The People’s Purcell door La Nef op het label ATMA

The People’s Purcell herenigt tenor Michael Slattery en het ensemble La Nef om muziek van Henry Purcell (1659-1695) uit te voeren. Hoewel gebaseerd op de barokke traditie, is het uitgebreid oeuvre van Purcell een vruchtbare voedingsbodem voor muzikale verkenningen. The People’s Purcell nodigt luisteraars uit om deze muziek op een nieuwe manier te leren kennen.

Door het gebruik van instrumenten als de luit, citter, fluit, nyckelharpa, verwant aan de draailier (foto), barokviool, altviool, cello en viola da gamba, krijgen Purcell’s barokke liederen in deze arrangementen van Michael Slattery (foto), Grégoire Jeay, Seán Dagher en Amanda Keesmaat, een opvallend andere en nieuwe klank.

Net als met hun vorige cd Dowland in Dublin (ACD2 2650), kozen La Nef en Michael Slattery voor geïnspireerde creatieve vrijheden in hun omgang met de muziek van Purcell. “In de loop van de tijd heb ik met telkens hernieuwd plezier, geleerd de diepgang in de subtiliteiten te horen, evenals de enorme verscheidenheid van de muzikale taal van Purcell. Met dit album nodigen we de luisteraars uit om Purcell te ontdekken op een wijze waarvan we denken dat hij dat zelf zou hebben gewaardeerd, “aldus Sylvain Bergeron, artistiek directeur van La Nef.

La Nef werd in 1991 in Montreal opgericht en produceert en distribueert concerten, multidisciplinaire en multimediashows, fysieke en digitale albums, muziekverhalen en cd-boeken. Hun breed repertoire omvat oude muziek, de muziek van orale tradities, wereldmuziek en experimentele en hedendaagse benaderingen van muzikale creaties.

Uitvoerders zijn Michael Slattery, tenor, Sylvain Bergeron, luit, Seán Dagher, citter, Grégoire Jeay, barokfluit, Alex Kehler, barokviool, Amanda Keesmaat, barokcello, Ellie Nimeroski, altviool en Elin Söderström, viola da gamba.

Men koos voor Purcells “An Evening Hymn ‘Now that the sun hath veiled his light”, Z193, “She loves and she confesses too”, Z413, “More love or more disdain I crave”, Z397, “Oedipus, King of Thebes”, Z. 583: Music for a While (Arr. G. Jeay), de Prelude,  “Come All Ye Songsters of the Sky” (Arr. G. Jeay)  en Hornpipe (Arr. S. Dagher & A. Keesmaat for Chamber Ensemble) uit “The Fairy Queen”, de Jig uit “Abdelazer or The Moor’s Revenge”: incidental music, Z570  (Arr. G. Jeay for Chamber Ensemble),  “The British Worthy”: Fairest Isle (Arr. M. Slattery) en de Suite uit “King Arthur” (Arr. A. Keesmaat for Chamber Ensemble), “I Attempt from Love’s Sickness” (Arr. M. Slattery) uit “The Indian Queen”, Z. 630, “If Love’s a Sweet Passion” (Arr. G. Jeay) en “”When I Have Often Heard” (Arr. M. Slattery) uit “The Fairy Queen”, Z. 629 en voor “When I Am Laid in Earth” (Arr. M. Slattery) uit zijn Dido & Aeneas, Z. 626. Bijzonder mooi. Een aanrader. En, ontdekt meteen ook eens hun cd met Sea Songs & Shanties. Schitterend!

The People’s Purcell cd ATMA ACD22726