De Amerikaanse pianiste Anne-Marie McDermott speelt Sonaten en Concerti van Haydn op het label BRIDGE. En hoe!

Anne-Marie McDermott slaagt er in om nog maar eens te laten horen, hoe belangrijk en vindingrijk Haydn wel was voor de ontwikkeling van de Sonate in het bijzonder en voor de ontwikkeling van de klaviermuziek in het algemeen. Niet uitstellen!

Anne-Marie McDermott is een fantastische, Amerikaanse pianiste die lid is van de Chamber Music Society of Lincoln Center. Zij is ook de artistiek directeur van het Bravo! Vail Valley Music Festival, en artistiek directeur van het Ocean Reef Chamber Music Festival in Key Largo, FL en de Avila Chamber Music Celebration in Curaçao. Ze ontving de Avery Fisher Career Development Award, de Andrew Wolf Memorial Chamber Music Award, de Joseph Kalichstein Piano Prize, de Paul A. Fish Memorial Prize, de Bruce Hungerford Memorial Prize en de Mortimer Levitt Career Development Award voor vrouwelijke kunstenaars. De opnames van McDermott omvatten de complete pianosonates van Prokofiev (Bridge Records) “en de complete werken voor piano en orkest van Gershwin. Haar opname van Bachs English Suites en Partitas werd de Editor’s Choice van het Gramophone Magazine. Ze kreeg opdrachten van Charles Wuorinen (Fourth Piano Sonata)) en Clarice Assad, die in mei 2009 in het stadhuis in New York in première gingen. McDermott studeerde aan de Manhattan School of Music.

Anne-Marie McDermott speelde concerten, recitals en kamermuziek in honderden steden in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Recente samenwerkingen waren recitals met haar vioolpartner, Nadja Salerno Sonnenberg, kamermuziek met het pianokwartet, Opus One en concerten met de New York Philharmonic, het Philadelphia Orchestra en het Dallas Symphony Orchestra in Vail, Colorado. De opnames van McDermott voor Bridge omvatten een reeks Mozart-concerti en het nieuw Pianoconcerto nr. 3, ‘Paganini-variaties’ van de Deense componist Poul Ruders (°1949), opgenomen met het Odense Symfonieorkest. Op de huidige release heeft McDermott opnieuw voor sonaten van Haydn gekozen, waarmee dit haar tweede opname van het werk van de componist voor Bridge Records is. Ze is zonder twijfel één van de grote Amerikaanse pianisten van haar generatie.

Op haar (eerste) dubbel cd staan Haydns Sonaten in F, H. XVI:23, in G, H. XVI:40, in C, H. XVI:50 en het Pianoconcert in D, H. XVIII:11. Op de 2de cd staan Haydns Sonate in Es, H. XVI: 52 en in do klein, H. XVI: 20 en zijn Pianoconcerto in G, H. XVIII: 4 met cadenzen van Charles Wuorinen. Op haar 2de cd (vol. 2) staan de Sonaten nr. 58 in C, Hob.XVI:48 uit 1790, in G, Hob. XVI:39 (uit de sonaten voor Fräulein Katharina und Marianna Auenbrugger), in As, Hob. XVI:46 (uit “Einzelne Sonaten der Jahre 1766–1772”), en in D, op. 30 nr. 3, Hob. XVI:37 uit 1780.

Haydn droeg zijn “Sechs Sonaten op. 30” op aan Katharina en Marianna Auenbrugger. De dochters van de beroemde arts Leopold Auenbrugger stonden in Wenen hoog aangeschreven als pianistes en componistes. Beiden waren leerlingen van Haydn en Salieri. In 1780 droeg Haydn zijn zes pianosonaten op. 30 op aan de twee zussen (Hob.XI: 35-39 en 20). Vader Auenbrugger was in 1774 getuige op Salieri’s huwelijk en schreef het libretto voor zijn Lustspiel “Der Rauchfangkehrer” (De schoorsteenveger) (1781). In tegenstelling tot de twee eerdere collecties pianosonaten, die expliciet bedoeld waren voor klavecimbel, componeerde Haydn zijn sonaten op. 30 voor pianoforte. Zuiver, vederlicht, transparant en sprankelend gespeeld. Een lust voor het oor. Magnifiek! Warm aanbevolen.

Haydn PIANO SONATAS AND CONCERTOS OF HAYDN Anne-Marie McDermott Odense Symphony Orchestra Scott Yoo dubbel cd BRIDGE 9438

HAYDN SONATAS VOL. 2 Anne-Marie McDermott cd BRIDGE 9497