Bij Deutsche Grammophon verscheen de cd “Sirba”, een revelatie van Kletzmer en Zigeunermuziek, door het Sirba Octet en het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik o.l.v. Christian Arming. Schitterend!

Sirba Orchestra! is een ontmoeting tussen het Sirba Octet, een symfonieorkest en één van de beste balalaika spelers, Nicolas Kedroff, vanuit een bloemlezing in nieuwe orkestraties van de mooiste thema’s en melodieën uit de zigeuner en klezmer muziek.

In 2003 nam de violist Richard Schmoucler (foto) het initiatief om met een ensemble te starten, halverwege tussen klassiek academisme en klezmer- en zigeunermuziek, het Sirba Octet. Hij werd geassocieerd door vijf muzikale vrienden van het “Orchestre de Paris” en het “Orchestre National de France”, een pianist, een traditionele cymbalist en Cyrille Lehn als arrangeur. Het oraal en immaterieel erfgoed van de Oost-Europese volksmuziek was zijn inspiratie.

Nicolas Kedroff (foto) werd geboren in een familie van Russische kunstenaars in Parijs. Hij was de zoon van de Russische componist Nicolas Kedroff Sr., die het Petersburgs vocaal Kwartet oprichtte. Zoon Nicolas trad op in de Parijse cabarets “Rasputin” en “Balalaika” en in vele zalen en prestigieuze festivals in Frankrijk en daarbuiten. Op uitnodiging van de orkesten van Lausanne, Angers-Nantes en Lyon, maakte hij meer dan dertig opnamen en is Ridder in de Kunst en Letteren. De pers noemt hem een virtuoos op zijn instrument en spreekt over de klank van een buitenaardse balalaika.

Christian Arming (°1971) (foto) werd geboren in Wenen en groeide op in Hamburg. Als leerling van Leopold Hager en naaste medewerker van Seiji Ozawa (1992-1998), was hij dirigent van het de Janáček Philharmonic in Ostrava (1995-2002), het Symfonie Orkest van Luzern (2001-2004) en de Japan Philharmonic in Tokyo (2003-2013). Met het OPRL nam hij César Franck (Fuga Libera), Saint-Saëns (3 cd; ZigZag Territories / Outhere), Gouvy (Palazzetto Bru Zane), Wagner (Naïve, 2015) en Joseph Jongen (Musique en Wallonie 2017 ) op.

Een sârba of sîrba is een Roemeense Csángó-dans. De dans was en is populair, niet alleen in Roemenië, maar ook in Servië, Oekraïne, Hongarije, bij Zuid-Poolse Gorals (Hooglanders) en onder de Ashkenazische Joden. De sîrba is nog steeds populair in de Roemeense traditionele muziek en in de Joodse Klezmer-muziek. De Csángó’s of Ceangăi vormen een etnische groep in Roemeens Moldavië. De Csángós hebben lange tijd in isolatie geleefd van de buitenwereld en hebben daardoor enkele culturele tradities behouden, die in de rest van Europa verloren zijn gegaan. Het woord Csángó laat zich uit het Hongaars vertalen als afgeleid van csángál dat ‘zwerven of rondtrekken’ betekent of afkomstig van csángani dat “bastaarden” betekent, dat door de Székely, een westelijker in Roemenië wonende Hongaarse bevolkingsgroep, werd gebruikt om Roemenen die bekeerd waren tot het katholieke geloof, aan te duiden.

Eerst gerealiseerd in 2015 met het orkest van Pau-Pays de Béarn o.l.v. Fayçal Karoui, is het programma met knappe, nieuwe orkestraties en vijf nieuwe titels, nu een nieuwe creatie met het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik o.l.v. Christian Arming. De cd werd opgenomen in de zaal van de Filharmonie in Luik, in de nasleep van hun kerstconcerten in december vorig jaar. Alles werd geleid door Christian Arming. Het resultaat was een programma met traditionele Russische muziek, klezmer en zigeunermuziek en traditionele muziek uit Hongarije, Roemenië, Moldavië en Rusland in symfonische arrangementen van Cyrille Lehn, gesublimeerd en verrijkt door de balalaika.

De cd geeft boeiende, nieuwe kleuren aan Russische, Roemeense, Moldavische en Ashkenazi traditionele muziek. Het Sirba Octet, een Frans klezmer muziek ensemble, in 2004 opgericht door violist Richard Schmoucler, brengt op de cd o.a. “Kalinka” en “Katiouchha”, en traditionele muziek die zich ontwikkelde rond het Jiddisch “Gayen zay in shvartze Reien”, een lied uit het getto van Warschau.

De muziek klinkt bijwijlen feestelijk, melancholisch, humoristisch of gepassioneerd. Een Moldavische Suite evolueert als laatste naar een heuse climax. Het programma werd live opgenomen door Radio Classique in juni 2015 tijdens de reeks concerten in het Palais Beaumont de Pau.

Een datum om te noteren : 16.06.18 : Sirba Orchestra ! in La Seine Musicale, l’Ile Seguin – Boulogne-Billancourt. Bijzonder origineel en aanstekelijk, en magnifiek gespeeld. Niet te missen!

Sirba Orchestra! Russian, Klezmer & Gipsy Music Sirba Octet Nicolas Kedroff Orchestre Philharmonique Royal de Liège Christian Arming cd Deutsche Grammophon 4816962