“DUETS”, de nieuwste cd van vibrafonist Lewis Wright.

De bekroonde vibrafonist Lewis Wright bracht zijn debuutalbum, “Duets”, uit op Signum Classics. Op de cd met duetten voor vibrafoon en piano, allemaal gecomponeerd door Wright, speelt hij samen met de pianist Kit Downes, die Wright al kent sinds zijn kindertijd.

Lewis Wright is een bekroonde Britse vibrafonist, componist en drummer uit Londen. Als vibrafonist kreeg hij in 2011 de “Worshipful Company of Musicians”-prijs en in 2016 werd hij door de “Downbeat International Critics Poll” genomineerd als “Rising Star”. In 2016 was zijn ensemble “Empirical”,  “Ensemble van het Jaar” van de Parliamentary Jazz Awards. Hij trad op in het Sydney Opera House en in de Royal Albert Hall, en was een vaste solist met Wynton Marsalis en het “Jazz in Lincoln Center Orchestra”.

“Er is beperkt materiaal voor vibrafoon en piano (vooral voor improviserende muzikanten), dat de potentie heeft om zo ritmisch interessant en polyfonisch groot te zijn”, vertelt Lewis Wright. “Ik ben op zoek naar stukken die de instrumenten laten zien en zijn opgebouwd rond de taal van de muzikanten. De juiste pianist, die in dit specifieke dialect van improvisatie kan spreken en in het moment dezelfde smaak heeft, was een voor de hand liggende keuze. Kit en ik kennen elkaar al en speelden samen sinds de kindertijd en we delen vele invloeden, zowel muzikaal als anders. Het was veel persoonlijker dan al het andere dat ik had gecomponeerd, omdat ik het sonische en compositorische landschap volledig kon instellen. Het was gemakkelijker in die zin dat ik niet hoefde na te denken over hoe mijn schrijven bij de stijl van iemand anders zou passen. Het album is meer op vibrafoon gericht dan alles wat ik eerder heb geschreven”.

Verschillende soorten muziek door het vele reizen en het horen van muziek uit verschillende delen van de wereld hebben veel invloed op hem gehad. Zijn favoriete muzikanten en componisten zijn Bartok, Debussy, Stravinsky, Miles Davis, Wayne Shorter, Quincy Jones, Bjork en Prince, en zijn Bluthner-piano is al meer dan 20 jaar bij hem. Hoewel hij meerdere albums heeft geschreven en opgenomen met het bekroond ensemble “Empirical” (bekroond als “MOBO (“Music of Black Origin”) Best Jazz Act” in 2010), is dit album de eerste solo-onderneming van Wright als componist. Zijn composities waren weliswaar reeds te horen op BBC Radio 3, BBC Radio Scotland en in de film ‘About Ray’. Tooningenieurs van dienst zijn Tom Bailey & Laurence Anslow. Warm aanbevolen.

Lewis Wright Duets featuring Kit Downes cd Signum Classics SIGCD529