Ben Greenman schreef de biografie van Prince

Prince was een onvermoeibare artiest, een muzikale virtuoos, een kameleon, iemand die gevestigde ideeën over ras en gender omver haalde, die de definitie van “identiteit’ herschreef en de rol van seks in de popmuziek nieuw elan gaf.

Hij was wervelend, grillig, tegendraads, experimenteel maar bijzonder productief. De energie van “His Royal Badness” leek onuitputtelijk. Tot die tragische ochtend van 21 april 2016…Prince Rogers Nelson (1958-2016) verkocht meer dan 150 miljoen singles en albums, won zeven Grammy Awards, een Oscar voor “Purple Rain” en een Golden Globe. Muziekjournalist Ben Greenman was elf jaar oud toen Prince hem in zijn greep kreeg. Hij begon aan deze biografie om naar eigen zeggen, “de wonde te hechten die de dood van Prince had veroorzaakt, om de scheur in de wereld te repareren”. Met de liefde van de ware fan en het scherp oog van de kritische journalist, putte hij uit zijn omvangrijke, encyclopedische kennis van Prince’ muziek en zijn ideeën. “Dig if you will the picture” werd een unieke collage van het leven, de nalatenschap en de sprankeling van pop legende Prince en zijn indringende en verstrekkende invloed op onze cultuur. Greenman bracht met zijn biografie een pakkend eerbetoon aan een uitzonderlijk talent.

In Deel een, “man, muziek” bespreekt Greenman het leven van Prince en zijn oorsprong, zijn muziek en het begin, haar kenmerken en haar imitators. Deel 2 “betekenis”, gaat over seks, hemzelf en anderen in zijn muziek en over deugd, zonde, ras en politiek in zijn muziek. In Deel 3, “methode waanzin” vertelt Greenman waarom Prince zijn naam veranderde en wat dat teweeg bracht, hoe zijn thuisstad hem maakte en hoe hij, op zijn beurt, die stad maakte, hoe hij teleurgesteld raakte in fans en het internet, en hoe hij zoveel zolang produceerde. Na deel 4, “herinnering”, volgt de geannoteerde discografie. Een verhelderende kijk op de vernieuwende originaliteit van een superster, met empathie en betrokkenheid geschreven, vertaald door Johan Bosveld. Een aanrader.

Ben Greenman is medewerker van The New Yorker en heeft al meerdere bestsellers op zijn naam staan. Hij heeft de memoires van George Clinton en Brian Wilson geschreven en schrijft regelmatig ook voor The New York Times, The Washington Post, Mother Jones ( MoJo), McSweeney’s en Rolling Stone.

Ben Greenman Dig if You Will the Picture De biografie van Prince Uitg. Spectrum 320 bladz. ISBN 9789000357765