Missa Si Deus Pro Nobis en Magnificat van Orazio Benevolo door “Le Concert Spirituel” o.l.v. Hervé Niquet. Een heel bijzondere, nieuwe Alpha cd.

Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van zijn ensemble, “Le Concert Spirituel”, brengt Hervé Niquet een mis van Orazio Benevolo (1605-72) uit, uitgevoerd door acht koren van vier zangers, begeleid door vijftien continuo-spelers.

Orazio Benevoli (1605-1672), was een Frans-Italiaanse componist van grootschalige, meerkorige, religieuze muziek, bv. van een werk voor wel achtenveertig vocale en instrumentale partijen. Hij componeerde missen, motetten, Magnificats en andere religieuze, vocale werken. Veel van Benevoli’s roem als componist berustte op zijn veronderstelde compositie, de drieënvijftig stemmige ”Missa Salisburgensis”, waarvan men dacht dat deze in 1628 voor het eerst werd uitgevoerd door Benevoli in de kathedraal van Salzburg. Ondertussen is aangetoond dat de Mis gecomponeerd werd door Heinrich Ignaz von Biber.

Orazio Benevoli was één van de belangrijkste Italiaanse barokcomponisten. Geboren in Rome in 1605, trad hij als twaalfjarige toe tot de pueri cantores (koorknapen) van de kerk van San Luigi dei Francesi, waar hij bleef tot 1623. Het volgend jaar nam hij de functie van maestro di cappella van Santa Maria in Trastevere aan, en vervolgens werd hij verbonden aan de Santo Spirito in Sassia (foto) en later San Luigi dei Francesi (foto). In 1644 verhuisde hij naar Wenen en kwam in dienst aan het hof van Aartshertog Leopold Wilhelm van Habsburg. Bij zijn terugkeer naar Rome diende hij kortstondig als maestro di cappella in Santa Maria Maggiore, alvorens in 1646, de koorleider van de Cappella Giulia van het Vaticaan te worden, waar hij tot zijn overlijden in 1672, meer dan 25 jaar bleef.

Kenmerkend is het principe, geërfd van Palestrina en de Venetiaanse school, van in elkaar grijpende blokken van koorgeluid, soms polyfoon soms homofoon. De verschillende koren, meestal vier stemmig, moeten in functie van de imitatie, ver uit elkaar worden geplaatst. Elk koor is een zelfstandige muzikale entiteit, en een werk voor vier koren is onderverdeeld in 16 partijen. Deze mis is gecomponeerd voor vier koren. De muziek is herrezen dankzij het werk van de musicoloog Jean Lionnet (1935-1998), die concerten organiseerde in San Luigi dei Francesi en jaren lang de muziek van talrijke Italiaanse componisten in de archieven van het Vaticaan met de hand kopieerde, omdat het niet mogelijk was om de documenten te lenen. Lionnet schreef het boek “La musique à Saint-Louis des Français de Rome au XVIIe siècle”. Als resultaat van zijn inspanningen is de “Missa Si Deus pro nobis” (“Messa Si Deus pro nobis, quis contra nos. a 16 voci, del Sigr Orazio Benevoli Maestro in S. Pietro di Roma”) nu opgenomen, ingeleid door een processie zang van de Heilige Ambosius en afgewisseld met vocale en instrumentale muziek van Monteverdi (Cantate Domino), Frescobaldi (Canzon) en Palestrina (Beata es, Virgo Maria). Schitterend!

Benevolo Missa Si Deus Pro Nobis Magnificat Le Concert Spirituel Herve Niquet cd Alpha ALPHA400