Canadese, solistische uitvoering van Luther cantaten van Bach door “Montreal Baroque” op het label ATMA.

Dit is de achtste, thematische release van religieuze cantaten van J.S. Bach, binnen het project van ATMA, in samenwerking met het Festival Montréal Baroque. Het thema van de is dit keer “Luther”. In deze cyclus worden naar de laatste bevindingen over de eigen uitvoeringen van Bach zelf, de koorpartijen niet gezongen door een koor, maar door vier solisten, één stem per partij (one to one). Op de cd staan de Cantaten BWV76, ‘Die Himmel erzählen die Ehre Gottes’, BWV79, ‘Gott der Herr ist Sonn und Schild’ en BWV80, ‘Ein feste Burg ist unser Gott’.

De vier uitvoerders/solisten zijn Hélène Brunet (sopraan), Michael Taylor (contratenor), Philippe Gagné (tenor) en Jesse Blumberg (bariton). De cd werd opgenomen in de Église Saint-Augustin, Mirabel (Québec) in Canada (foto).

Geschandaliseerd door de misbruiken van de katholieke kerk, publiceerde de Augustijnse monnik Maarten Luther op 31 oktober 1517 zijn vijfennegentig stellingen op de deur van de Allerheiligenkerk in Wittenberg. Het document veroordeelde de verkoop van aflaten, bepleitte radicale hervormingen en zette zijn doctrine van rechtvaardiging door alleen het geloof uiteen.

Sinds het begin van de 16de eeuw vieren de Lutherse gemeenschappen jaarlijks op 31 oktober, het Feest van de Reformatie. In zijn rol als cantor van de St. Thomas kerk in Leipzig, componeerde Bach twee cantaten die voor die gelegenheid werden gezongen, de eerste versie van BWV 80, waarschijnlijk gecomponeerd in 1723, en twee jaar later, BWV 79. De tweedelige cantate BWV 76, werd gecomponeerd voor de tweede zondag na Trinitatis. Het tweede deel van deze cantate werd aangeboden aan de kerk van St. Paul voor zijn Reformatie-feesten in 1724, 1729, 1740 en 1745.

“Montreal Baroque” brengt enkele van de beste uitvoerders van oude muziek uit Montreal samen. Het ensemble is speciaal opgericht voor het Montreal Baroque Festival, dat sinds juni 2003, in het oude Montreal wordt gehouden, met concerten in kerken, fabrieken en een pakhuis dat dateert uit het barok tijdperk. Het festival, een initiatief van de celliste en gambiste Susie Napper, biedt een unieke gelegenheid om muziek uit de 17de en 18de eeuw te beluisteren, uitgevoerd door Canadese en internationale beroemdheden, in geschikte maar ongewone locaties. Daarnaast moedigen educatieve activiteiten het huidig en toekomstig publiek aan om de schoonheid van oude muziek verder te ontdekken. Een aanrader.

BACH pour Luther cantates BWV. 76, 79, 80 Brunet Taylor Gagné Blumberg Montreal Baroque Eric Milnes cd Atma ACD22407