Bach An Italian Journey, cd van Luca Oberti bij Arcana

Na zijn eerste solo-cd met muziek van Marchand en Clérambault, uitgebracht in 2015 en genomineerd voor een Preis der Deutschen Schallplattenkritik, presenteert de klavecinist Luca Oberti, die al jaren op het internationaal toneel optreedt met o.a. Marc Minkowski en Christophe Rousset, een nieuwe cd rond het thema van een denkbeeldige reis van Johann Sebastian Bach naar Italië.

Schütz, Froberger, Muffat, Händel, Hasse, Mozart en Wagner zijn slechts de beroemdste van de vele musici die de Alpen hebben overgestoken om zich onder te dompelen in de wereld van de Italiaanse muziek om er de sfeer en geheimen van te vatten. Toch was de componist die de Italiaanse stijl het meest verwerkte Johann Sebastian Bach, die zelf nooit voet aan wal zette in Italië. Zijn reis was virtueel. De muziek van de Italiaanse meesters, die hij vanaf zijn kindertijd gretig bestudeerde en opnam, leidden hem naar Vivaldi’s Venetië en Frescobaldi’s Rome.

Na transcripties van concerti van Vivaldi en Marcello volgen Italiaans geïnspireerde miniaturen zoals de Aria Variata alla maniera italiana, het Capriccio sulla lontananza del fratello dilettissimo, de Fantasia en Fuga BWV 904, de Aria variata alla maniera italiana en tot slot, het gevierd Italiaans concerto.

Bepaalde musicologen geloofden dat het Capriccio sulla lontananza del fratello dilettissimo,, uitgegeven door Carl Czerny in 1839, gekoppeld was aan  het vertrek van Bachs oudere broer Johann Jacob, die in 1703 of 1704, hoboïst werd in het leger van koning Karel XII van Zweden. Anderen trokken dit in twijfel. Door de aanwezigheid van een programmatische ondertiteling, dwz bepaalde gebeurtenissen voorzien van onderschriften, naar het voorbeeld van Bijbelse Sonaten Johann Kuhnau, een paar jaar eerder gepubliceerd, en door de improvisatorische aard van het werk, zou het waarschijnlijk vroeger gecomponeerd zijn. Albert Schweitzer noemde het Capriccio overigens een meesterwerk dat reeds de grootsheid van de toekomstige leraar  aankondigde.

Origineel en professioneel overwogen. Een heel aantrekkelijke cd, briljant gespeeld op een klavecimbel van Keith Hill, naar een Pascal Taskin uit 1769.  Een aanrader.

Bach An Italian Journey Luca Oberti cd Arcana A 443