“Arrels Entre la tradició i el patrimoni” door Capella de Ministrers o.l.v. Carles Magraner. Uitzonderlijk!

Carles Magraner presenteert op zijn nieuwe cd “Arrels”, liederen en instrumentale stukken die de orale tradities van een rijke en gevarieerde muzikale wereld van oude muziek uit manuscripten, herenigd met de orale, Spaanse muziektraditie.

“Capella de Ministrer”s is een ensemble voor oude muziek, opgericht in 1987 in Valencia (foto’s) door de gambist Carles Magraner. Valenciaanse muziek is prominent aanwezig in hun repertoire. Het belangrijkste van het ensemble is hun focus op de restauratie van de Valenciaanse muziekcultuur en het herstel van het Valenciaans muzikaal erfgoed. Hun producties volgen historisch onderzoek dat o.a. resulteert in de uitgave van boeken met cd’s, zoals het boek “Muziek en Poëzie voor Ausiàs March”, gewijd aan de 15de -eeuwse dichter van Valencia.

De cd “Arrels” (Roots) vertegenwoordigt een nieuwe benadering van traditionele Valenciaanse muziek en interpreteert het door het prisma van het oude muziekrepertoire. Na drie decennia gewerkt te hebben aan het herwinnen van hun muzikaal erfgoed, vond Capella de Ministrers dat het tijd was om een her evaluatie van muziek uit de mondelinge traditie te ondernemen door te zoeken naar de verbanden tussen deze traditie en de oudst bekende compositorische vormen, te vinden in liedjes en slaapliedjes, in instrumentale stukken, in de gezangen van de auroros, evenals in de meer beroemde bolero’s, fandango’s en petenera’s, waarvan de overeenkomsten qua vorm en harmonische structuur met passacaglia’s en ostinato’s, suggereren dat ze zijn ontstaan in de 17de en 18de eeuw.

De Capella de Ministrers heeft de traditionele Valenciaanse muziek benaderd vanuit het perspectief van historische muziek op verzen van vijf Valenciaanse dichters: Vicent Andrés Estellés, Marc Granell, Jaume Pérez Muntaner, Begonya Pozo en Isabel Robles. Hun uitvoering herformuleert als het ware de mondelinge traditie, in aanwezigheid van de ‘versaors’, en brengt de gedichten als ‘cant d’estil’, ‘peteneres’ , ‘cants de batre’ of ‘cançons de bressol’.

Capella de Ministrers verzamelde liederen en instrumentale stukken uit Alicante, Castellón en Valencia en presenteerde ze in al zijn rijkdom op de eerste editie van het Festival Arrels de Torrent. Dit bijzonder project kwam tot stand met de medewerking van de gemeenteraad van Torrent, het Valenciaanse Instituut voor Cultuur, Caixa Popular, het Torrent Professional Music Conservatory en het Torrent Auditorium.

Op de cd staan 15 nummers, uitgevoerd met de stemmen van Josep Aparicio ‘Apa’ en Elia Casanova, en met musici als Eduard Navarro (bandurria (soort mandoline) en doedelzak), Robert Cases (theorbe en gitaar), Aziz Samsaoui (qanun (cimbalom)), David Antich (fluit), Pau Ballester (percussie), Lixsania Fernandez (viool en violone) en Sara Agueda (harp). Diversiteit en rassenvermenging is verrijkt met poëzie die een bijdrage levert aan het verenigen van oude, anonieme, traditionele liedjes en melodieën op geïmproviseerde teksten, bewaard in handschriften. Een uitzonderlijke klank met een uitzonderlijke sfeer. Een heel bijzondere en heel originele cd. Warm aanbevolen.

Arrels Entre la tradició i el patrimoni Capella de Ministrers Carles Magraner cd CDM 1844

https://www.stretto.be/2020/04/20/cristobal-de-morales-super-lamentaciones-door-capella-de-ministrers-op-hun-eigen-label-cdm-magistraal/