“MOZART IN LONDON”, door The Mozartists o.l.v. Ian Page, 2 cd’s op het label Signum classics. Warm aanbevolen!

De “Mozartisten” presenteren een overzicht van Mozarts kindertijd in Londen in de jaren 1764-65. Het uitgebreid programma omvat de opmerkelijke eerste symfonie van Mozart, gecomponeerd toen hij acht jaar oud was, samen met twee andere symfonieën, gecomponeerd in Londen, en zijn eerste concert aria. Het repertoire verkent ook muziek die tijdens het verblijf van Mozart in Londen werd uitgevoerd, waaronder werk van J. C. Bach, Thomas Arne, Abel, Giovanni Battista Pescetti, Davide Perez, George Rush en William Bates.

In april 1764 ging het richting Londen, waar koning George III de Mozarts ontving. Tijdens hun verblijf was vader Leopold zeven weken ziek. In Londen ontmoette de jonge Mozart Johann Christian Bach, bijgenaamd de “Londense Bach”. In augustus keerde de hele familie terug naar het vasteland, waar zowel Leopold als Mozart angina kregen, zodat ze een maand in Rijsel/Lille moesten blijven.

Op 27 april 1764, vier dagen na hun aankomst, speelden de kinderen voor Koning George III (foto) en zijn 19-jarige Duitse koningin, Sophia Charlotte. Een tweede optreden voor de koning vond plaats op 19 mei. Wolfgang werd door de koning gevraagd om stukken van Händel, Johann Christian Bach en Karl Friedrich Abel te spelen. Hij mocht de koningin begeleiden terwijl zij een aria zong, en improviseerde later op de baspartij van een aria van Händel, met wie hij volgens Leopold ‘een meest prachtigste melodie produceerde, op een manier waarvan iedereen versteld stond’.

Leopold organiseerde een concert op 5 juni en regelde dat Wolfgang op 29 juni op een benefietconcert voor een kraamziekenhuis zou spelen, bij Ranelagh Pleasure Gardens (foto) . Op 8 juli vond een privé-concert plaats in het huis van de Graaf van Thanet in Grosvenor Square, waar Leopold met keelpijn en andere zorgwekkende symptomen vandaan kwam. Hij was een aantal weken ziek, en vanwege zijn gezondheid verhuisde het gezin van hun verblijfplaats in Cecil Court naar een huis op het platteland, op Ebury Street 180, dat toen als onderdeel van het dorp Chelsea was.

Wolfgang werd tot het componeren van symfonieën geïnspireerd door zijn ontmoeting met Johann Christian Bach. Andere werken van Wolfgang uit Londen zijn onder andere verschillende sonaten, waaronder de sonate in C voor piano vier handig (K.19d) is. Een serie vioolsonaten, met extra stukken voor fluit en cello, werd op verzoek van Koningin Charlotte aan haar opgedragen. Wolfgang componeerde in Londen ook zijn eerste stukken met zang, het motet ‘God is our Refuge’ (K.20) en de tenor-aria “Va, dal furor portata” (K.21). Aan het einde van september, toen Leopold beter was, verhuisde het gezin terug naar het centrum van Londen, naar Thrift Street (later Frith Street, huisnummer 20) in Soho. Hier woonden ze gunstig dichtbij een aantal concertzalen en de woningen van zowel J.C. Bach als Karl Friedrich Abel.  Wolfgang kende Abels symfonieën en werd er sterk door beïnvloed.

Johann Christian Bach (foto) studeerde en verbleef eerst van 1754 tot 1762 in Italië. Daarna vestigde hij zich in 1762 in Londen als operacomponist. Londen was toen met name het centrum van de Europese opera. In Londen componeerde hij dan ook verschillende succesvolle opera’s. Johann Christian Bach was ook een hevig voorstander van de pianoforte die toen zijn opmars maakte. Daarnaast organiseerde hij volksconcerten in Vauxhall, aan de oever van de Theems. Hij was gedurende 20 jaar de populairste musicus van Londen.  Mozart bewonderde zijn muziek en bewerkte drie sonates uit het opus 5 van Johann Christian tot klavecimbel concerti (KV 107/1-3). In de vroege werken van Mozart na 1765 is de stijl van Bach duidelijk te herkennen.

Abel, afkomstig uit Köthen, was een leerling van Johann Sebastian Bach in Köthen en speelde in het orkest van Johann Adolf Hasse in Dresden. Na Mannheim en Parijs te hebben bezocht vestigde hij zich in 1759 in Londen, waar hij musicus werd van Koningin Charlotte. Samen met Johann Christian Bach (de zgn. Londense Bach), organiseerde hij de bekende Bach-Abel concerten in Londen, om op die manier hun composities te promoten. Deze concerten vonden plaats tot in 1781. Na de dood van Bach verbleef hij twee jaar in Duitsland, maar kwam terug naar Londen om te spelen in de “Grand Professional Concerts”.

Op uitnodiging van Koning George speelden de kinderen op 25 oktober bij de viering van het vierjarig jubileum van zijn kroning. Hun volgend publiek optreden was een concert op 21 februari 1765, voor een bescheiden publiek. In Londen gaven de kinderen nog een concert op 13 mei. Burgers konden tussen april en juni, nog de verblijfplaats van de Mozarts bezoeken, waar Wolfgang voor vijf shilling zijn muzikale feeststukken uitvoerde. In juni traden de beide ‘wonderkinderen’ dagelijks op in de taverne “Swan and Harp” in Cornhill.

De cd bevat een uitstekende reeks solisten, bestaande uit de sopranen Ana Maria Labin, Anna Devin, Rebecca Bottone, Martene Grimson en Eleanor Dennis, mezzo-sopraan Helen Sherman, de tenoren Ben Johnson en Robert Murray en klavecinist Steven Devine. De cd werd live opgenomen tijdens een weekend met optredens in het Londense Milton Court in februari 2015 als onderdeel van het openingsseizoen van “MOZART 250” en bevat verschillende wereld première opnames. Een hele ontdekking. Warm aanbevolen.

 Mozart in London Classical Opera The Mozartists Ian Page 2 cd Signum classics  SIGCD534

https://www.stretto.be/2018/09/03/mozarts-grabmusik-en-bastien-und-bastienne-door-classical-opera-op-het-label-signum-classics-hemels/#more-11729