Bijzonder mooie Schumann cd door hoboïste Céline Moinet

“Ik was de hele tijd heel erg enthousiast, het was mijn productiefste jaar”, schreef Robert Schumann in 1849 in een brief aan Ferdinand Hiller. Het was het jaar dat hij de drie Romances voor hobo en piano op 94 als kerstgeschenk voor Clara componeerde. De keuze voor hobo was geen toeval. Schumann hield veel van het instrument.

De Franse hoboïste Céline Moinet (°1984) presenteert een selectie van werken die Schumann voor hobo componeerde of, zoals met zijn “Stücke im Volkston” op. 12 nrs 2-4, speciaal voor het instrument arrangeerde. De hoboïst Emilius Lund (1830-1893) voerde in 1863 zijn Drie Romances op. 94 in het Gewandhaus in Leipzig uit met Carl Reinecke aan de piano. Lund arrangeerde ook Träumerei ‘en “Am Kamin” uit Schumanns “Kinderszenen” uit 1838 voor hobo.

Clara componeerde in 1853 ook Romances (“Drei Romanzen” op. 22), weliswaar oorspronkelijk voor viool en piano, maar die even goed geschikt waren om te spelen op hobo. En er is een heel mooi arrangement van Theodor Kirchner (1823-1903) van Schumanns Studies voor Pedalflügel op. 56, die de hobo, de cello en de piano bij elkaar brengt, hier uitgevoerd met Florian Uhlig (piano) en Norbert Anger (cello). Heel mooi.

Ook Schumanns Liederen Abendlied” op. 85 nr. 12, “Meine Rose” op. 90 nr. 2 en “Mein schöner Stern” op. 101 nr. 4, kregen een unieke, nieuwe kleur door het timbre van de hobo. Alhoewel er geen tekst is in de versie voor hobo en piano van “Mein schöner Stern”, is het duidelijk een liefdesverklaring aan de muziek, “Mijn lieve ster! Ik smeek je, val niet op de aarde omdat je me hier beneden ziet. In plaats daarvan, lift me op naar de hemel, mijn mooie ster, daar waar jij bent!”. De Franse hoboïste Céline Moinet (°1984) is de soliste/hoboïste van de fenomenale Saksische Staatskapelle Dresden. Ze speelt ontzettend mooi hobo en het programma van deze cd brengt een heel nieuw licht op de dichterlijk, intieme muziek van Schumann. Een heuse ontdekking, een bijzonder, bijzonder mooie cd. Warm aanbevolen.

Schumann Romances Céline Moinet Florian Uhlig Norbert Anger cd Berlin Classics 0300991BC

Foto’s: van Céline Moinet: Gregor Hohenberg