Handel The Complete ‘Amen, Alleluia’ Arias” nu op cd

Het label Toccata Classics gaf een formidabele verzamel cd uit met alle “Amen, Alleluja” aria’s van Händel. Heel origineel, heel bijzonder!

“Amen” betekent letterlijk “zeker, het is zo” of “het zij zo”. Het wordt in het jodendom, het christendom en de islam gebruikt aan het einde van een gebed of zegening, als een bekrachtiging of acclamatie. “Hallelujah” is een transliteratie van het Hebreeuws woord הַלְלוּיָהּ en betekent letterlijk ‘Prijst God!’. Het woord is een samentrekking van hallelu en jah. Jah is daarbij de afgekorte term van JHWH, de Hebreeuwse naam van God. In Handels tijd stond de transliteratie “Hallelujaj” politiek tegenover de vreugde roep “Hosannah”, “red, verlos” en/of “alstublieft”

.
“Over een periode van ongeveer twintig jaar, vanaf de late jaren 1720, componeerde Handel een reeks virtuoze aria’s enkel en alleen op de woorden “Allelujah” en “Amen” als tekst. Zij waren waarschijnlijk bedoeld voor privé-devotie, en namen hun plaats in de traditie van het “Divine Song” dat door Purcell en andere componisten werd bedacht. Hier zijn ze voor de eerste keer samen gebracht met de begeleiding door twee theorbes en kamerorgel. Ze worden hier gezongen door Robert Crowe, een mannelijke sopraanstem, die het dichtst de vocale acrobatie van de oorspronkelijke castraten benadert.

De uitvoerders, Robert Crowe en “II Furioso” (Victor Coelho en David Dolata op theorbe en Juvenal Correa-Salas aan het orgel), zijn allen topuitvoerders. Robert Crowe zingt al meer dan 25 jaar als mannelijke sopraan. Hij won in 1995 de Metropolitan Opera Competition en heeft meer dan 70 hoofdrollen gezongen in opera’s en dramatische oratoria in de Verenigde Staten en in Europa. Hij studeerde historische muziekwetenschappen aan de Boston University waar hij afstudeerde met een proefschrift over het leven en de tijd van de laatste opera castraat, Giovanni Battista Velluti (1780-1861)

Victor Coelho, hoogleraar Muziek aan de Universiteit van Boston en directeur van het Centrum voor Early Music is musicoloog, gespecialiseerd in de renaissance. David Dolata is professor musicologie aan de Florida International University School of Music in Miami. Hij was als onderzoeker verbonden aan het “Centre d’Etudes Supérieures de la Renaissance“ (CESR) in het Franse Tours en doet research voor het Centrum voor Oude muziek van de Boston University. Juvenal Correa-Salas is een Chileens geboren organist, klavecinist, dirigent en componist, en is docent aan de Florida International University School of Music. Hij componeerde muziek voor koor, orkest, solo piano, ballet en kamerensemble, evenals elektronische toneelmuziek voor theater en dans.

Naast diverse Amen-Alleluja’s, ontdekt u op deze bijzondere cd instrumentale sonaten, “A Hymn on Divine Musick”, “A Divine Song on the Passion of our Saviour”, “A Divine Hymn” en “Twenty Pieces for a Musical Clock”. Een heel bijzondere cd die niet mag ontbreken in uw Händel verzameling.

Handel The Complete ‘Amen, Alleluia’ Arias, HWV269-77  Il Furioso Robert Crowe Victor Coelho David Dolata cd Toccata Classics TOCC0337