“Paganini Complete Edition” op het label Dynamic. Uniek!

Na de 8 cd box met de complete werken voor viool en orkest van Paganini en een 10 cd box met zijn complete kamermuziek, is er nu de indrukwekkende box, “Paganini Complete Edition”, op 40! cd’s, uitgegeven door het label Dynamic. De box is in memoriam opgedragen aan Pietro Mosetti Casaretto, de oprichter van het label Dynamic, die in 2012 overleed, en wiens droom het was Paganini’s “Opera Omnia” te zien verschijnen.

“Het is vrijwel onmogelijk”, schrijft Danilo Prefumo in het bijbehorend boekje, “om over de viool te spreken zonder Paganini te noemen. In de geschiedenis van het instrument was Paganini nl. een echte mijlpaal”. “Maar”, vervolgt hij, “Paganini was ook een componist en toch heeft het breed publiek lange tijd, slechts een gedeeltelijke kennis van zijn werken gehad, omdat verscheidene van zijn manuscripten toebehoorden aan een privéverzamelaar die deskundigen en uitgevers ervan weerhield toegang te hebben tot hen, terwijl de bestaande uitgaven van de gepubliceerde werken vaak onbetrouwbaar en misleidend waren. Toen in 1970 de manuscripten van Paganini naar Italië terugkeerden, veranderde de situatie.

Dynamic kan nu voor het eerst in één box, alle werken van Paganini aanbieden die momenteel bekend en beschikbaar zijn. Het opnemen en publiceren van al deze werken is aanzienlijk geweest en heeft meerdere jaren geduurd, maar nu kan iedereen die de ware Paganini wil leren kennen, in deze uitgave de erfenis van een man en een componist vinden, waarvan de uitvoeringen en composities een cruciaal keerpunt betekenden in de geschiedenis van de muziek, en niet alleen voor de viool”.

Dit is misschien wel één van de belangrijkste releases in de hele Dynamic-catalogus en misschien zelfs in de hele opnamegeschiedenis. Niet alleen omwille van de kwaliteit van de muziek en de vele, vele ontdekkingen, maar ook omdat voor de eerste keer, alle werken van Paganini in één release zijn verzameld met de beste uitvoerders, o.a. Salvatore Accardo, Massimo Quarta, Leonidas Kavacos, Luigi Alberto Bianchi, Stefan Milenkovic, Franco Mezzena, de Quartetto Paganini , Bin Huang en Luca Fanfoni.

De release bevat daarenboven historische documenten met mijlpaal Paganini-interpretaties door o.a. Ruggiero Ricci, Arthur Grumiaux, Yehudi Menhuin, Franco Gulli en Vasa Prihoda. De zes concerti, evenals verschillende andere werken, worden zelfs uitgevoerd op Paganini’s eigen Guarneri del Gesù-viool uit 1742! (foto). Daarnaast bestaat een deel van de release uit zeldzame en recent, opnieuw ontdekte werken in wereldpremière opnamen. Dit is bijgevolg een meer dan unieke uitgave die u geenszins mag missen!

CDs 1-6 Works for Violin and Orchestra

CD 7 Works with Orchestra (o.a. “Le Couvent du Mont St. Bernard” voor viool, mannenkoor en orkest)

CDs 8-17 Chamber Works (Kwartetten voor strijkers en gitaar, Serenata’s en Terzetto’s voor altviool, cello en gitaar, 3 Strijkkwartetten en diverse Duetten voor viool en cello en voor viool en fagot).

CDs 18-26 Works for Violin and Guitar (Sonates, duetten en “Duetto amoroso”)

CDs 27-28 Works for Solo Violin (Capicci, 2 sonaten, “God save the King” en “Inno patriottico”)

CDs29-32 Works for Solo Guitar (o.a. Sonates en Sonatines)

CDs 33-35 Rare and Newly-Rediscovered Works (o.a. studies en preludes voor viool solo)

CDs 36-38 S. Accardo and R. Ricci play Paganini (o.a. de 24 capriccii door Salvatore Accardo en vioolconcertidoor Ruggiero Ricci o.l.v. Ernest Bour, Louis de Froment en Kees Backels)

CDs 39-40 A Tribute to Paganini (bewerkingen voor piano van Hummel, Moscheles, Kuhlau Liszt, Dallapiccola, Schumann, Herz, Johann Strauss en Brahms)

Paganini Complete Edition diverse uitvoerders 40 cd Dynamic CDS7734