Volume 8 met de Klaviersonaten van Antonio Soler door de pianiste Soo-Jung Ann op het label Naxos. Sprankelend!

Gedurende de laatste 25 jaar van zijn leven bekleedde de Catalaanse componist Antonio Soler, de vooraanstaande posities van maestro di capilla en organist van het Escorial. Hij componeerde er ongeveer 150 klaviersonaten, onder de subtiele invloed van Domenico Scarlatti en de toen overheersende, Weense stijl. Volume acht van de complete sonaten laat o.a. Solers expressieve melancholie en virtuoos gebruik van het volledig bereik van het klavier horen, en felle, typisch levendige Spaanse motieven.

Antonio Soler, geboren in 1729 in Olot in de provincie Girona, kreeg net als veel andere Catalaanse musici van zijn generatie, zijn eerste muzikale opleiding tot koorzanger in het benedictijnenklooster van Montserrat, waar zijn leraren de maestro di capilla Benito Esteve en de organist Benito Valls waren. Soler bestudeerde het werk van Spaanse en Catalaanse componisten, van Joan Cabanilles en zijn leerling Josep Elías, waarbij hij zijn capaciteiten als organist combineerde met deze van componist. Hij kreeg een aanstelling als organist aan de Santa Iglesia de Lérida en was ook werkzaam in de kathedraal van La Seu d’Urgell. Daar ontmoette hij in 1752 de bisschop van Urgell, voormalig Prior van het klooster van Escorial, Sebastián de Victoria, die op zoek was naar een organist voor het Escorial in Madrid. Soler maakte van de gelegenheid gebruik en werd door de bisschop tot subdiaken aangesteld. Hij trad als Padre Antonio toe tot de Hiëronymieten Orde van San Lorenzo d’El Escorial en deed het volgende jaar zijn geloften. In 1757, werd Soler maestro di capilla en organist van het Escorial, posities die hij de rest van zijn leven bekleedde. Waarschijnlijk componeerde hij zijn sonaten voor zijn leerling, de Infante Don Gabriel (foto), één van de zonen van koning Carlos III.

De Zuid-Koreaanse pianiste Soo-Jung Ann (°1987) studeerde bij John O’Conor aan de Royal Irish Academy of Music en bij Pavel Gililov aan het Mozarteum in Salzburg en oogstte reeds veel succes op internationale piano-wedstrijden. Ze ontving de eerste prijs op de Internationale Telekom Beethoven Wedstrijd in Bonn in 2013, de Arturo Benedetti Michelangeli Prijs van de Piano Academy in Eppan in 2013, de eerste prijs op de Maria Canals International Music Competition , Barcelona in 2012, vierde prijs op de Hong Kong International Piano Competition in 2011, derde prijs op de AXA Dublin International Piano Competition in 2009 en zesde prijs op de Hamamatsu International Piano Competition in 2009. Ze speelde als soliste met het Kraków Philharmonic Orchestra, het Gunpo Prime Philharmonic Orchestra, het Rzeszow Philharmonic Orchestra, het RTÉ National Symphony Orchestra, het Hong Kong Philharmonic Orchestra, het Tokyo Symphony Orchestra, het Suwon Philharmonic Orchestra, het Vallès Symphony Orchestra, het Bilbao Symphony Orchestra, de Korean Symphony Orchestra, het Granada Symphony Orchestra, de Tenerife Symp Hony Orchestra en het Slowaaks Radio Symfonie Orkest. Sprankelende, transparante tweestemmigheid door sprankelende, virtuoze vingers. Warm aanbevolen.

Antonio SOLER Keyboard Sonatas Nos. 75-86 Soo-Jung Ann cd Naxos 8.573863