The Night of Saint Nicholas door La Reverdie en Cantori Gregoriani. Subliem!

Winterfeesten zoals de Latijnse Saturnalia en het Germaans Yule feest, of heidense patronen als de Noorse Odin of de Russisch-Slavische Ded Moroz (Grootvadertje vorst of Vadertje Winter) werden aangepast aan het christendom en werden in de loop der tijd vervangen door Nikolaos, een 4deeeuwse, heiligverklaarde bisschop uit Myra in Klein-Azië, wiens feest als mirakelspel plaatsvond rond de periode van de winterzonnewende als onderdeel van het kinderbisschopsspel (het verkiezen van een kinderbisschop).

Wotan en Nicolaas werden echter op de duur met elkaar verward en tegen de negentiende eeuw werd in de Verenigde Staten, de schattige sprookjesfiguur van de kerstman (Santa Claus), Father Christmas in Engeland, kerstkabouter in Scandinavië, bedacht, om in zijn schitterend felrood en wit pak, zijn slee en rendieren, speelgoed te brengen.

De anonieme, Latijnse gezangen op deze cd, veelal psalmen en responsoria, hoofdzakelijk uit een Engels manuscript uit de 13de eeuw, behoorden tot de liturgie aan de vooravond van het feest van Sinterklaas. Ze verwezen naar schilderachtige handelingen van de heilige, zoals de schenking van giften aan drie behoeftige maagden (arme dochters) opdat die konden trouwen of het opnieuw tot leven wekken van drie kinderen.

Drie lezingen en toegevoegde liederen komen uit het repertoire rond de populaire heilige, die in de middeleeuwen, van Italië tot IJsland, werd vereerd en uitbundig gevierd. Oorspronkelijk uitgebracht in 1998, kreeg deze schitterende, gezamenlijke uitvoering door La Reverdie en Cantori Gregoriani o.l.v. Fulvio Rampi, terecht enthousiaste kritieken. Een heel, heel bijzondere cd. Subliem. Niet te missen!

Tracklist :

Adoremus Regem seculorum, invitatorium

Nobilissimis siquidem natalibus, antiphona / Psalmus 1

Pudore bono repletus, antiphona / Psalmus 3

Auro virginum incestus, antiphona / Psalmus 4

Lectio 1

Quadam die tempestate / Mox illis clamantibus, responsorium

Vox de celo, een instrumentale compositie van Claudia Caffagni

Lectio 2

Confessor Dei Nicholaus / Erat enim valde compaciens, responsorium

Lectio 3

Ex eius tumba / Catervatim, responsorium / Sospitati dedi egros, (proza)

Ex Eius Tumba Marmorea, responsorium

O per omnia laudabilem virum, antiphona / Psalmus 150

Qui cum audissent / Clara quippe voce, responorium

Copiose caritatis Nicholæ, antiphona / Benedictus

O Christi pietas, antiphona / Magnificat

Oracio / Sainte Nicolas Godes druth

The Night of Saint Nicholas Claudia Caffagni Giorgio Merli, Elisabetta de’ Mircovich Claudia Caffagni Roberto Spremulli Roberto Spremulli Fulvio Rampi La Reverdie Cantori Gregoriani cd Arcana 422