Cornelius Meister dirigeert op 3 cd’s de complete symfonieën van Bohuslav Martinu

De Tsjechische componist Bohuslav Martinů heeft bijlange niet de populariteit van Smetana, Dvorák of zelfs van Leoš Janácek. Dit gaat zo ver dat er in de wereld van de musicologie wel naar zijn bijzonder belang en naar zijn grote kwaliteiten wordt verwezen, maar dat de rijkdom van zijn oeuvre nauwelijks bekend is bij het publiek.

Bohuslav Martinů (1890-1959) woonde van 1923 tot 1940 in Parijs. Hij trouwde er in 1931 met de naaister Charlotte Quennehen uit Picardië. Eind jaren dertig werd hij echter wanhopig verliefd op de componiste Vítězslava Kaprálová die in Parijs studeerde. In 1940 overleed Vítězslava Kaprálová op 25-jarige leeftijd aan tuberculose. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog besloten Martinů en zijn vrouw meteen naar de Verenigde Staten te emigreren en vestigden zich in New York. De Koude Oorlog weerhield hen ervan om terug te keren naar het communistisch Tsjechië, dat deel was gaan uitmaken van het Oostblok. In 1952 werd Martinů Amerikaans staatsburger. In 1957 verlieten ze de Verenigde Staten om zich in Schönenberg nabij Bazel te vestigen.

Martinů stelde het componeren van een symfonie lang uit. De symfonieën weerspiegelen enerzijds half programmatisch, gebeurtenissen van de tijd, maar tegelijkertijd zijn vele uitgebreide momenten bedoeld als absolute muziek. Cornelius Meister interpreteert hier de zes symfonieën met transparantie en veel emotie, in het Largo van de 3e Symfonie of in het mystiek Largo van de 4e Symfonie, bv.. Martinů componeerde vijf van zijn zes symfonieën tussen 1942 en 1946. Zijn zesde symfonie “Fantaisies symphoniques” componeerde hij tussen 1951-1953. Alle symfonieën werden gecomponeerd toen hij in de VS woonde. Daarom spreekt men soms over de ‘Amerikaanse’ symfonieën.

De uitgave van de complete zes symfonieën op drie cd’s, die van 2011 tot 2017 in Wenen werden opgenomen, toont duidelijk het essentieel belang van Martinu als een belangrijke 20ste -eeuwse orkestcomponist. Het is een zeer goede opname met een fijne, heldere en levensechte klank, met de typische voordelen van een live opname, opwindend en meer organisch en natuurlijk gespeeld. Een hele ontdekking. Warm aanbevolen.

Bohuslav Martinů The Symphonies Complete recording Vienna Radio Symphony Orchestra Cornelius Meister 3 cd Capriccio C5320 

https://www.stretto.be/2019/02/13/the-complete-music-for-violin-and-orchestra-van-bohuslav-martinu-een-box-met-4-cds-op-het-label-hyperion-een-heuse-ontdekking/#more-15664

https://www.stretto.be/2018/06/11/drie-concerti-van-bohuslav-martinu-op-het-label-pentatone-fantastisch/#more-9815