“Rea Claudia Kost singt Hanns Eisler & Barbara”, begeleid door o.a. Daniel Fueter. Een dubbel cd op het label Solo Musica. Heel, heel bijzonder!

Dochter zingt en vader begeleidt. Deze unieke combinatie kan u bewonderen op twee hoogt originele cd’s met op de ene cd, werk van Hanns Eisler en op de andere, chansons van Barbara. De uitvoerders zijn en waren verbonden aan de Zürcher Hochschule der Künste. Uniek!

Bertolt Brecht en Hanns Eisler waren naar Californië geëmigreerd om te ontsnappen aan de nazi’s. Eisler kreeg er steeds meer opdrachten. Tijdens zijn tienjarige ballingschap in de VS werd hij als componist van filmmuziek zelfs tweemaal genomineerd voor een Oscar. Behalve de opdrachten om den brode, componeerde hij in deze periode ook het “Hollywood Songbook”, dat 28 Brecht-teksten bevatte, evenals de “Hölderlin-fragmenten”, een breed scala aan muzikale en literaire stijlen, dus. De huidige opname bestrijkt Eislers liedkunst in al zijn omvang. Het leven van de Franse zangeres Barbara werd ook sterk beïnvloed door de politieke omstandigheden van de 20e eeuw. Er is geen “originele” pianobegeleiding door Barbara op de CD. De arrangementen die Daniel Fueter voor een scenische voorstelling heeft gemaakt, vervangen deze door hun stijl en kleur. Bij het chanson “De jolies putes vraiment” op een tekst van Remo Forlani, is het arrangement weliswaar van Philip Bartels. Andere begeleiders zijn Daniel Pfister (fluit), Gurgen Kakoyan (klarinet), Nina Ulli (viool), Jojo Kunz (contrabas) en Takayuki Kiryu (trompet).

De mezzosopraan Rea Claudia Kost (°1979) heeft altijd een grote liefde gehad voor Franse, Duitse en Zwitserse chansons. Na haar afstuderen herontdekte ze ook klassieke muziek en studeerde ze klassieke zang – eerst aan de Zürcher Hochschule der Künste bij Martina Bovet, daarna aan het Conservatorium van Amsterdam bij M. Koningsberger en M. Honig. Ze studeerde cum laude af. Weills “Barbara Song” en Brels “Les vieux amants” maken net zo goed deel uit van haar repertoire als Hugo Wolfs “Italienisches Liedbuch” of het Requiem van Verdi.

In de opera belichaamde Rea Claudia Kost o.a. Purcells “Dido”, Mozarts “Cherubino” en Glucks “Orfeo” maar ook hedendaagse stukken, zoals in Turnage’s “Greek” (Wife) of Waltons “The Bear” (Popova). Ze zong liedrecitals en kamermuziekconcerten in Nederland, Zwitserland, België, Italië en Rusland, en trad op op gerenommeerde festivals zoals het Amsterdam Canal Festival, het Young Artists Festival in Davos en de Rotterdammer Operadagen. Rea Claudia Kost won de “Studienpreis des Migros-Kulturprozent 2006” en woont in Zürich met haar man en twee kinderen.

Daniel Fueter, geboren in Zürich in 1949, studeerde piano aan het Zürich College of Music. Hij heeft muziek geschreven bij wel honderd toneelstukken in de Duitstalige wereld en daarnaast heeft hij liederen, chansons, koorwerken, stukken voor muziektheater en piano- en kamermuziek gecomponeerd. Hij doceerde zanginterpretatie aan de kunstacademie van Zürich en aan het Conservatorio della Svizzera italiana in Lugano en geeft nog steeds lezingen over chansons aan het Karlsruhe College of Music. Hij bekleedde diverse bestuursfuncties, waaronder die van voorzitter van de Swiss Composers Association, president van de Zwitserse kunstpromotie organisatie Suisseculture en rector van het Zürich College voor muziek en drama. Hij heeft nationale en internationale onderscheidingen ontvangen. Hij heeft twee dochters, de actrice Mona Petri en de zangeres Rea Claudia (Kost). Hij is getrouwd met de pianiste Eriko Kagawa.

Op de Eisler cd staan o.a. 14 liederen uit zijn “Schweyk im Zweiten Weltkrieg”. Dit is een drama van Bertolt Brecht, geschreven in 1943 in ballingschap in de VS, maar niet voltooid. Een speelbare versie van het stuk werd uitgegeven door Elisabeth Hauptmann (Dorothy Lane) op basis van verschillende manuscripten van Brecht. Het werd voor het eerst opgevoerd in januari 1957 in Warschau, een half jaar na het overlijden van Brecht, met de toneelmuziek van Hanns Eisler. Bertolt Brecht schreef het toneelstuk op basis van de satirische roman “De lotgevallen van de brave soldaat Švejk” (“Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války”) uit 1923 van de Tsjechische schrijver Jaroslav Hašek. In de roman wordt verteld over de Praagse veteraan Josef Švejk en zijn avonturen in het leger.

Het verhaal begint met het nieuws van de moord op Franz Ferdinand, het begin van de Eerste Wereldoorlog. Švejk wordt voor de oorlog tegen de Russen ingelijfd in het Oostenrijks-Hongaarse leger. Hij neemt de bevelen van zijn meerderen zeer letterlijk en voert deze tot in het absurde uit, waardoor hij het gezag ondermijnt. Doordat Hašek het boek niet heeft kunnen afmaken eindigt het verhaal abrupt, voordat Švejk heeft gevochten of in een loopgraaf heeft gezeten. Brecht bewaarde het verzet van het Tsjechische volk als historische context maar verving de Habsburgers door de nazi’s en de Eerste Wereldoorlog werd de Tweede.

Op de eerste cd met muziek van Hanns Eisler staan “Sieben Lieder über die Liebe für Gesang und Klavier nach Texten versch. Dichter”, “Drei Lieder auf Texte von Kurt Tucholsky”, “Vier Wiegenlieder für Arbeitermütter für Gesang und Klavier”, “Hölderlin-Fragmente” en “Zeitungsausschnitte (Prediat des Feldkuraten aus einer Romanbeilage)”. Deze liederen worden afgewisseld met 14 liederen uit “Schweyk im Zweiten Weltkrieg”. Op de tweede cd staan 20 chansons van Barbara, onder haar oorspronkelijke naam, Monique Serf. Bepaalde werden vertaald door de zangeres. Op de cd staan “Y aura du monde”, “Au coeur de la nuit”, “Schönes Alter”, “Au bois de Saint-Amand”, “De jolies putes vraiment”, “A chaque fois”, “Ich liebe Dich kann ich nicht sagen”, “L’aigle noir”, “Nantes”, “Remusat”, “Quel joli temps”, “Perlimpimpim”, “Sag, wann kommt du zurück”, “J’entends sonner les clairons”, “Die Sonne wird schwarz”, “Main Kompliment”, “Le mal de vivre”, “Schrecklich süss”, “Göttingen” en “Femme piano”. Alle teksten, zowel van de Eisler liederen als van de chansons van Barbara, zijn in het bijbehorend boekje opgenomen. Heel, heel bijzonder. Niet te missen!

Kost sings Hanns Eisler & Barbara Rea Claudia Kost Daniel Fueter 2 cd Solo Musica SM 289

https://www.stretto.be/2022/02/27/ontdek-o-a-hanns-eislers-palmstrom-en-die-zuchthause-kantate-op-de-cd-marie-weine-nicht-eisler-brecht-finzi-met-de-sopraan-marie-soubest/