Sublieme consortmusic voor gamba’s van John Jenkins door het ensemble “Fretwork” op het label Signum classics.

Het ensemble “Fretwork” voert Jenkins’ complete werken voor vierdelig gamba ensemble uit. Op deze nieuwe opname ontdekt u rijke, gevarieerde en bijzonder gestileerde muziek.

John Jenkins (1592-1678) was misschien wel de populairste, Engelse componist in het gouden tijdperk van muziek voor meerdere gamba’s. De reden was zijn zeldzame, melodische gave, gekoppeld aan een uitzonderlijke kennis van harmonie en modulatie. Contrapunt gaf aan elke partij een gelijkwaardige stem in een bijzonder muzikaal gesprek.Jenkins componeerde in een stijl die het midden hield tussen de eerdere polyfonie van Byrd en de latere, concertante stijl van Purcell.

Er is weinig bekend over zijn vroege leven. Hij was de zoon van Henry Jenkins, een timmerman die ook muziekinstrumenten maakte, was mogelijks “Jack Jenkins” die in 1603 in het huishouden van Anne Russell, gravin van Warwick, werkte. Het eerste historisch verslag van Jenkins is van een van de musici  die in 1634, de masque “The Triumph of Peace” aan het hof van koning Charles I. uitvoerden. Jenkins werd als een virtuoos beschouwd op de lyra-viol. Koning Charles I van Engeland merkte op dat Jenkins “wonderen deed op een zijn instrument”. Toen in 1642 de Engelse Burgeroorlog uitbrak, dwong het Jenkins, net als vele anderen, om naar het platteland te migreren. Tijdens de jaren 1640 was hij werkzaam als muziekmeester bij twee Royalistisch gezinde families, de Derhams in West Dereham en de familie Hamon le Strange. Hij was ook bevriend met de componist William Lawes (1602-1645).

Hij werd geboren tijdens het bewind van Elizabeth I in 1592 in Maidstone in Kent en hij overleed tijdens het bewind van Charles II in Kimberley, Norfolkin 1678, waardoor hij 86 jaar oud was toen hij stierf. Jenkins woonde van 1660 tot 1668 bij de familie North in Kirtling, Cambridgeshire. Dit was een prominente politieke familie met een sterke muzikale traditie. Er waren zes zonen, allen muzikaal, met in het bijzonder Francis, die Lord Keeper of the Great Seal werd, en Roger, die  uitgebreid over muziek schreef, en een intiem en sympathiek portret van Jenkins als vriend en mentor naliet.

De muziek voor vier gamba’s omvat zeventien fantasieën en twee pavanes, gecomponeerd voor een sopraan (treble) gamba, twee tenor gamba’s en een bas gamba. Rond 1640 bewerkte Jenkins “In Nomine” voor een consort van gamba’s, gebaseerd op de traditionele, gregoriaanse melodie.. Hij componeerde daarmee een opmerkelijk stuk programmamuziek, bestaande uit een pavane en een galliarde die de tegenstelling tussen de rouw om de doden en de viering van de overwinning na de belegering van Newark (1646), evoceerde. In de jaren 1650 werd Jenkins resident muziekmeester van Lord Dudley North in Cambridgeshire, wiens zoon Roger (foto) zijn biografie schreef.

Het was in deze jaren, tijdens het Gemenebest onder Oliver Cromwell, dat Jenkins, bij gebrek aan muziek, meer dan 70 suites componeerde voor amateur-huishoudens. Na de restauratie werd hij musicus aan het koninklijk hof. Aan het hof van Charles II geraakte het consort echter stilaan uit de mode. Zijn laatste broodheer was Sir Philip Wodehouse of Kimberley in Norfolk (foto). Jenkins werd begraven in de St. Peter’s Church in Kimberley (foto). De cd werd opgenomen in de St. Mary Magdalen Church in Sherborne in Gloucestershire. Uitermate gestileerde muziek, uitermate gestileerd gespeeld door een top ensemble. Rustiek en intiem. Warm aanbevolen.

Complete Four-Part Consort Music Fretwork cd Signum Classics SIGCD 528