100 jaar Bauhaus bij uitgeverij Prestel. Essentieel!

In 2019 viert het Bauhaus zijn 100-jarig jubileum. Gevestigd in Weimar in 1919, verhuisd naar Dessau in 1925 en gesloten in 1933 in Berlijn onder druk van de nationaal-socialisten, blijft het Bauhaus wereldwijd actief tot op de dag van vandaag. In zijn internationale vorm is het naast muziek, een van de meest succesvolle culturele exportartikelen van Duitsland.

Het Bauhaus combineerde vele realiteiten, plaatsen en verhalen. Dit boek biedt de mogelijkheid om facetten van de geschiedenis van actie en receptie in Weimar, Dessau en Berlijn te bekijken. Het Bauhaus was een levende school en een experimenteergebied op alle gebieden van het ontwerp. Hier begon vol nieuwsgierigheid een nieuw onontgonnen terrein. Het ging om niets minder dan de revolutie van het dagelijks leven en om het leven in de samenleving te verbeteren, vandaag net zo relevant als 100 jaar geleden.

De auteurs Susanne Knorr (Weimar), Ingolf Kern (Dessau) en Christian Welzbacher (Berlijn) flaneren in het lees- en kijkboek in drie etappes naar plaatsen die gerelateerd zijn aan de geschiedenis van het Bauhaus. Korte essays verduidelijken wat u ziet. Historische foto’s worden gecombineerd met actuele foto’s van Christoph Petr. Het reisboek leidt naar alle mogelijke Duitse Bauhaus-locaties. Deze schitterende gids brengt u van Weimar, waar het Bauhaus in 1919 werd gesticht, via Dessau, waar kunst en technologie een nieuwe eenheid werd, naar Berlijn. Daar eindigde het Bauhaus-experiment uiteindelijk in 1933 onder grote politieke druk.

Dit boek gaat weliswaar niet alleen over de Bauhaus-geschiedenis. Het wil ook verbindingen maken, netwerken identificeren en antwoord geven op de vraag hoe divers Bauhaus vertegenwoordigd was en is, en wat we van Bauhaus nog kunnen leren. Dus gaat het boek niet alleen over Weimar, Dessau en Berlijn, maar ook over secundaire wegen, zoals de kerk van Gelmeroda, Feiningers levensmotief, het voormalig Bauhaus aardewerk (“Töpferei”) in Dornburg, of Huis Rabe in Zwenkau in de buurt van Leipzig, waar Oskar Schlemmer ultramoderne muurschilderingen maakte (foto).

Dit boek is een uitgebreide reisgids gewijd aan de Bauhaus-architectuur in Duitsland en geeft een grondige blik op meer dan 100 locaties die vandaag nog steeds te bezoeken zijn. U bezoekt in het boek o.a. het Nietzsche-Archiv, Haus Hohe Pappeln, Haus Am Horn, Haus des Volkes, Haus Auerbach, Haus Zuckerkandl en de Saalecker Werkstätten (ateliers) in Weimar, de Siedlung (wijk/nederzetting) Dessau-Törten, Haus Anton, de Konsumgebäude, Haus Hahn en Haus Naurath, het Technikmuseum ‘Hugo Junkers’ in Dessau, en de Halle der AEG-Turbinenfabrik (foto) van Peter Behrens, het Kant-Garagenpalast (foto), de ADGB Bundesschule Bernau, de Großsiedlung Siemensstadt (foto) en het Hansviertel in Berlijn.

Het Bauhaus-college, opgericht in 1919 in Weimar, heeft invloed gehad op één van ’s werelds belangrijkste modernistische stromingen. Verdeeld over drie geografische secties die de locaties van de school volgen – Weimar (1919-25), Dessau (1925-33) en Berlijn (1933) leidt deze unieke reisgids de lezers door de belangrijkste Bauhaus-structuren in Duitsland. Elke sectie bevat belangrijke sites met een historische achtergrond en kaarten. Deze worden geïllustreerd met historische en hedendaagse fotografie en worden vergezeld van actuele toeristische informatie.

In het boek staan korte maar oerdegelijke essays over belangrijke gebeurtenissen en cijfers van de Bauhaus-beweging. De gids is een onmisbare referentie voor iedereen die reist naar de grootste bestaande Bauhaus-structuren in Duitsland. Ze werd gezamenlijk uitgegeven door het Bauhaus Archief/Museum für Gestaltung (design) in Berlijn, de “Stiftung Bauhaus Dessau” en de “Klassik Stiftung” Weimar. Het is het product van de nauwe samenwerking tussen deze toonaangevende Bauhaus-instellingen in Duitsland, gefinancierd door de “Kulturstiftung des Bundes”. Uitermate professioneel samengesteld en voorgesteld. Een gids die u geenszins mag missen. Daarenboven kan u kiezen tussen een Duitse en een Engelse versie. Essentieel!

Bauhaus Reisebuch 304 bladz. Duits Prestel Verlag ISBN 978-3-7913-8244-9

Bauhaus Travel Book Engels Prestel verlag ISBN 978-3-7913-8253-1