Europafietsers Peter van Rossum en Kees Mieras langs de Katharen-Baskenroute. Een heel, heel mooie uitgave van epo. 

Proef met deze gids de sfeer van de middeleeuwen als de dreigende contouren van een Katharenburcht plotseling hoog boven je opdoemen in de ochtendmist. Geniet van het welverdiend uitzicht vanaf zo’n burcht, na een stevige klim in het kleinste verzet, gevolgd door een fikse wandeling naar de top. Bezoek de levendige stadjes en slaperige dorpjes die onlosmakelijk verbonden zijn met de boeiende Katharen.

De route voert je door het Baskenland, langs de historische plekken die een grote rol hebben gespeeld in de opkomst, maar vooral ook in de ondergang van de Katharen. Dit traject van 600 km verbindt de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan. Laat je meevoeren door stille, groene rivierdalen en geniet van de weidse vergezichten met steeds wisselend uitzicht op de Pyreneeën toppen. Verbaas je over de onverstaanbare en onuitspreekbare Baskische klanken in een plaatselijke kroeg of langs een Pélote veld.

Deze prachtige gids beschrijft een fietsroute van 600 kilometer van Narbonne naar Biarritz. De route is in beide richtingen beschreven, start of eindigt in de mediterrane stad Narbonne, en sluit aan op de Groene weg naar de Middellandse Zee, langs oude wegen en pelgrimssteden en de St. Jacobs fietsroute. De noordelijke route doet vooral steden en dorpen aan, zoals Minerve, Carcassonne, Bram, Mirepoix en Foix.

De zuidelijke route gaat langs de legendarische Katharen burchten als Peyrepertuse, Quéribus en Montségur. Een noord-zuid traject verbindt via Limoux het noordelijk en zuidelijk traject. Vanaf Foix loopt de route langs rivierdalen via o.a. Lourdes, door de Gascogne en het Franse Baskenland naar Biarritz. Hoewel de duizend meter lange grens slechts eenmaal wordt overschreden, en de Pyreneeën toppen dus worden gemeden, moet de route niet worden onderschat. Maar, opgepast, met name de zuidelijke Katharen route en het middengedeelte, waaronder de Baronnies, zijn niet vrij van steile hellingen en dito afdalingen.

Geen route voor de ongetrainde fietser of voor een gezin met kleine kinderen, dus. Goed materiaal, maar vooral een goede conditie, zijn absolute voorwaarden om deze tocht met plezier te fietsen. Maar dan wordt men ook beloond met een regelmatige afwisseling van cultuur en natuur, vlakke stukken en stevig klimwerk, eindeloze vergezichten en pittoreske en interessante stadjes.

Dankzij een variant kan je ook langs Itxassou fietsen. Geïnteresseerden kunnen in Ustaritz afslaan richting Villefranque, een variant die eindigt in Bayonne. Kaarten en grafieken van de hoogteverschillen en heel aantrekkelijke kleurenfoto’s maken van deze gids een bijzonder mooie en een heel interessante uitgave. Een must voor de liefhebbers, warm aanbevolen aan iedereen. Ook voor wie er naar toe gaat en de fiets zou thuis laten. Zeker lezen!

Peter van Rossum en Kees Mieras Katharen-Baskenroute Europafietsers 160 bladz. geïllustreerd Uitg. epo 9 789064 5566 54 

https://www.stretto.be/2017/12/24/de-geschiedenis-van-de-katharen-volgens-michel-roquebert-meesterlijk/