Twee prachtboeken van Els Smit over de mode van Oranje

Koningin Máxima zit na een werkbezoek nog niet in de auto of de hele wereld weet wat ze draagt, wie het heeft gemaakt en wat het heeft gekost.

Journaliste en auteur Els Smit is een expert op het gebied van koninklijke kleding en koninklijke juwelen. Ze is vaste medewerkster van het tijdschrift Royalty en publiceerde vele artikelen in onder meer Vorsten, Oranje Boven en een groot aantal Nederlandse, Vlaamse en Argentijnse dagbladen en tijdschriften. Ze leverde bijdragen aan radio- en televisieprogramma’s, waaronder Blauw Bloed, RTL Boulevard en VTM Royalty. Ook werkte ze mee aan de Winkler Prins Encyclopedie van het Koninklijk Huis en het herdenkingsboek Beatrix, Koningin der Nederlanden. Eerder schreef ze honderden interviews met kunstenaars, artiesten, politici en sportlieden voor onder meer Het Vrije Volk, Algemeen Dagblad en de dagbladen van de GPD. In de jaren negentig presenteerde ze de AVRO Nachtdienst en maakte daar het best beluisterde nachtprogramma van de Nederlandse omroep van.

Omdat foto’s en bewegend beeld zo belangrijk zijn geworden, gaat de aandacht nog meer dan voorheen uit naar de kleding en de juwelen van het koningspaar en de prinsessen. Ondanks al die informatie worden de grote lijnen van het koninklijke kledinggedrag echter zelden of nooit beschreven. In “De nieuwe mode van Oranje” gebeurt dit wel. Bovendien geeft een groot aantal designers van koninklijke kleding een inkijkje in hun wereld, waarin ze zelf soms supersterren zijn. Exclusieve archiefstukken, verhalen over inspiratiebronnen en schitterende foto’s maken van “De nieuwe mode van Oranje” een bron van nieuwe informatie.

De huidige koninklijke familie staat in dit boek centraal, maar er zijn ook verwijzingen naar de kleding en de juwelen van vorige generaties. Koninklijke kleding is de moeite waard om van dichtbij te bekijken. Detailfoto’s en stofstaaltjes leveren een nieuw en vaak ontroerend beeld van het exquise handwerk van de ontwerpers. De nieuwe mode van Oranje is het vervolg op het succesvolle Ontwerpers van Oranje dat Els Smit in 2008 schreef. Achtereenvolgens komen Koningin Máxima, Prinses Beatrix, Prinses Laurentien, Prinses Mabel, De prinsessen van Het Loo, Prinses Irene en (schoon)dochters, en Koning Willem-Alexander aan de beurt. Een boeiend standaardwerk. Warm aanbevolen.

Ook het boek “Ontwerpers van Oranje” is een rijk geïllustreerd boek over de mode van koninginnen, prinsen en prinsessen waarin een groot aantal ontwerpers openlijk spreken over hun werk voor de leden van het koningshuis, met inachtneming van de nodige discretie. Door regelrecht speurwerk van de auteur Els Smit is bovendien een aantal bijna vergeten of nooit eerder gepubliceerde foto’s boven water gekomen en speciaal voor dit boek gedigitaliseerd.

De ontwerpers zijn voor een groot deel Nederlanders. Zo was Theresia Vreugdenhil van ‘Couture Theresia’ meer dan veertig jaar lang de enige couturier van koningin Beatrix. Zij droeg in grote mate bij aan het silhouet waarmee de koningin de geschiedenis in zal gaan. Ook andere top-couturiers komen met hun ontwerpen in beeld, zoals Frans Hoogendoorn (o.a. prinses Irene) Frans Molenaar (prinses Margriet), Ronald Kolk en Lidy de Joode.

Voor bijzondere gelegenheden hebben de Oranjes kleding van buitenlanders gekocht, zoals van Balmain, Dior, Yves Saint Laurent, Oscar de la Renta en Valentino. Ontwerpers van Oranje besteedt ook aan hen aandacht. De Brusselse couturier van prinses Máxima, Edouard Vermeulen, geeft achtergronden bij de kledingkeuze van de Nederlandse kroonprinses. Bijzonder is het verhaal van de Argentijnse ontwerpster Graciela Naum, die aan de wieg heeft gestaan van Máxima’s prinsessen-garderobe. Speciaal voor dit boek stonden vele ontwerpers unieke schetsen af en zelfs staaltjes van de stoffen waarin ze hun creaties uitvoerden.

“Ontwerpers van Oranje” is een rijk met kleuren- en zwart-witfoto’s geïllustreerd boek over de kleding van de koninklijke familie, de hoeden en het kapsel van Beatrix, de kleding van Juliana en Wilhelmina, de stijl van Maxima, kledingstijlen van de prinsen en van de zussen van Beatrix, de kleding van de burgerprinsessen, en de kinderkleding. Aan het woord komen onder anderen Theresia Vreugdenhil, die van 1965 tot 2007 couturier was van Beatrix, Edouard Vermeulen, de Brusselse couturier van Maxima, Graciela Naum, de Argentijnse ontwerpster van Maxima. Tot slot een overzicht van de ontwerpers van Oranje, onder wie Frans Molenaar, Joan Praetorius en Viktor & Rolf. Schitterend!

Els Smit De nieuwe mode van Oranje Uitg. Unieboek/Het Spectrum 208 bladz. geïllustreerd ISBN 9789000355013

Els Smit Ontwerpers Van Oranje Uitg. Nieuw Amsterdam 190 bladz. geïllustreerd ISBN  9789046805039