“Variations on Variations”, de nieuwe Naïve cd van Concerto Italiano o.l.v. Rinaldo Alessandrini. Subliem!

Voor zijn cd “Variations on Variations”, koos Rinaldo Alessandrini, om Bachs Goldberg-variaties en de “Aria-variata alla maniera italiana”, oorspronkelijk gecomponeerd voor klavier, te arrangeren voor een klein strijkersensemble, van duo tot kwartet. Het is een knappe, intellectuele herlezing van de muziek geworden.

Op de cd staan de Passacaglia uit Bachs Passacaglia en Fuga in do klein, BWV 582 uit Bachs tijd in Arnstadt (1702)1707), de Aria Variata in a, BWV 989 “In de Italiaanse stijl” (1714) en de Canzona in d, BWV 588 (1715) uit Bachs tijd in Weimar, en de Goldberg Variaties, BWV 988 (1741-1742).

Alessandrini’s ‘variaties’ weerspiegelen een gangbare praktijk uit Bachs tijd. Het gepassioneerd werk van Rinaldo Alessandrini, die zo trouw mogelijk bleef aan de geest van het origineel en aan de oorspronkelijke praktijk van het componeren van instrumentale muziek in die tijd, resulteerde in een nieuw licht op het genie van Johann Sebastian Bach.

Het programma van deze opname bestaat uit werken die de variatie aannemen als het opwekkingsprincipe van de muziek. De variaties veranderen de sonoriteit van de werken, oorspronkelijk gecomponeerd voor klavecimbel, pedaal klavecimbel en orgel. De verschillende stijlen van de originele stukken maakten het mogelijk om ze aan te passen met behulp van verschillende instrumentale partijen. Het resultaat biedt de mogelijkheid om op een nieuwe manier, naar de rijke stemvoering van de Goldbergvariaties en van de andere werken te luisteren. Dit dank zij de rijke timbres van de strijkers, die de afzonderlijke partijen profileren, en tegelijkertijd de contrapuntische eenheid van de composities recreëren. Zo wordt de buitengewone compositorische vindingrijkheid, nog eens extra geaccentueerd. Subliem!

“Concerto Italiano” is een Italiaans ensemble dat bekend staat om hun interpretaties van o.a. Monteverdi en Vivaldi. Het ensemble met historische instrumenten werd gevormd door de klavecinist Rinaldo Alessandrini, en maakte in 1984 zijn debuut in Rome met “La Calisto” van Francesco Cavalli. Sindsdien heeft Concerto Italiano met hun opname van Monteverdi’s madrigalen, vele prijzen gewonnen, waaronder drie keer een Gramophone Award. Andere belangrijke internationale onderscheidingen die dit ensemble oogstte, waren de Preis der deutschen Schallplattenkritik, de Prix de la Nouvelle Académie du disque, Premio internationale del disco Antonio Vivaldi (Cini Foundation), en de Prix de l’Académie Charles Cros. Concerto Italiano staat onder een exclusief contract met OPUS 111, dat nu deel uitmaakt van het groot Frans label, Naïve. Recentelijk hebben ze samen met de Nationale Universiteitsbibliotheek van Turijn, alle opera’s en concerti van Vivaldi opgenomen, waarvan er vele al meer dan 300 jaar niet zijn uitgevoerd. Hoogtepunten zijn onder meer hun opnamen van de opera L’Olimpiade, La Senna Festeggiante, Le Quattro Stagioni (geprezen als één van de allerbeste versies van het werk door Gramophone), “Vespri Solenni per la Festa dell’Assunzione di Maria Vergine” (een reconstructie van een mogelijke Vespers voor de Hemelvaart van de Maagd Maria, in 2004, Gramophone winnaar voor Baroque Vocal), en in 2004 een volledige cd gewijd aan Vivaldi’s schitterende Concerti per Archi.

Variations on Variations Concerto Italiano Rinaldo Alessandrini cd Naïve OP30575