Magistrale reeks cd’s op het label Ricercar! Niet te missen!

 

In 1980 creëerde Jérôme Lejeune het label Ricercar dat al snel één van de hoofdpijlers werd van dé muzikale revelatie van onze tijd, de herontdekking van oude muziek en barokmuziek. Vandaag zet het label een optimale kwaliteitsactiviteit voort in de voorhoede van de oude muziekbeweging in Europa.

Het Ricercare was als instrumentaal motet de voorloper van de fuga in de periode van de vierde generatie van de Vlaamse Polyfonisten (ca. 1520-1560) met o.a. Arcadelt, non Papa, Gombert en Willaert. In vergelijking met de uit het ricercare ontstane fuga, was het ricercare complexer. Een fuga werd meestal opgebouwd op één thema, terwijl het ricercare er meerdere kon hebben. Uit het ricercare met één thema, het monothematisch ricercare, is later de fuga ontstaan. De thema’s begonnen veelal eerst op de tonica en daarna op de dominant, wat de grondbeginselen waren van de enigmatische opeenvolging van dux (eerste inzet) en comes (tweede inzet op de dominant) in de fuga.

De Luikse musicoloog en gambist Jérôme Lejeune (°1952) liet zich door deze magistrale vorm inspireren voor de naam van zijn ondertussen toplabel geworden “Ricercar”. Elke opname wordt nl. gemaakt onder optimale voorwaarden met respect voor historische authenticiteit. Dit varieert van het gebruik van de meest authentieke muzikale bronnen tot de keuze van musici en de instrumenten die het meest geschikt zijn voor elk type repertoire.

Ricercar wordt ondersteund door de Federatie Wallonië-Brussel en is een label, verbonden aan de prestigieuze, Belgische groep Outhere. Belangrijke opnamen waren aanvankelijk o.a. Giulio Caccini’s “Euridice” en de verschillende opnamen van Vlaamse polyfonie.

Alle Ricercar-opnamen worden gemaakt o.l.v. artistiek leider Jérôme Lejeune, met constante aandacht en zorg voor een perfecte symbiose tussen de geluidsbron en de plaats waar de opname wordt gemaakt, wat inhoudt dat de natuurlijke akoestiek gekozen wordt op basis van het karakter en de geschiktheid van het soort repertoire. Om de akoestiek van de opnameplaats en de kwaliteit van de stemmen en instrumenten te respecteren, gebruiken de Ricercar-opnamen nooit filtersystemen of kunstmatige nagalm.

Ricercar bereikt ondertussen al meer dan 37 jaar topkwaliteit en het artistiek team blijft maar groeien. Philippe Herreweghe met de Chapelle Royale en het Collegium Vocale Gent kregen het gezelschap van o.a. Philippe Pierlot en het Ricercar Consort, Bernard Foccroulle, Henri Ledroit, Mark Minkowski, Jean Tubéry en het ensemble La Fenice. Ricercar was en is ook de ambassadeur van grote uitvoerders van eigen land, Greta de Reyghere, het Kamerkoor van Namen, Les Agrémens en Guy van Waas, La Pastorella en Frédéric de Roos, Dirk Snellings en de Capilla Flamenca, en meer recent, de schitterende ensembles Clematis van de Brugse violiste Stéphanie de Failly en Vox Luminis o.l.v. Lionel Meunier. Ook veel buitenlandse kunstenaars hebben zich ondertussen aangesloten bij Ricercar, Doulce Memory (Denis Raisin Dadre), The Dominos (Florence Malgoire), La Cappella Mediterranea (Leonardo García Alarcón), Celadon (Paulin Bündgen) en François Joubert-Caillet en zijn ensemble L’Acheron.

Hoewel vroege en barokke muziek het zwaartepunt van het label vormt, werkt Ricercar ook professioneel aan de erkenning van de rijke muziekgeschiedenis van België en Nederland, ongeacht de historische periode, met bijvoorbeeld de opname van de complete werken van Guillaume Lekeu, de herontdekking van niet-gepubliceerde werken van César Franck of de publicatie van opera’s van André-Modeste Grétry.

De nu ongeveer 300 opnamen ontvingen prijzen als Choc de Classica, Diapason d’or, Gramophone Recording of the Year en International Classical Music Award. Een meer dan sublieme reeks! Niet te missen!

The Romantic French Horn Claude Maury Ricercar Academy RIC127

Ockeghem – Missa Mi-mi Capella Pratensis Rebecca Stewart RIC131

Boccherini – Stabat Mater Sophie Karthauser Les Follies Francoises Patrick Cohen-Akenine

Praetorius – Terpsichore Musarum Ricercar Consort, La Fenice

JS Bach – Toccatas & Passacaglia Ricercar Bernard Foccroulle RIC125

Charpentier – Messe pour le Port Royal Greta de Reyghere, Isabelle Pulenard, Jill Feldman, Capella Ricercar Ricercar RIC126

Vivaldi, Ziani, Tuma & Marcello – Motetti ad Alto Solo James Bowman (countertenor), Ricercar Consort RIC135

Rossini – Opera Overtures in Transcriptions for Wind Band Ricercar Academy Marcel Ponseele RIC133

Troubadours’ Songs & Jongleurs’ Dances Millenarium RIC134

Vivaldi – Concerti per Flauto Federic de Roos La Pastorella 2 cd RIC130

JC Bach – Gloria Choeur de Chambre de Namur, Les Agremens Wieland Kuijken RIC128

Gabrieli – In festo Sanctissimae Trinitatis Choeur de Chambre de Namur, La Fenice Jean Tubery Ricercar RIC129