“Handel’s finest aria’s for base voice” door Christopher Purves en “Arcangelo” o.l.v. Jonathan Cohen, 2 sublieme cd’s op het label hyperion.

De Engelse bas-bariton Christopher Purves staat bekend om zowel zijn gevoel voor dramatiek als voor zijn groot vocaal technisch vermogen, van de vele melismen in Händels vroege cantaten tot aria’s uit de Italiaanse opera en het oratorium. 

Tussen 1997 tot 2004 zong Christopher Purves met Opera North in verschillende producties. Hij trad op met “The Sixteen” en heeft een uitgebreide discografie. Hij was één van de artiesten van het prachtig Lamenti-recital (Virgin Classics) (foto) dat in 2009 de onderscheiding “Opname van het jaar” kreeg (Victoires de la musique – France classique).

Christopher Purves laat in de bas aria’s van Händel op beide cd’s, het bereik en de schittering van Händels schrijven voor deze stem horen, en dit met een selectie uit Italiaanse en Engelse opera’s, Engels klassiek drama, Bijbelse oratoria, literaire odes en een masque. Händels eindeloos fantasierijke gave voor karakterisering wordt hier door Purves volledig verkend, van Polyphemus in “Acis en Gatalea” tot de liefhebbende overpeinzingen van Abinoam in het oratorium “Deborah”.

De aria’s van Händel op 1ste cd komen uit “Rinaldo”, “Acis & Galatea”, “L’Allegro, Il Penseroso & Il Moderato”, “La Resurrezione”, “Deborah”, “Belshazzar”, “Orlando”, “Theodora”, “Muzio Scevola”, “Agrippina”, “Riccardo Primo, Re D’Inghilterra”, “Apollo & Dafne”, “Alexander’s Feast” en “Semele”. Niet te missen.

De aria’s van Händel op de cd 2 komen uit zijn “Siroe, Re Di Persia”, “Esther”, “Athalia”, “Belshazzar”, de ariai van Porpora “È Ver Che All’Amo Intorno” die in Händels “Catone” voorkomt, Tolomeo, Re Di Egitto, Nell’Africane Selve, Rinaldo en Joshua. Ter afwisseling hoort u op Track 7, de invloed van Lully in Händels Concerto Grosso In F, HWV 315, heerlijk fris gespeeld door het ensemble Arcangelo o.l.v.Jonathan Cohen

Jonathan Cohen (°1977) is een Engelse cellist en dirigent. Hij is artistiek directeur en oprichter van het Brits ensemble Arcangelo, artistiek directeur van Tetbury Music Festival, artistieke partner van het Saint Paul Chamber Orchestra (Minnesota, VS), muziekdirecteur van Les Violons du Roy (Canada), waarmee hij trouwens het volledige seizoen 2018-19 zal leiden, en Associate Conductor van Les Arts Florissants. Hij is zonder enige twijfel één van de beste musici van Groot-Brittannië die een opmerkelijke carrière als dirigent, cellist en toetsenist heeft opgebouwd. Hij staat bekend om zijn passie en toewijding aan kamermuziek en hij breidt zich uit naar diverse activiteiten zoals barokopera en het klassiek symfonisch repertoire. Naast zijn drukke agenda als gastdirigent geeft hij leiding aan “Arcangelo” waarmee hij in heel Europa regelmatig optreedt op een aantal van de meest prestigieuze festivals en concertzalen.

Jonathan Cohen en Arcangelo hebben een breed scala aan muziek opgenomen, van Porpora en Händel, tot Gluck en Mozart, waaronder albums voor Hyperion Records met solisten als Nicolas Altstaedt (cello), Christiane Karg (sopraan), Iestyn Davies (contratenor) en Christopher Purves. Nadat hij zijn studie aan het Clare College in Cambridge had afgerond, begon Jonathan zijn carrière als cellist. Hij trad op als gast met veel van de belangrijkste orkesten en ensembles in het Verenigd Koninkrijk, zowel met symfonische muziek als met barokmuziek. Vanuit deze ervaring ontwikkelde Jonathan Cohen een unieke crossover-specialiteit op het gebied van uitvoering van oude muziek en interesse in historische instrumenten. Warm aanbevolen. 

Handel’s Finest Arias for Base Voice, Vol. 1 Christopher Purves Arcangelo Jonathan Cohen cd hyperion CDA67842

Handel’s finest Arias for Base Voice – 2 Christopher Purves Arcangelo Jonathan Cohen cd hyperion CDA68152