‘Deep in a dream’, intieme liederen van Schumann, Grieg, Sibelius, Berg door de bariton Raoul Steffani op het label Challenge Classics.

Bariton Raoul Steffani is een nog jonge maar nu reeds opvallende stem en verschijning in de vocale wereld. Deze cd is samen met zijn beroemde begeleider, pianist, Gerold Huber, zijn fijnzinnig, opvallend en ontroerend debuut op Challenge Classics.

Steffani heeft een fascinatie voor het Zweeds lied, naast uiteraard de Duitse zangkunst, waarvan het hart van elke serieuze zanger sneller gaat kloppen. De klank van de Zweedse taal, de kleuringen en buigingen, het fascineert hem en ligt hem ook zeer goed, zo is hier te horen op “Deep in a Dream”. Gerold Huber deelt deze fascinatie en beide mannen zijn ook zeer gegrepen door wat de componisten componeerden in hun twintiger jaren, zo’n beetje net als Raoul nu.

Het thema van het slapen en dromen loopt als een rode draad door het programma. Een thema dat zeer tot de verbeelding sprak bij de vier componisten op de cd,  Schumann, Berg, Sibelius en Grieg. 

Op de cd staan Liederkreis, op. 24 (Heine) (1840) van Schumann, Sechs Lieder, op. 48 (1884-1888) en “Ich liebe dich” van Grieg, 7 liederen van Sibelius en 4 Gesänge, op. 2 (1910) en “Schließe mir die Augen beide”, (1900/1907) (Storm) van Alban Berg.

De Nederlandse bariton Raoul Steffani (foto) heeft zich ontwikkeld tot een van de toonaangevende zangers van zijn generatie. In 2018 won hij de Grachtenfestival Prijs en de Dutch Classical Talent Publieksprijs. Eerder won hij de Elisabeth Evertsprijs, een tweejaarlijkse prijs voor een jong, Nederlands muziektalent van uitzonderlijk niveau, en won diverse prijzen tijdens het Prinses Christina Concours, wat hem in staat stelde te debuteren in belangrijke concertzalen zoals Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, Megaron Concert Hall in Athene, Los Angeles, San Francisco, Parijs, München en Wenen. Hij studeerde aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen en bij de neurologe en mezzo sopraan, Xenia Meijer, (die u misschien kent van de ensembles “Al Ayre Espanol” en “La Sfera Armoniosa”), aan de conservatoria van Amsterdam en Tilburg, waar hij summa cum laude afstudeerde. Hij wordt momenteel gecoacht door de gerenommeerde zangpedagoge, de sopraan, Margreet Honig.

Daarnaast volgde hij masterclasses bij Thomas Hampson, Christa Ludwig, Elly Ameling, Nelly Miricioiu en Marjana Lipovšek. Van 2016 tot 2018 was hij lid van de Dutch National Opera Academy, waar hij debuteerde als Guglielmo in Mozarts Così fan tutte.

Raoul Steffani heeft een heerlijk lichte maar ook heldere bariton stem. Hij zingt de liederen bijzonder expressief en zijn zang wordt daarbij passend ingekleurd door zijn begeleider aan de piano. De getalenteerde, Duitse pianist Gerold Huber (°1969) uit het Beierse Straubing, studeerde piano aan de Hochschule für Musik und Theater in München en volgde de  “Liedklasse” van Dietrich Fischer-Dieskau in Berlijn. Een must voor de liefhebbers van de intieme dichterlijkheid en een aanrader voor al wie houdt van de expressiemogelijkheden van de menselijke stem. Een heel mooie cd.

Op 30 oktober aanstaande staan Raoul Steffani en Gerold Huber in het Concertgebouw in Amsterdam.

Deep in a dream Raoul Steffani Gerold Huber Schumann Grieg Sibelius Berg cd Challenge Classics CC 72785