Heel mooie “Il Trovatore” vanuit de “Arena Sferisterio” in het Italiaanse Macerata op dvd

Verdi componeerde Il Trovatore voor de uitzonderlijke zangers, Giovanni Guicciardi, Carlo Baucardé, Emilia Goggi en Rosina Penco. Sedert de première in het Teatro Apollo in Rome in januari 1853, worden mensen aangetrokken tot de opwindende melodieën, zijn gruwelijke maar krachtige plot en zijn eenvoudige structuur, elementen die het tot één van de beste voorbeelden maken van Verdi’s geniale theatermuziek. 

Opgenomen in het Sferisterio theater van Macerata in de zomer van 2016, o.l.v. Daniel Oren (°1955), heeft deze productie een eersteklas cast in een elegante regie van Francisco Negrin. Zangers en zangeressen zijn geraffineerde, vocale autoriteiten, hebben dramatische uitstraling en scenische waardigheid. “Stride la vampa” door de zigeunerin Azucena (Enkelejda Shkosa), moeder van de troubadour Manrico, is daar een treffend voorbeeld van. Het decor en de kostuums van Louis Désiré en de verlichting door Bruno Poet maken van deze opvoering een lust voor het oog. Koor en orkest verdienen enkel lof. Een heel mooie en succesvolle productie, met mezzosopraan Enkelejda Shkosa, sopraan Anna Pirozzi en tenor Piero Prettiin een fijne, passende regie van de bekroonde Spaanse regisseur Francisco Negrin. Een heuse aanrader.

De rolverdeling :

Ferrando – Alessandro Spina

Il Conte di Luna – Marco Caria

Manrico – Piero Pretti

Leonora – Anna Pirozzi

Azucena – Enkelejda Shkosa

Fondazione Orchestra Regionale delle Marche

Coro Lirico Marchigiano Vincenzo Bellini

Onstage Band: Complesso di palcoscenico

Banda Salvadei

Dirigent Daniel Oren

Regie Francesco Negrin

Decors en kostuums  – Louis Désiré

Lichtontwerp- Bruno Poet

Koorleider Carlo Morganti

Opgenomen : Theater – Macerata Opera Festival – Arena Sferisterio 2016

Video Format/ Aspect ratio: NTSC – 16:9

Audio Format: PCM 2.0 – Dolby digital 5.1

Ondertiteling  Ita, Eng, Fre, Ger

Region code: 0 – All regions

Duur 138 min.

Teksten Italiaans / Engels

Verdi Il trovatore  Alessandro Spina Marco Caria Piero Pretti Anna Pirozzi Enkelejda Shkosa Coro Lirico Marchigiano Vincenzo Bellini Fondazione Orchestra Regionale delle Marche Daniel Oren Dynamic DVD 37769