Mis van Orazio Benevoli door de Cappella Musicale di Santa Maria in Campitelli o.l.v. Vincenzo Di Betta op het label Tactus. Indrukwekkend!

Vincenzo di Betta leidt de Cappella Musicale di Santa Maria in Campitelli na de herontdekking van de “Missa In angustia Pestilentiæ” van Orazio Benevoli, gecomponeerd en uitgevoerd in 1656.

Orazio Benevoli (1605-1672), was een Frans-Italiaanse componist van grootschalige, meerkorige, religieuze muziek, bv. van een werk voor wel achtenveertig vocale en instrumentale partijen. Hij componeerde missen, motetten, Magnificats en andere religieuze, vocale werken. Veel van Benevoli’s roem als componist berustte op zijn veronderstelde compositie, de drieënvijftig stemmige ”Missa Salisburgensis”, waarvan men dacht dat deze in 1628 voor het eerst werd uitgevoerd door Benevoli in de kathedraal van Salzburg. Ondertussen is aangetoond dat de Mis gecomponeerd werd door Heinrich Ignaz von Biber.

Orazio Benevoli was één van de belangrijkste Italiaanse barokcomponisten. Geboren in Rome in 1605, trad hij als twaalfjarige toe tot de pueri cantores (koorknapen) van de kerk van San Luigi dei Francesi, waar hij bleef tot 1623. Het volgend jaar nam hij de functie van maestro di cappella van Santa Maria in Trastevere aan, en vervolgens werd hij verbonden aan de Santo Spirito in Sassia (foto) en later San Luigi dei Francesi (foto). In 1644 verhuisde hij naar Wenen en kwam in dienst aan het hof van Aartshertog Leopold Wilhelm van Habsburg. Bij zijn terugkeer naar Rome diende hij kortstondig als maestro di cappella in Santa Maria Maggiore, alvorens in 1646, de koorleider van de Cappella Giulia van het Vaticaan te worden, waar hij tot zijn overlijden in 1672, meer dan 25 jaar bleef.

Vincenzo di Betta leidt de Cappella Musicale di Santa Maria in Campitelli na de herontdekking van zijn ‘Missa In angustia Pestilentiæ’ (in de nood van de pest), gecomponeerd en uitgevoerd in 1656, in de basiliek van San Pietro achter gesloten deuren, gezien de strengheid van de besmetting van de pest in Rome in hetzelfde jaar. Paus Alessandro VII vaardigde bepalingen uit die de verzamelmomenten in de stad moesten minimaliseren. Het werk werd waarschijnlijk in opdracht van de Capitolo van de Basiliek uitgevoerd voor een belangrijke gelegenheid, die de goddelijke genade opriep opdat de epidemie zou ophouden. Heel, heel bijzonder. Een heuse aanrader.

Orazio Benevoli Missa ‘In angustia pestilentiae’, 1656  Cappella Musicale di Santa Maria in Campitelli Vincenzo Di Betta cd Tactus TC600201