“Abendmusiken” van Buxtehude door het ensemble Masques o.l.v. Olivier Fortin en Vox Luminis o.l.v. Lionel Meunier op het label Alpha.

De ensembles “Masques” en “Vox Luminis” namen cantaten en Triosonaten op van de Duits-Deense Aufklärungs lutheraan, Dietrich Buxtehude.

Buxtehude was van 1657 tot 1658 eerst organist in het Deense Helsingborg, vervolgens van 1660 tot 1668, van de Duitse kerkgemeente van het naburige Helsingør, en vanaf 1668, als opvolger van Franz Tunder, van de Marienkirche in Lübeck (foto). Buxtehude trouwde in 1668 met Anna Margareta, de dochter van Tunder.

In 1673 begon Buxtehude met het organiseren van de zogeheten “Abendmusiken”. Dat waren concerten die ten tijde van de Advent, door Buxtehude werden georganiseerd ten behoeve van de rijke koopmanselite van de stad, en waarvoor hij speciaal composities van oratoriumachtige signatuur op vrome, piëtistische teksten componeerde. Ook door virtuoze improvisaties op het indrukwekkend orgel van de Marienkirche, maakten deze concerten hem tot ver buiten Lübeck beroemd. Het model van deze Abendmusiken, waarmee Buxtehude’s schoonvader, Franz Tunder ooit was begonnen, was ontleend aan soortgelijke initiatieven in de Oude Kerk van Amsterdam, die onder leiding van de organist en tevens stadsmusicus, Jan Pieterszoon Sweelinck, plaatsvonden ten behoeve van de Amsterdamse burgerij.

De “Abendmusiken” waren een reeks religieuze en instrumentale concerten die Buxtehude in Lübeck organiseerde. Zelfs Bach maakte lange reizen om ze bij te wonen en om er Dietrich Buxtehude, de bekendste organist in Europa, te ontmoeten. Ter gelegenheid van 500 jaar Lutherse Reformatie, kwamen Vox Luminis en het Ensemble Masques bijeen om de Cantates (geistliche Konzerte) te interpreteren. Op de cd staan “Gott Hilf mir, denn das Wasser geht mir bis an die Seele”, BuxWV 34, “Befiehl dem Engel, dass er komm”, BuxWV 10, “Jesu, meine Freude”, BuxWV 60, “Herzlich lieb habich dich, o Herr”, BuxWV 41) en drie instrumentale stukken (Trio Sonatas BuxWV 272, 255 & 267). Deze opname brengt vooraanstaande specialisten samen en de prachtige stemmen van “Vox Luminis” mengen zich met de vitaliteit van het instrumentaal Ensemble “Masques”. En opnieuw laat Lionel Meunier zich van zijn beste kant horen, transparant en verfijnd, authentiek, zuiver en sfeervol. Warm aanbevolen.

DIETRICH BUXTEHUDE ABENDMUSIKEN Ensemble Masques Olivier Fortin Vox Luminis Lionel Meunier cd ALPHA 287

https://www.stretto.be/2017/11/25/handels-dixit-dominus-en-bachs-magnificat-door-vox-luminis-o-l-v-lionel-meunier-prachtig/