Heel bijzondere, nieuwe cd van het Trio Tamala met violist Wouter Vandenabeele en twee Senegalese musici

“Tamala”, bestaande uit Mola Sylla, Bao Sissoko en Wouter Vandenabeele, is een nieuw trio dat organisch tot stand kwam en in de eerste plaats een menselijke ontmoeting is die zich heel erg laat voelen in de muziek.

Mola Sylla is één van de grote zangers binnen de traditie van de Senegalese griotten. Een griot is in West-Afrika een vooraanstaande dichter, lofzanger en muzikant, die beschouwd wordt als de bewaarder en verteller van mondeling overgebrachte tradities en geschiedenis. Veel West-Afrikaanse stammen, zoals Fulbe, Hausa, Tukulor, Wolof, Serere en kleinere stammen kennen griotten. De griot Mola Sylla doet je hier met zijn speciaal stem timbre en zijn spel op de kalimba (een Afrikaanse duimpiano) en Xalam of khalam (een Afrikaans snaarinstrument), tot de laatste noot naar adem happen. Hij wordt begeleid door de virtuoze kora speler Bao Sissoko en de veelzijdige Wouter Vandenabeele op viool. Samen vormen ze een intense unie die de muziek recht uit het hart laat komen. Mola Sylla woont als multi-instrumentalist in Amsterdam. Zijn krachtige, indringende  en diepe stem leidde eerder tot samenwerking met Ernst Reijseger en Harmen Fraanje. Mola is de stichter van Senemali en VeDaKi, een kwartet van Senegalese, Russische en Indiase muziek.

Wouter Vandenabeele werkte reeds in 2009 samen met Bao Sissoko voor een project van de West-Afrikaanse violist Issa Sow. Omdat de klank van viool en kora zo goed samensmelten, besloten Sissoko en Vandenabeele een reeks duo-concerten te geven. In 2013 startten ze een project met de griot-zangeres Mamy Kanouté (Dakar, Senegal), één van de zangeressen van de Senegalese zanger Baaba Maal. De cd werd opgenomen in Dakar met leden van de families Sissoko en Kanouté, die het opvallend album verrijkten met balafoon (soort marimba), kora, gitaar en zang.

Ook Bao Sissoko is een telg uit een familie van Senegalese griotten, doordrongen van de traditie van de mandinka bevolkingsgroep in Gambia, Senegal en Guinee-Bissau. Zijn herkenbare, verfijnde speelwijze op kora, (een Afrikaans snaarinstrument), soms fijn en breekbaar, dan weer ruw en energetisch, maakte van hem een autoriteit op het instrument. Hij heeft samengewerkt met Malick Pathe Sow op het album “Aduna” (uitgebracht bij Muziekpublique in 2012), met Baaba Maal, Abou Thiam, Mamy Kanoute, Zap Mama en Vaya Con Dios.

Tussen de vele samenwerkingen door (Malick Pathe Sow, Baaba Maal, Abou Thiam, Mamy Kanoute, Zap Mama, Vaya Con Dios, Sioen) ontmoette Bao de violist Wouter Vandenabeele (Olla Vogala, Chansons sans Paroles, GFVP) in het project « La musique d’Issa Sow », dat uitkwam bij Homerecords. In duo voelden ze elkaar perfect aan en bereikten een wonderbaarlijke spanning tussen traditie en improvisatie. Als trio, met zanger Mola Sylla erbij, wordt de dialoog nu verder opgedreven naar een duizelingwekkend expressief en sfeervol niveau.

De muziek op de cd van het trio Tamala (‘reizigers’) beweegt tussen verschillende instrumenten en tradities. Ze balanceert tussen traditie en vernieuwing, kracht en verfijning, droom en realiteit en noord en zuid. U kan alle twaalf teksten met Nederlandse vertaling, voorzien van wat bijkomende informatie, volgen in het bijhorend boekje. U ontdekt zo o. a. het Senegalees dorp Nder en u komt in contact met talen als “Sousou”, één van de  talen van de Mandé-bevolking in Guinea en Sierra Leone, en met “Pulaar”, een Fula taal die voornamelijk door de Fulbe, het grootste nomadenvolk van de Sahelzone in West-Afrika, wordt gesproken, en de meest verspreide Afrikaanse taal is in Afrika. Een hele, hele verrijking. Heel bijzonder. Warm aanbevolen.

Hun toekomstige concerten :

05/11/17 : Muziekclub ’t Ey Belsele (Belsele)

25/11/17 : Ferme de la Dîme (Wasseiges)

13/01/18 : La Venerie (Brussel)

21/04/18 : Bibliotheek Genk (Genk)

Tamala Mola Sylla Bao Sissoko & Wouter Vandenabeele cd muziekpublique 09