“The Glass Effect”, de nieuwe Sony cd van Lavinia Meijers als ode aan Philip Glass.

‘The Glass Effect’ is de titel van de nieuwe dubbel cd van harpiste Lavinia Meijer, waarmee ze een ode brengt aan de iconische componist Philip Glass. Volgend jaar wordt de Amerikaanse componist 80 jaar, voor Lavinia een mooie gelegenheid om nieuw bewerkte muziek van haar grote inspirator uit te brengen.

Haar eerste ontmoeting met Philip Glass in 2011 in de Melkweg in Amsterdam, markeerde het begin van een bijzondere muzikale vriendschap. Haar album “Glass: Metamorposis/The Hours” (Channel Classics) behaalde binnen een half jaar de platina-status. In de tussentijd hebben Philip Glass en Lavinia Meijer elkaar diverse malen ontmoet, om samen te werken aan muziek en het podium te delen. Zo trad Lavinia recentelijk met Philip Glass op in Carnegie Hall New York, samen met andere grootheden als Iggy Pop.

Nu vijf jaar later komt ze met nieuwe bewerkingen van muziek van Glass (foto), het indrukwekkend thema uit “Koyaanisqatsi” en een selectie van tien van zijn Etudes. De minimalistische pianowerken van Philip Glass blijken immers zeer geschikt om ze te arrangeren voor harp. Daarnaast verbindt Lavinia zijn muziek met andere toonaangevende componisten, zoals Nils Frahm (“Ambre” en “In The Sky And On The Ground”), Bryce Dessner (Suite voor harp), Ólafur Arnalds (“Erla’s Waltz en “Tomorrow’s song”) en Nico Muhly (“Quiet Music” en “A Hudson Cycle”). Zij zijn allen beïnvloed door Glass’ muziek. De Etudes belichamen Glass’ eigen behoefte om zijn muzikale taal door te geven aan anderen en dit onderstreept Lavinia ook met een eigen bewerking van het thema uit “Koyaanisqatsi”. Ze maakte een elektronische remix van het thema, in samenwerking met sound designer Arthur Antoine, met wie ze vorig jaar in Carré stond. Een heel originele en bijzonder sfeervolle cd. Een aanrader.

Lavinia Meijer The Glass Effect The Music Of Philip Glass cd Sony Classical 88985351432