“Beau Soir”, de nieuwste cd van violiste Kyung Wha Chung en pianist Kevin Kenner op het label Warner Classics. Subliem!

Het middelpunt van dit Frans recital door violiste Kyung Wha Chung en pianist Kevin Kenner is de prachtige Vioolsonate van César Franck. Het is een meesterwerk dat al lang geassocieerd wordt met Chung, de violiste uit Seoel, die door de “Financial Times” beschreven werd als “één van de grootste violistes van de laatste halve eeuw”.

Nadat ze de Sonate in 2016 hadden uitgevoerd op het Festival in Verbier, schreef het tijdschrift “Strings” dat “een partnerschap van even creatieve muzikanten een wonderbaarlijke zaak was om te aanschouwen”. Zoals ze in het tijdschrift “Strings” vertelde, vormt elk van de werken ‘een portret van het leven zelf’, en ze maakte de vergelijking met de schilderijen van Monet. Chung (°1948) benadrukt hoe belangrijk het is om de kleuren in deze muziek naar voren te brengen: “Weet je, Monet schilderde dezelfde scène bij de vijver met 3000 lelies”, vertelde ze. “Het is omdat de reflectie van licht eindeloze mogelijkheden heeft. Hetzelfde geldt voor de textuur en het geluid als je aan het spelen bent. Er zijn miljoenen geluiden.”

De Franck Sonate sloot ook hun concert af dat Chung en Kenner gaven op het Royal Festival in Londen in 2014. The Sunday Times beschreef het spel van Chung als “een geluid van uiterste schittering, een briljant stralende toon; een projectie om licht te maken bij de akoestische afstanden die moeten worden afgelegd, fysieke, muzikale en spirituele vurigheid”. “Seen & Heard” schreef dat “Chungs uitvoering van César Francks Vioolsonate in A, groots was, en dat het een sublieme stroom van moeiteloze lyrische pracht was. Perfecte tempi lieten de muziek voor zichzelf spreken: het Allegretto moderato was vloeiend en evenwichtig, er waren geen buitenissigheden in het Allegro, de stormachtige schriftuur bracht zijn eigen drama over. De Recitativo-fantasia was flexibel en de uitgestrekte bogen van het Allegretto poco mosso zongen natuurlijk en vreugdevol”.

Deze nieuwe Franck, Fauré en Debussy cd volgt op de 2016-release bij Warner Classics van Chungs allereerste opname van Bachs complete werken voor viool solo. Het was ook haar eerste studio-opname in ongeveer 15 jaar. “Schitterend door Chungs handelsmerk van expressieve frasering en zangerige toon”, was de reactie van “Strings”, terwijl “The Sunday Times” opmerkte dat “elke maat gekenmerkt was door vastberadenheid en karakter.” James Jolly, de hoofdredacteur van Gramophone, schreef “Kyung Wha Chung heeft ons een aantal van de beste moderne verhalen uit de kernwerken van haar repertoire gegeven, ze is en blijft een violiste met stijl, elegantie en emotionele kracht”

Op de cd staan ook “Panis Angelicus” van César Franck, gearrangeerd voor viool en piano door Kevin Kenner, de Berceuse, op. 16 van Fauré, en twee prachtige werken van Debussy, “La Fille aux cheveux de lin”, één van zijn Préludes, getranscribeerd voor viool en piano door Arthur Hartmann, die een vriend was van Debussy, en “Beau soir”, oorspronkelijk een Mélodie, hier in een arrangement van Jascha Heifetz. Als laatste, Elgars zalig mooi “Salut d’amour”.

De toon van Chung is uniek maar het samenspel met en de toon van pianist Kevin Kenner, zijn dat ook. Op 17-jarige leeftijd nam de Amerikaanse pianist Kevin Kenner (°1963) deel aan de Internationale Chopin-pianowedstrijd in Warschau. Hij won er de 10e prijs en een speciale prijs van de jury genaamd Honorable Mention. Tien jaar later, in 1990, keerde hij terug naar Warschau en behaalde er de tweede plaats (er werd dat jaar geen eerste prijs toegekend), en de Polonaise-prijs. Eerder dat jaar won Kenner de derde prijs op de Internationale Tsjaikofski Wedstrijd in Moskou. Andere prijzen op zijn palmares zijn de International Terence Judd Award (Londen, 1990), de Van Cliburn International Piano Competition (Fort Worth, Texas in 1989) en de Gina Bachauer International Piano Competition (Salt Lake City, Utah 1988).

Tussen 2005 en 2010, toen een vingerkwetsuur haar dwong om te stoppen met spelen, stopte Kyung Wha Chung al haar energie en enthousiasme in haar lessen aan Juilliard en aan de Ewha University in haar geboorteland Zuid-Korea. Hoewel ze veel voldoening van haar studenten krijgt, vertelde ze aan Strings Magazine, “ben ik eigenlijk een performer. Het performen zit mij in het bloed. Opnieuw spelen is een prachtige ervaring. Het is wonderbaarlijk.” Zo veel maakt deze sublieme, nieuwe cd duidelijk. Een immens, immens mooie cd die u geenszins mag missen!

Beau Soir Franck & Debussy Sonatas Kyung Wha Chung Kevin Kenner cd Warner Classics 9029570808