Sublieme “Come Una Volta” door Julien Martineau en Concerto Italiano o.l.v. Rinaldo Alessandrini op het label Naïve.

Mandolinespeler Julien Martineau, één van de grootste virtuozen op het instrument, heeft een meer dan opmerkelijke cd opgenomen. Op de cd ontdekt u nl. naast composities van Vivaldi, muziek van de Napolitaan, Raffaele Calace (1863-1934), “de Paganini van de mandoline “, en Domenico Caudioso (overleden in 1750). Voor geen geld ter wereld te missen!

Als sprankelend, prikkelend en gemakkelijk herkenbaar instrument, was de mandoline een instrument waarvoor doorheen de geschiedenis van de muziek, verschillende, belangrijke en vooral aanstekelijke composities zijn geschreven. Allereerst de beroemde concerti van Vivaldi, waarvan hier op deze cd, twee zijn opgenomen. Maar,we krijgen eindelijk, eindelijk, dankzij de wereldpremière! van Julien Martineau, het legendarisch, virtuoos en poëtisch tweede concerto (waarvan het manuscript verloren was gegaan) van Raffaele Calace (foto) te horen, Fellini en Nino Rota avant la lettre.

Julien Martineau (°1978) uit Argenteuil (Val-d’Oise), studeerde aan de conservatoria van Argenteuil en Rueil-Malmaison en won eerste prijzen voor mandoline, kamermuziek en muzikale vorming. Hij studeerde vervolgens muziekgeschiedenis en musicologie aan het Conservatorium van Parijs en aan de Sorbonne en behaalde een masterdiploma in de muziekwetenschap. Julien Martineau beschouwt het musicologisch onderzoek als essentieel voor de bloei van zijn activiteit als uitvoerder. Hij is vandaag één van de zeldzame mandoline spelers die erkend worden vanwege opvallende, muzikale kwaliteiten en een ongewone tot uitzonderlijke artisticiteit op het instrument. Martineau won in 1998, op 19-jarige leeftijd, de prijs “Giuseppe Anedda” op de internationale mandoline wedstrijd in Varazze (geboorteplaats van Francesco Cilea) (Angelo Branduardi won die ook), onder voorzitterschap van de mandoline speler Ugo Orlandi, professor aan het “Conservatorio Giuseppe Verdi” in Milaan en bekend van zijn samenwerking met de befaamde “I Solisti Veneti” o.l.v. Claudio Scimone. In 2005 werd Julien Martineau benoemd tot professor in de mandoline (modern en historisch) aan het Regionaal Conservatorium van Toulouse. Deze mandolineklas werd speciaal hem in het leven geroepen en is de eerste die in Frankrijk in een CRR (Conservatoire à rayonnement régional) werd geopend. In maart 2013 kende de Academie van de Languedoc hem de muziekprijs “Déodat de Severac” toe.

Calace (foto’s) componeerde wel 200 werken voor mandoline maar schreef ook pedagogische werken, waaronder een mandolinemethode, “Schule für Mandoline”, en een methode om de liuto cantabile of mandocello te spelen. De mandolinemethode werd gepubliceerd in 1910 en was de uitbreiding van de traditionele, Italiaanse speelstijl, die terugging naar achttiende-eeuwse Italiaanse mandolinespelers als Giovanni Battista Gervasio (ca. 1725 – ca. 1785) en Gabriele Leone (ca. 1725 – ca. 1790). De Calace-school vormde een brug tussen andere moderne methodes voor mandoline, zoals die van Raffaele Calace’s landgenoot Silvio Ranieri (1882-1956), een Romeins virtuoos die zich in Brussel vestigde, en de in Amerika gevestigde Italiaanse mandoline speler, Giuseppe Pettine (1874-1966). Het hier opgenomen Concerto van Calace werd georkestreerd door Yann Ollivo

Het Caudioso-concerto completeert het programma op de cd, die doordrenkt is van authenticiteit, originaliteit en muzikale uitmuntendheid, en die eer betuigt en prestige verleent aan de kunst van de mandoline in het bijzonder, en aan de Italiaanse en muzikale cultuur in het algemeen. Heerlijke muziek. Subliem!

Op de cd staan het Mandolin Concerto No. 2, Op. 144 van Calace, het Concerto for Mandolin and Strings in G van Caudioso, en het Concerto for Lute and 2 Violins in D, RV 93, het Concerto in C for mandolin/lute, RV425 en de Trio Sonata for Violin, Lute and Basso Continuo in C major, RV 82 van Vivaldi. En, ontdekt voor de gelegenheid ook eens de cd “Paradis Latin”. Niet uitstellen!

Come Una Volta Julien Martineau Concerto Italiano Rinaldo Alessandrini Calace Vivaldi Caudioso cd Naïve V5455