“Monsieur Claude”, schitterende jazz bewerkingen door het “Trio Enrico Pieranunzi” op het label Bonsaï.

Op de cd ‘Op reis met Claude Debussy’ staan elf jazznummers, hoofdzakelijk gecomponeerd/bewerkt door Enrico Pieranunzi, gebaseerd op composities van Claude Debussy. U ontdekt o.a. zijn Valse Romantique, Ballade en “La fille aux cheveux de lins”, die getransformeerd werden tot “Bluemantique”, “L’autre ballade” en “Cheveux”. Meesterlijk!

Herinner u de film “Madame Claude” van Just Jaeckin uit 1977 met muziek van Serge Gainsbourg, over de Franse bordeelhoudster Fernande Grudet die in de jaren ‘60 en ‘70, aan het hoofd stond van een netwerk van luxe callgirls. In die hoedanigheid noemde men haar “Madame Claude”. Debussy heette eigenlijk, Achilles. Zowel Fernande als Achilles werden, “Claude”, zij “Madame”, hij, “Monsieur”. Toen zong Jane Birkin, nu speelt Enrico Pieranunzi.

Enrico Pieranunzi (°1949) (foto) is een Italiaanse toppianist die zowel thuis is in jazz als in klassieke muziek. Hij speelde samen met o.a. Kenny Clarke, Johnny Griffin, Chet Baker, Art Farmer, Lee Konitz, Bill Smith, Charlie Haden, Mads Vinding en Billy Higgins. In 2001 publiceerde hij het boek “Bill Evans. Ritratto d’artista con pianoforte/Bill Evans: Portrait d’auteur de l’artiste au piano” (foto).

Samen met André Ceccarelli (drums) en Diego Imbert (bas), gaf hij in 2016 de cd “Ménage à trois” (foto) uit, een cd met schitterende jazz versies van werk van Debussy, Satie, Schumann, Gabriel Fauré, Liszt, Darius Milhaud en J.S. Bach. Na het internationaal succes van deze cd, was het haast vanzelfsprekend dat Enrico Pieranunzi, omringd door dezelfde musici, het werk van Debussy onder handen nam. Voor deze hulde, wilde het trio ook nog de deelname van twee andere heel hoogstaande musici, David El-Malek (saxofoon) en Simona Severini (zang) (foto’s). Magnifiek!

Deze “Muzikale reis met Claude Debussy” is opmerkelijk vanwege zijn schoonheid, lyriek en verfijndheid en demonstreert Pieranunzi’s absoluut respect voor de hoogst originele en vernieuwende muziek van Debussy. In dit opzicht beweert Pieranunzi in zijn mooie, open brief aan Debussy, opgenomen in het bijbehorend boekje: “de uiteindelijke betekenis van deze brief ligt gewoon in de wens om u de onvoorwaardelijke bewondering te verklaren die uw kunst altijd in mij en mijn trouwe muzikale vrienden heeft voortgebracht”. De cover van de cd, een treffende illustratie van Emiliano Ponzi (°1978) (foto), cultiveert het mysterie en de romantiek van Debussy.

De uitvoerders zijn Enrico Pieranunzi, André Ceccarelli, Diego Imbert, Simona Severini en David El Malek. De elf nummers zijn “Bluemantique” (naar de “Valse romantique”), “Passepied Nouveau” (naar “Passepied”), “L’Autre Ballade” (naar “Ballade”), “Romance” (Debussy/Paul Bourget), “Rêverie” (arrangement van Pireranunzi), “Cheveux” (naar “La fille aux cheveux de lins”), “Blues For Claude” (Pieranunzi), “Nuit d’étoiles” (Debussy/Théodore de Banville), “Mr. Golliwogg” (naar “Golliwogg’s Cak-Walk”), “My Travel With Claude” (Pieranunzi) en “L’adieu” (Pieranunzi/Apollinaire). De cd werd opgenomen in de Studio in Meudon en werd gemixt en gemastered door Stefano Amerio (foto).

Deze cd is ongetwijfeld het origineelste jazzproject, gewijd aan Claude Debussy, de harmonische vader van de jazz. Dit is een cd waarop van de allerbeste jazz te beluisteren en te ontdekken valt. Voor geen geld ter wereld te missen. Meesterlijk!

MONSIEUR CLAUDE (A Travel with Claude Debussy) Enrico Pieranunzi André Ceccarelli Diego Imbert cd BONSAÏ MUSIC BON180301