De Mozart cd van Noa Wildschut, een mirakel van muzikaliteit.

De nieuwste, veelbelovende jonge artieste is de 16-jarige Nederlandse violiste uit Hilversum, Noa Wildschut (°2001). Ze heeft een exclusieve overeenkomst getekend met het prestigieus label “Warner” en haar eerste release is een magnifieke Mozart cd.

Op Noa’s cd staan Mozrarts vioolconcert nr. 5 en het Adagio K.261 met het Nederlands Kamerorkest o.l.v. de Servische violist Gordan Nikolić (°1968), en de prachtige Vioolsonate in B flat major, K.454, die Mozart in 1784 componeerde voor de Italiaanse virtuoze Regina Strinasacchi. De pianist is de festival directeur Yoram Ish-Hurwitz. Hij is sinds 2010 de artistiek leider van het Oranjewoud Festival, een jaarlijks muziekfestival in zijn Friese woonplaats Oranjewoud. Hij studeerde o.a. bij de vermaarde pianopedagoog Karl-Heinz Kämmerling in Hannover.

Noa is de dochter van twee musici. Haar moeder is een vioollerares en haar vader speelt altviool in het Nederlands Radio Philharmonisch Orkest. Haar partner op deze cd, de pianist Yoram Ish-Hurwitz (°1968), is haar oom. Noa begon op vierjarige leeftijd les te krijgen van haar moeder, Liora Ish-Hurwitz. Vanaf 2008 studeerde ze in de Sweelinck academie voor jong talent van het Conservatorium van Amsterdam bij de vermaarde, uitstekende viooldocente, Coosje Wijzenbeek, die haar als lid en soliste liet spelen bij het jeugdstrijkorkest “Fancy Fiddlers”. In 2013 zette Noa Wildschut haar studie voort aan het Conservatorium van Amsterdam bij Vera Beths. Ze kwam voor het eerst onder de internationale aandacht toen ze op de leeftijd van negen, de eerste prijs won op de Louis Spohr Wedstrijd voor jonge violisten in Weimar.

Noa, die als een mirakel van muzikaliteit is beschreven, is al bekend in Nederland, waar ze momenteel aan het Conservatorium van Amsterdam studeert. Zij debuteerde in het beroemd Amsterdams Concertgebouw op slechts zevenjarige leeftijd en speelt sindsdien regelmatig concerten met orkesten als de Rotterdamse Filharmonie, de Haagse Filharmonie, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Amsterdams Concertgebouw Kamerorkest. In 2013 nam zij deel aan een live televisie concert om tweeduizend jaar Koninkrijk der Nederlanden te vieren en in 2014 speelde ze voor de Dalai Lama tijdens een officieel bezoek.

Internationaal heeft Noa reeds een reputatie opgebouwd met concerten in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Zwitserland, Groot-Brittannië, Bulgarije, Denemarken, Liechtenstein, Oostenrijk, Canada, de VS en Brazilië, en speelde ze met beroemde orkesten als de Kremerata Baltica en het Basel Symphony Orchestra. Onder haar plannen voor de komende seizoenen zijn optredens met het Pittsburgh Symphony Orchestra, het Konzerthausorchester Berlin en het Lucerne Symphony Orchestra.

In Madrid speelde ze in september 2015 voor koningin Sofia van Spanje, samen met niemand minder dan Anne-Sophie Mutter, die Noa omschrijft als “ongetwijfeld één van de muzikale verwachtingen van haar generatie”. Als houder (sinds 2015) van een beurs van de “Anne-Sophie Mutter Foundation”, is Noa de jongste van de acht uitzonderlijke strijkers die momenteel persoonlijke begeleiding en ondersteuning krijgen van Mutter in hun artistieke ontwikkeling. Noa reist ook als lid van de “Mutter Virtuosi”, een ensemble bestaande uit huidige en vroegere beurshouders en een selectie van andere uitstekende, jonge musici. Noa speelt met een ‘Audinot’ strijkstok op een heel bijzondere Giovanni Battista Grancino uit 1714, beide beschikbaar gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). De cd gaat gepaard met een dvd waarop de documentaire “Zusjes” te zien is. Wondermooi. Niet te missen!

Noa Wildschut Mozart Netherlands Chamber Orchestra Gordan Nikolić Yoram Ish-Hurwitz cd Warner Classics 9029582843