34! cd’s in twee indrukwekkende boxen vieren 60 jaar harmonia mundi ! Fenomenaal! Een monument!

Bernard Coutaz, (1922-2010) geboren in een bescheiden familie in de Drôme, studeerde bij de gebroeders Salesianen maar werd in 1945 tijdens zijn noviciaat ontslagen omdat hij een kring van marxistische studies had georganiseerd. In de jaren vijftig werd hij journalist bij de Bayard-persgroep en vervolgens bij “Témoignage chrétien”. Coutaz publiceerde enkele romans en was de collectiebeheerder bij “Éditions ouvrières”.In 1957 richtte Coutaz, in samenwerking met Erato, de Club chrétien du disque op. De eerste uitgave, twee grands motets van de Lalande, verscheen eind 1957. De oplage was beperkt tot 1200 exemplaren. Nadat hij tien albums had uitgegeven, besloot Coutaz om zijn eigen platenlabel harmonia mundi op te richten, nu de oudste, onafhankelijke, Franse fonografische uitgever van klassieke muziek. Het label werd geïnstalleerd in Parijs en vervolgens in 1962 in Saint-Michel-l’Observatoire. Na het advies van zijn vrienden Carl de Nys en Pierre Rochas, begon Bernard Coutaz met het creëren van een catalogus op basis van een repertoire gewijd aan het orgel, uitgevoerd op de grote historische orgels van Europa. Hij stichtte ook een tijdschrift, “Orgues historiques”, waarin elk nummer, gewijd aan een specifiek instrument, werd vergezeld door een opname. Dit werk maakte het mogelijk om een bepaalde gevoeligheid voor het timbre van de instrumenten te ontwikkelen op een moment dat enkel de melodieuze invloed de fonografische productie nog grotendeels domineerde.

Deze gevoeligheid voor timbre leidde tot een ontmoeting met Alfred Deller (foto). De ontmoeting vond plaats in 1967 tijdens een concert van contratenor met zijn ensemble, het Alfred Deller consort, in Avignon. De avond na dit concert bepaalde een tweede periode voor harmonia mundi, die van LP uitgaven van Alfred Deller, die tot zijn overlijden in 1979, voortduurde. harmonia mundi maakte vervolgens een reeks opnamen van Engelse renaissance- en barokmuziek. Een barokke muziekacademie, opgericht in de Luberon, een idee van Alfred Deller, trok nieuwe talenten aan zoals de contratenoren, René Jacobs (foto) en Dominique Visse die ook opnamen begonnen te maken voor harmonia mundi.

Toen kwamen o.a. Philippe Herreweghe (foto) en William Christie (foto) er bij waardoor harmonia mundi een voorloper was van de interpretatie van dit repertoire op historische instrumenten. Opnamen van barokmuziek hebben zich ondertussen vermenigvuldigd. Zestig jaar en enkele duizenden opnames later, blijft harmonia mundi zijn identiteit en zijn singulariteit behouden en bevestigen met bruisende vitaliteit. Verjaardagen bieden ook een mogelijkheid om na te denken over de afgelegde weg. Het eerste deel nodigt uit om de hoogtepunten van de eerste dertig jaar van het label opnieuw te beleven. De box brengt eerbetoon aan de grote musici die in een gepassioneerde zoektocht naar uitmuntendheid op de hoogten van Saint-Michel-de-l’Observatoire in de Provence (foto), harmonia mundi hebben opgebouwd. Een ware revolutie in de wereld van de oude muziek. In 1986 verhuisde de platenmaatschappij naar Arles.

In de afgelopen zestig jaar hebben verschillende grote musici de geschiedenis van harmonia mundi geschreven. Box 2, 1988-2018. Na het succes van Atys en de Mattheuspassie, zagen de Arles-jaren dat de families van uitvoerders zich vertakten en opgingen in nieuwe generaties met een consistentie die duidelijk zichtbaar werd in het artistiek beleid, de passie voor uitmuntendheid en oprechtheid van interpretatie. Een uniek, grandioos verhaal! Een verhaal over o.a. Les Arts Florissants, William Christie / La Chapelle Royale, Collegium Vocale Gent, Ensemble Musique Oblique, P. Herreweghe / C Banchini / Clemencic Consort, R. Clemencic / F Rozenkrans Concerto Vocale, R. Jacobs / Deller Consort, A. deller / Ensemble Janequin, D. Visse / Ensemble Musique Vivante Ensemble Organum, Peres / K. Gilbert / C Helffer / K Junghänel / zuster M. Keyrouz / London Baroque / London Oboe Band, blz Goodwin / G. Paniagua / Pasquier, Pennetier, Pidoux e.v.a. De cd’s zijn chronologisch en thematisch geordend. Voor geen geld ter wereld te missen!

Generation harmonia mundi – 1. The Age of Revolutions 1958 – 1988

CD 1-2 A passion for the organ

Historic organs from Trujillo, Malaucène, Brescia & Trebel

CD 3 The discovery of the Old World

Ancient Greek music / Gauls / Roman chants

CD 4 From Renaissance to Baroque

Madrigals by Marenzio, Caccini, Bottrigari, Gesualdo, Monteverdi

CD 5-11 The Baroque revolution

PURCELL King Arthur / Songs : O Solitude, Music for a while…

SCHÜTZ Motets / Kleine geistliche Konzerte & Symphoniae Sacrae

J.S. BACH Magnificat BWV 243, Aria Erbarme dich (St. Matthew Passion)

PERGOLESI Stabat Mater / CESTI Orontea (extraits/excerpts)

LULLY Atys (extraits/excerpts) / Le Bourgeois gentilhomme

CHARPENTIER Te Deum H.146 / RAMEAU Les Indes galantes

DE LALANDE Symphonies pour les Soupers du Roy 12eSuite

CD 12-14 A fresh look at the score

MOZART Church Sonatas

BEETHOVEN Symphony “Eroica” transcribed by Franz Liszt

JOHANN SCHOBERT Piano Quartet op. VII n° 2

ERNEST CHAUSSON Concert op. 21

GABRIEL FAURÉ Requiem op. 48 (version 1893)

JOHANNES BRAHMS Motets Op. 29 & Op. 74

Mélodies sur des poèmes de Victor Hugo

CD 15 The twentieth century

SCHOENBERG Piano Pieces Opp. 11, 19, 23 & 25

LUCIANO BERIO Laborintus 2 CD

16 A window on the world Iranian music, Arabo-Andalusian music, Byzantine chant, Corsica, La Folia de la Spagna

Generation harmonia mundi – 2. The Family Spirit 1988 – 2018  

CD 1 The heirs of Alfred Deller – VIVALDI Stabat Mater /CAVALLI / HANDEL

CD 2 The operatic odyssey of René Jacobs – Arias From CAVALIERI to MOZART

CD 3 The ladies of Basel – From MONTEVERDI TO VIVALDI

CD 4-5 The new keyboard virtuosos

Works by F. COUPERIN, J. S. BACH, SOLER, MOZART, BEETHOVEN, BRAHMS

CD 6-9 The Classical style revisited

HAYDN The Seasons / Concerto for cello and orchestra Hob.VIIb:1

MOZART Piano Concerto n° 12, K.414 / Clarinet concerto K.622

BEETHOVEN Missa Solemnis op. 123

CD 10 The French cello school – J. S. BACH, SCHUBERT, OFFENBACH, DUTILLEUX

CD 11 Die Neue Romantik – MENDELSSOHN Violin Concerto Op. 64 / Piano Concerto MWV 02 / Symphony No.4 “Italian”

CD 12 Towards ‘historically informed performance’ RAVEL Daphnis et Chloé (2nd & 3rd part) / Ma Mère l’Oye

CD 13 A trio of stars . . . and the star trio – Works by SCHUMANN and BRAHMS

CD 14 The masters of the lied – SCHUBERT, SCHUMANN, WOLF, EISLER

CD 15-16 The new explorers – ROSSINI, DONIZETTI, BELLINI, VIEUXTEMPS, CHOPIN, DEBUSSY, DE FALLA, GERSHWIN, REICH

CD 17 The new generation

Le Concert royal de la Nuit (Première veille)

English Airs and Tunes of Locke, Purcell, Draghi Le Caravansérail, Bertrand Cuiller

Rhinemaidens – Works by Wagner, Schumann, Schubert

CD 18 Masters of every style – From HAYDN to KURTÁG, J.S. BACH to BARTÓK, CHOPIN to SHOSTAKOVITCH, F. COUPERIN to SATIE

Generation harmonia mundi – 1. The Age of Revolutions 1958 – 1988  16 cd harmonia mundi HMX290890419

Generation harmonia mundi – 2. The Family Spirit 1988 – 2018  18 cd harmonia mundi HMX290892037