De kunst van erotiek, een wereldwijd overzicht van erotische kunst door de eeuwen heen bij Uitg. Spectrum. Een prachtboek!

Dit schitterend fotoboek met als thema erotische kunst door de eeuwen heen, bevat onder andere sculpturen, fotografie, schilderwerk en schetsen van bekende en minder bekende kunstenaars met informatie over de kunstenaar en de achtergrond van het kunstwerk.

Van de paleolithische grotschilderingen tot de Oudgriekse en Romeinse kunst in Pompeï en Herculaneum, van de Chinese Ming-dynastie tot de kunst in Japan, India, Perzië en Peru, van de “I Modi”, een geïllustreerd boek met 16 ‘houdingen’ of seksuele standjes uit 1524 van de Italianen Aretino en Raimondi tot de gravures, houtsneden en lijnclichés, de 19de -eeuwse fotografie en de laat 20ste -eeuwse video- en digitale beelden, inspireerde Erotiek door de eeuwen heen, talloze belangrijke kunstenaars.

In “De kunst van erotiek” staan in chronologische volgorde 170 schitterende, erotische werken van beroemde en minder beroemde kunstenaars, van tekeningen van Rembrandt en Turner, prenten van Hokusai en Perzische miniaturen tot schilderijen van Botticelli, Picasso en Brown. Ook komen Indiase tempelbeelden aan bod en erotische sculpturen van grootheden als Michelangelo, Rodin en Louise Bourgeois. Verder is er uitgebreid aandacht voor foto’s, video’s, installaties en performances van belangrijke kunstenaars als Nobuyoshi Araki, Robert Mapplethorpe, Bruce Nauman, Pipilotti Rist en Carolee Schneemann.

Dit boek presenteert naast iconische uitbeeldingen als “De oorsprong van de wereld” van Courbet ook minder bekende erotische kunstwerken. Het illustreert rijkelijk de universele hang naar erotiek in de beeldende kunsten en trakteert de kijker en de lezer op talloze verrassingen, zowel wat de afgebeelde werken als hun scheppers betreft.

“De kunst van erotiek”, de vertaling van “The art of the erotic”. – London, Phaidon Press Limited, 2017, is een fraai vormgegeven boek, met een omslag geïnspireerd op de beroemde Concetto Spaziale van Lucio Fontana, één van de subtielste en meest suggestieve kunstwerken in het boek. De auteurs van de essays zijn Diane Fortenberry, Elizabeth Fullerton, Monica Kjallman-Chapin, Jessica Lack, Chris Mugan, Robert Shane en Eliza Williams, vertaling: André Haacke & Ruud van der Helm, met adviezen van Monica Aerden, Janneke Stroosnier en Lucy van Kleef. Een prachtboek! Niet te missen.

De kunst van erotiek 272 bladz. geïllustreerd Uitg. Spectrum ISBN 9789000359264