The Golden Violin, een bijzonder mooie cd van Andrey Baranov en Maria Baranova voor het label MUSO

In zijn relatief korte maar schitterende carrière heeft Andrey Baranov, net als zijn zus overigens, veel internationale prijzen gewonnen. In 2012, won de Russische violist Andrey Baranov de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd in België.

Hij won ook de Benjamin Britten en Henri Marteau Internationale Vioolwedstrijden, en was prijswinnaar van wel meer dan twintig andere internationale wedstrijden,  waaronder wedstrijden in Indianapolis, Seoul, Sendai, Liana Isakadze, David Oistrakh en Paganini (Moskou). Hoewel hij een solist van eerste rang is, is hij ook hartstochtelijk dol op kamermuziek. Naast eerste violist van het David Oistrakh Quartet (zie foto’s van hun cd’s voor MUSO, MU-O11 & MU-01), dat hij in 2012 oprichtte, speelt hij ook met zijn zus, de pianiste Maria Baranova. Samen verkennen ze op deze cd een breed, kosmopolitisch repertoire uit verschillende eeuwen, waarin de virtuositeit van de viool werd versterkt door de technische evolutie die tot bloei kwam in de late 18de eeuw, en door de emotie die verschillende componisten bewerkstelligden in hun muziek.

Geboren in Sint-Petersburg in 1986 in een familie van muzikanten, begon Andrey Baranov op vijfjarige leeftijd viool te spelen en werd leerling aan het Rimsky-Korsakov-conservatorium in Sint-Petersburg en het Conservatoire de Lausanne. Hij studeerde bij Lev Ivaschenko, Vladimir Ovcharek en Pierre Amoyal. Sinds hij zijn belangrijkste debuut maakte in 2005 in de Philharmonic Hall van Sint-Petersburg onder Vasily Petrenko en het Philharmonisch Orkest, trad hij op in gerenommeerde locaties over de hele wereld, waaronder Bozar Brussel, Concertgebouw Amsterdam, Großer Saal Mozarteum Salzburg, Cadogan Hall London, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, Tchaikovsky Hall in Moskou, Mariinsky Concert Hall en de Philharmonic Hall in Sint-Petersburg.

Andrey Baranov speelde reeds met vooraanstaande internationale orkesten, waaronder de Vienna Symphony, Montreal Symphony, Luxembourg Philharmonic, Mahler Chamber Orchestra, Brussels Philharmonic, National Orchestra of Belgium, MusicAeterna, St. Petersburg Philharmonic, Mariinsky Theatre Orchestra, Sendai Philharmonic, Royal Phiharmonic London en SWR Stuttgart Symphony Orchestra onder leiding van Teodor Currentzis, Vasily Petrenko, Vladimir Fedoseev, Michel Tabachnik, Walter Weller, Emmanuel Krivine, Yury Temirkanov, Kent Nagano, Thomas Sanderling en Alexander Vedernikov.

Als kamermusicus speelde hij met Martha Argerich, Julian Rachlin, Boris Andrianov, Pierre Amoyal, Eliso Virsaladze, Liana Isakadze, Alexander Buzlov, Daniel Austrich. Op de Leeftijd van slechts 23 werd hij benoemd tot assistent van Pierre Amoyal aan het Conservatoire de Lausanne en is sindsdien een veel gevraagd docent aan vele internationale masterclasses in Bangkok, Chicago, Riga, Vilnius, Stockholm, Moskou, Manchester.

Maria Baranova werd in 1988 geboren en begon haar pianostudies eveneens op vijfjarige leeftijd. In 2007 studeerde ze af aan de Special Music School van het Rimsky-Korsakov Conservatorium in Sint-Petersburg. Op tienjarige leeftijd begon ze met haar broer Andrey samen te spelen. In 2000 was ze laureate van de All Russian Mazur Competition en begon ze in heel Europa op te treden als soliste en met verschillende ensembles. In 2008 was Maria Baranova laureate van de 10de Maria Yudina Internationale Muziekwedstrijd en behaalde ze de Prijs voor het Beste Duo aan de Academie van Lausanne. Ze was in 2010 prijswinnares met Andrey in de internationale duo competitie in Katrineholm (Zweden) en won in 2014 de tweede prijs op dezelfde wedstrijd. Van 2010 tot juni 2015 was ze studente aan het Conservatorium van Lausanne (HEMU) waar ze haar twee master-diploma’s behaalde bij Marc Pantillon (begeleiding) en Christian Favre (piano). Sinds 2015 is zij studente aan de Hochschule der Künste in Bern.

Het Russisch repertoire overheerst in deze opname met de beroemde “Vocalise” van Rachmaninov en drie werken van Tsjaikofski, die alle binnen drie jaar na elkaar zijn gecomponeerd, de zachte “Sérénade mélancolique”, het vreugdevol springend “Valse-Scherzo”, en het drieluik “Souvenir d’un lieu cher”. Uit het Frans repertoire staan twee componisten met vrij vergelijkbare muziekstijlen op het programma, Ravel met zijn concertrapsodie “Tzigane” en Debussy met zijn teder “Clair de Lune”. Het programma begint echter in Italië met twee emblematische vertegenwoordigers van de virtuoze vioolschool. Allereerst de hachelijke Duivels triller sonate van Giuseppe Tartini, in een arrangement van Fritz Kreisler. Dan volgt Niccolò Paganini, de Italiaanse vader van de moderne viool, met één van de spectaculairste werken van het repertoire, zijn rondo “La Campanella”, de laatste beweging van zijn Vioolconcerto nr. 2. Als laatste, na de twee Franse werken, het Capriccio in la klein, op. 1 nr. 24 van Paganini in een arrangement van Schumann. Door de eerste prijs te winnen op de Koningin Elisabethwedstrijd, kreeg Baranov voor de periode van drie jaar de “Huggins-Stradivarius” uit 1708 in bruikleen van de Nippon Music Foundation. Voor zijn eerste opname als solist speelt Andrey Baranov weliswaar op een viool uit het begin van de 19de eeuw, een kopie van de befaamde Stradivarius “Messiah” uit 1716, die toebehoorde aan David Oistrakh. “The golden Violin”, de titel van hun cd, was trouwens ooit ook de titel van een opname voor ABC Records van David Oistrakh (zie foto).

Andrey en Maria Baranov delen veelzijdige bekwaamheid en spelen zelfverzekerd. Hij en zijn zus laten hun technische vaardigheden en muzikale verbeelding horen vanuit overtuigende, muzikale betrokkenheid, in een subtiel samenspel met gevoel voor vorm, intens, natuurlijk en intiem. Zijn technische vaardigheden zijn uitzonderlijk, maar het is de consequent volle, rijke kwaliteit van zijn vioolklank die zijn spel opmerkelijk maakt, aantrekkelijk en melodieus, met veel gevoel en inzicht. Heel bijzonder. De cd werd opgenomen in Flagey, Studio 4 in Brussel in juli 2017met als producer, geluidstechnicus en montage, Frédéric Briant. In het bijbehorend boekje, tekst van Gabrielle Oliveira Guyon. Een bijzonder mooie cd. Warm aanbevolen.

The Golden Violin Andrey BARANOV Maria BARANOVA cd MUSO MU-023