Ontdek “Music With Changing Parts” van Phlip Glass op het label Orange Mountain Music. Heel bijzonder!

De nieuwe cd van het label “Orange Mountain Music” is een spannende, nieuwe interpretatie van Philip Glass’ “Music With Changing Parts” uit 1970, door het “Salt Lake Electric Ensemble”. Heel bijzonder!

Philip Glass’ “Music With Changing Parts” uit 1970 was samen met Terry Riley’s semi-aleatorisch “In C” uit 1964 en Steve Reichs “Drumming” uit 1970-1971, één van de belangrijkste werken van het vroeg minimalisme. Glass bereikte daarna zijn hoogtepunt met “Music in Twelve Parts” (1971–1974). De stijl van het werk is uniek. De uitvoerders hebben nl. de mogelijkheid om te improviseren. Deze nieuwe opname met het “Salt Lake Electric Ensemble” biedt een frisse, nieuwe kijk op het werk, waarbij zowel live artiesten als, en dit voor de eerste keer, elektronisch verwerkte geluiden worden gecombineerd.

“Music with Changing Parts” was het eerste werk dat begin jaren ’70 door het Philip Glass Ensemble op het “Chatham Square”-label werd opgenomen. Sindsdien zijn er gevarieerde interpretaties geweest door de Britse groep “Icebreaker” (2007) en een recente versie van het “Cluster Ensemble” (2015). Samengesteld in een open partituur, is het gevestigde geluid van het stuk dat van het Philip Glass Ensemble van elektrische orgels en houtblazers. 

“Music with Changing Parts” ging op 10 november 1970 in première door het Philip Glass Ensemble (foto) in de Fifth Avenue Presbyterian Church in New York. De enige bekende opname, de LP-versie uit 1973 (Chatham Square label) en de cd heruitgave uit 1994 (Elektra), kwam van een interpretatie, uitgevoerd in de Martinson Hall van het Public Theatre in New York in 1971.

“Music with Changing Parts” in de stijlen van moderne jazz en “New Age”,  is een compositie gebouwd in de vorm van een open partituur, die bepaalde interpretatievrijheden mogelijk maakt, zowel in de verdeling van de instrumenten als in de duur. Het werk kan tot twee uur duren en is samengesteld uit korte modules, die bedoeld zijn om regelmatig herhaald te worden (“Similar Motion”), telkens waar Glass met een knipoog, aangeeft naar de volgende module te gaan.

Het “Salt Lake Electric Ensemble” (SLEE) is in 2009 opgericht met het doel om Terry Riley’s meesterwerk “In C” uit 1964  uit te voeren en muziek te maken met het krachtigste en meest intrigerende muziekinstrument van onze tijd, de computer. SLEE’s opname van “In C” uit 2010, was opmerkelijk omdat het de eerste uitvoering was die voornamelijk elektronische instrumenten gebruikte. Dit werd geprezen door critici en publiek over de hele wereld. Het “Salt Lake Electric Ensemble” is een collectief dat van instrumentatie verschuift van project naar project en zich uitstrekt van 6 tot 9 leden. Heel bijzonder. Warm aanbevolen.

Philip Glass Music With Changing Parts Salt Lake Electric Ensemble cd Orange Mountain Music OMM 0125