“La Furia”, “Stagioni” en “Johann Sebastian Bach The Cello Suites” die heel, heel bijzondere cd’s van celliste Mayke Rademakers

De E-cello is een relatief nieuw instrument, dat zijn ware plaats in de wereld van de klassieke muziek nog niet heeft veroverd. Het instrument biedt nochtans een enorm spectrum aan klankkleuren en polyfonie, zeker wanneer het bespeeld wordt door Mayke Rademakers.

De elektrische cello, ofwel E-cello, is een relatief nieuw instrument, ontwikkeld door Yamaha. De elektrische cello is een cello die met elektronische versterking, in plaats van met akoestische resonantie, geluid produceert. Na haar kennismaking met het instrument realiseerde celliste/componiste Mayke Rademakers zich dat het heel geschikt, tot perfect was voor haar improvisaties. Door het enorm spectrum aan geluiden en klankkleuren, alsmede de mogelijkheid meerdere tonen tegelijkertijd te spelen met loops en effect-pedalen, gaf dit haar een keur aan mogelijkheden voor compositie en improvisatie. Zo zijn haar opvallende cd’s ontstaan.

“Het instrument heeft mij sterk geïnspireerd als klassieke muzikante en ik kan me niet voorstellen dat ik mijn composities en improvisaties zonder het instrument zou ondernemen. Improvisatie”, zegt Mayke, “gaat direct over intuïtie en spontaniteit, die op zijn beurt het perspectief vergroot”.

De tango flamenco verspreidde zich van Spanje naar Zuid-Amerika en is echt, typisch  Zuid-Amerikaans geworden. Hoewel het flamenco-invloeden vertoont, heeft de tango zeker een eigen vorm gevonden. Misschien is het grootste verschil dat de tango stedelijk is, omdat hij in Buenos Aires is ontstaan, en dat de flamenco daarentegen rustiek is, omdat hij op het platteland ontstond.

Spaanse muziek neemt volksmuziek als uitgangspunt. La Furia is gebaseerd op dat idee. De muziek gaat over hitte, armoede, over levensstijl en passie, vertelt Mayke. La Furia betekent letterlijk woede of agressie. Maar in het Latijn heeft het woord een zeer positieve bijklank. Het betekent dan, doen wat je instinct je zegt, handelen met passie, alles geven. En zo speelt Mayke.

Mayke Rademakers heeft haar leven lang veel Spaanse muziek gespeeld, net als haar partner en duo-pianist Matthijs Verschoor (foto). Ze hebben immers allebei in Spanje gewerkt en gestudeerd en Mayke heeft zich daarenboven enige tijd verdiept in de Argentijnse tango in Buenos Aires, omdat ze naar eigen zeggen “de tango met haar eigen ogen wilde zien, hoe mensen het zagen, hoe ze het dansten in de straten en op openbare pleinen”. “Op een gegeven moment”, vertelt Mayke, “kregen we het gevoel dat we er iets wilden mee doen. We hadden een aantal werken op ons repertoire en daarom hebben we onderzocht hoe we ze konden combineren met nieuwe stukken, muziek die we nog moesten ontdekken, om een geweldige cd te produceren. We hebben die muziek gevonden waar we naar op zoek waren. We hebben een spannende combinatie van Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek samengesteld. In een notendop, flamenco en tango”.

Op de cd “Furia staat ”Enrique Granados: Danza Española No. 5 – Andaluza , Manuel de Falla: Suite Popular Española, Antón García Abril: No por amor, no por tristeza , Gaspar Cassadó: Suite for Cello Solo, Carlos Guastavino: La Rosa y el Sauce, Joaquín Nin: Seguida Española, Ástor Piazzolla: Le Grand Tango en Alberto Ginastera: Triste.

Na de improvisaties die ze combineerde met de Bach-suites, Britten en werk van hedendaagse componisten als Gubaidulina Kurtag, Penderecki en Schnittke, voelde Mayke Raedemaker de behoefte om op een nog groter schaal te werken. “Stagioni” is een cd waarop alle seizoenen van het jaar aan bod komen, met een knipoog naar Vivaldi. Muzikale quotes uit zijn meesterwerk zijn door Rademakers in haar improvisaties verwerkt, maar hij was niet eens de belangrijkste inspiratiebron. Klanken uit de vroege polyfonie, Hildegard von Bingen, Sefardische volksmuziek, Afrikaanse rituele muziek, minimal music en Afro-Amerikaanse blues zijn allemaal van invloed geweest. Zo is er een avontuurlijke en vrije cd gegroeid waarop een pad doorklinkt door de seizoenen van het jaar en van het leven zelf. Mayke speelt zowel op een akoestische als op een elektrische cello. Ze bekomt daardoor een spannende combinatie van authentieke warme celloklanken, soms zelfs de klank van een gamba,  met de eindeloze klankmogelijkheden van de elektrische cello. Ook maakt zij gebruik van sampling, waarbij zij zichzelf begeleidt. Alles Stereo/Multichannel Hybrid opgenomen. Perfect. Heel, heel bijzonder. Heuse aanraders.

Mayke Rademakers Stagioni cd Challenge Classics CC 72772

Mayke Rademakers Matthijs Verschoor La Furia: Passion Fury and Melancholia Granados de Falla Abril Cassadó Guastavino Nin Piazzolla Ginastera cd Challenge Classics CC 72690

Johann Sebastian Bach The Cello Suites Gubaidulina Kurtag Penderecki Britten Schnittke 3 cd Challenge Classics CC 72682