“Mozart Divertimento & Preludes to Bach”, muziek voor Strijktrio van Mozart in de Pentatone Oxingale Series. Uitzonderlijk gestileerd!

Naast klavier, speelde Mozart ook graag met vrienden en collega’s, viool en altviool, een typisch Duits-Oostenrijkse combinatie. Dit bracht de componist ertoe muziek te componeren voor strijktrio. Op de cd staan Mozarts bijzonder Divertimento in Es en zijn arrangementen voor Strijktrio van drie fuga’s uit Bachs “Wohltemperierte Klavier”.

De drie strijkers vatten de geest van Mozarts interpretatie van Bach in hun geanimeerde interpretaties. Eerder enkel uitgebracht in de VS als “Mozart the Mason” op Oxingale, wordt deze opname uit 2006 nu wereldwijd uitgegeven als onderdeel van de “PENTATONE OXINGALE SERIE”.

Mozarts Divertimento in Es, K. 563, voor viool, altviool en cello, werd gecomponeerd in 1788 en opgedragen aan Michael Puchberg, vriend en mede Vrijmetselaar van Mozart, die vaak hulp bood in de financiële nood van de jonge componist. Het was niet het eerste werk dat gecomponeerd werd voor strijktrio. Er waren reeds werken gecomponeerd voor viool, altviool en cello door bv. de Tsjechische componist Václav (Wenzel) Pichl, en nog eerder was er werk voor twee violen en contrabas gecomponeerd, waarschijnlijk gebaseerd op de triosonate. De première van Mozarts Divertimento vond plaats tijdens een reis door Duitsland, in Dresden in april 1789, met Anton Teyber viool, Mozart zelf, altviool, en Antonín Kraft, cello. Tussen april en juni 1789 reisde Mozart nl. met vorst Karl Lichnowsky over Praag, Dresden en Leipzig, naar de Pruisische koning Friedrich Wilhelm II. in Potsdam en Berlijn.

In het Divertimento in Es, de toonaard met de symbolische drie bémols zoals in “De Toverfluit”, creëerde Mozart een meesterwerk, episch, fijn geproportioneerd en ernstig, maar toch gevuld met de ontembare humor van de componist. Hoe bescheiden de bezetting ook lijkt, de muziek is rijk aan stemvoering, compositorische inventiviteit en gevarieerd samenspel. Maçonnieke idealen en symbolische getallen zijn overal aanwezig. Mozart behandelde elk van de drie strijkers als de eerste onder zijn gelijken, nu eens als aanvoerder van de melodie, dan eens als begeleider, of samenspelend in duo, afwisselend met één van de twee anderen.

De enige andere complete werken voor strijktrio van Mozart zijn de Preludes en Fuga’s (VIII, XIV en XIII) van Bach die Mozart heeft getranscribeerd. Door drie preludes aan zijn Bach-arrangementen toe te voegen, bereikte Mozart een indrukwekkende symbiose tussen Bachs muzikale taal en zijn eigen stijl. Bachs invloed is overigens ook in het Divertimento te horen, vooral in de polyfonie van de mineur variatie van de Andante-beweging, een thema met vier variaties. De uitermate deskundige uitvoerders zijn Matt Haimovitz (cello), Jonathan Crow (viool) en Douglas McNabney (altviool). Een bijzonder fijne en gestileerde cd, subliem opgenomen. Warm aanbevolen.

MOZART DIVERTIMENTO & Preludes to Bach Jonathan Crow Douglas McNabney Matt Haimovitz cd PENTATONE PTC 5186714