Mozarts Vioolconcerti door Isabelle Faust en Il Giardino Armonico. Schitterend!

Op deze dubbel cd staan naast Mozarts vijf Vioolconcerti, de Rondo’s in Bes KV269 en in D KV373 en een Adagio in E KV261, korte maar bijzonder mooie composities voor viool en orkest, oorspronkelijk wellicht bedoeld als alternatieve bewegingen voor bestaande vioolconcerti.

Mozart was 19 jaar oud toen hij, tussen april en december 1775, vijf charmante, galante en onderhoudende Vioolconcerti componeerde. Mozart was zelfs niet eens 15 jaar toen hij begon met het componeren van muziek voor viool en strijkers die op de recepties in Salzburg gespeeld werden als achtergrondmuziek. Een onverzadigbare drang tot onafhankelijkheid zou ertoe leiden dat de jonge componist openlijk muzikale vormen zou uitdagen en innoveren met humor en frivoliteit. Dit alles is ten voeten uit te beluisteren op deze prachtige eerste samenwerking tussen Isabelle Faust en de musici van Il Giardino Armonico o.l.v. Giovanni Antonini .

Bijzonder, en een meerwaarde van deze opname is, dat de cadensen speciaal voor deze opname, gecomponeerd werden door de befaamde klavecinist en pianist Andreas Staier, één van de vaste muzikale partners van Isabelle Faust. Er zijn nl. van de hier opgenomen vioolconcerti, geen cadensen van Mozart bewaard. Andreas Staier baseerde zich voor de cadensen op de cadensen die Mozart voor zijn pianoconcerti componeerde. Dit jaar nog speelde Isabelle Faust overigens het Vioolconcerto van Brahms met de cadens die Busoni in 1913 componeerde in plaats van de gebruikelijke cadens van Joseph Joachim.

De Duitse violiste Isabelle Faust (°1972) speelt hier voor de eerste keer samen met het heel bijzonder en gerenommeerd ensemble “Il Giardino Armonico” o.l.v. de fluitist Giovanni Antonini (°1965). Hij was in 1985, samen met de Zwitserse luitspeler Luca Pianca (°1958), één van de oprichters van het ensemble. De gedreven begeleiding en het uniek samenspel van “Il Giardino Armonico” met de soliste, is zo fris en levendig, dat het daadwerkelijk klinkt alsof elke speler afzonderlijk, een alerte en attente betrokkenheid vertoont, en een integraal onderdeel is van het geheel, zoals het hoort. Het sonoor geheel is een combinatie van lichtheid, transparantie, speelsheid en spanning. De muziek wordt elegant, verfijnd en met intellectuele controle uitgevoerd. Isabelle Fausts vioolspel is licht, fijn en ongerept, en is robuust maar evenwichtig in de cadensen. Dit is verfijnd vioolspel, intelligent en vol verbeeldings, en soms gedurfd. Isabelle Faust speelt trouwens op de magnifieke “Bella Addormentata”, een viool uit 1704 van Antonio Stradivarius. Een schitterende dubbel cd ! Niet te missen!

Mozart Isabelle Faust Il Giardino Armonico Giovanni Antonini 2 cd harmonia mundi HMC 902230.31

https://www.stretto.be/2020/03/13/mozart-sonatas-for-fortepiano-violin-door-isabelle-faust-en-alexander-melnikov-op-het-label-harmonia-mundi/

https://www.stretto.be/sublieme-isabelle-faust-in-het-vioolconcerto-van-mendelssohn/#more-3866