“Herbert Kegel Dresdner Philharmonie”, een 8 cd-Box op het label Capriccio. Meesterlijk !

Een schitterende 8-cd box biedt een ruime keuze aan opnames van de Duitse dirigent Herbert Kegel (1910-1990) met de Dresdner Philharmonie en het MDR Sinfonieorchester, toen nog Leipziger Radio Symfonie Orkest (het Orkest van de “Mitteldeutscher Rundfunk”). De box bevat o.a. Beethovens negen symfonieën zoals u ze nog nooit, maar dan ook nog nooit, eerder hoorde! Feno- fenomenaal!

De complete Beethoven-symfonieën vormen het middelpunt en zijn deels opmerkelijk omdat de cyclus de eerste was die in 1982-1983, digitaal werd opgenomen in de Lukaskirche in Dresden, voor het toen nieuw medium van de compact disc. De uitvoeringen worden gekenmerkt door de nauwkeurige precisie van Kegel in het bereiken van een opvallend duidelijke en boeiende transparantie, en een perfect uitgebalanceerde klank van en tussen strijkers, blazers en pauken. Beethovens Triple Concerto en Koor Fantasie, Brahms’ Ein Deutsches Requiem, en een cd met 11 korte maar sublieme stukken van een reeks componisten, van Gluck tot Grieg, maken de compilatie compleet.

Herbert Kegel werd geboren in Dresden. Hij studeerde van 1935 tot 1940 piano, directie, compositie en contrapunt (bij Boris Blacher) aan het Conservatorium van Dresden. In 1946 begon hij te dirigeren in Pirna en Rostock en in 1948 begon hij aan een drie decennia durende associatie met het legendarisch Leipzigs Radio Orkest en koor, waarvan hij in 1960 de belangrijkste dirigent werd. Ondertussen was Kegel van 1977 tot 1985, chef-dirigent van het Filharmonisch Orkest van Dresden. In 1990 pleegde hij zelfmoord. Kegel was van 1966 tot 1983 getrouwd met de Italiaanse sopraan Celestina Casapietra (°1938).

Herbert Kegel wordt terecht vereerd als één van de belangrijkste dirigenten van de 20ste eeuw. Daarentegen werd hij altijd wel met een zeker scepticisme in zijn thuisland beschouwd. Om deze reden is de naam van Kegel vandaag ook een waarschuwing voor wat voor schade het zogenaamd ‘muziekbedrijf’ en het door de staat gereguleerd cultuurbeleid, kunnen berokkenen. Zijn interpretaties werden gekenmerkt door een uiterst nauwgezette precisie, legendarische transparantie en luisterbaarheid. De eerder langzamere tempi van Kegel zijn aanvankelijk verrassend, maar ze hebben een effect. De poëzie en helderheid van de muziek van Beethoven hebben erdoor zelden meer voordeel opgeleverd. Luisteren naar Kegel is een unieke, sonore ervaring. Voor geen geld ter wereld te missen!

Op de eerste vijf cd’s staan de negen symfonieën van Beethoven. De Symfonie nr.. 9 in re klein, op. 125 wordt uitgevoerd met als solisten Alison Hargan, Ute Walther, Eberhard Büchner en Kolos Kováts, en het Leipzigs Radio Koor en Berlijns Radio Koor. Op cd 6 staan Beethovens Concerto voor piano, viool en cello in C, op. 56 “Triple Concerto” en de Fantasie voor piano, koor en orkest in do klein, op. 80 met als solisten Peter Rösel (°1945) (foto), piano, Christian Funke,viool en Jürnjakob Timm, cello. Op cd 7 staat het Deutsches Requiem van Johannes Brahms met Marie Anne Häggander, sopraan en Siegfried Lorenz, bariton. Het orkest is hier het MDR-Sinfonieorchester, het vroegere Leipziger Sinfonie-Orchester (LSO) en Rundfunk-Sinfonieorchester Leipzig (RSO).

Op cd 8 staat Albinoni: Adagio in G minor·Gluck: Dance of the Blessed Spirits, Glinka: Ruslan and Ludmilla- Overture,·Mussorgsky: Khovanshchina – Entr’acte, Grieg: Two Elegiac Melodies, op. 34, Sibelius: Valse triste, op. 44, Wolf-Ferrari: I Quattro Rustecchi –Intermezzo, Leoncavallo: Pagliacci – Intermezzo,·Schmidt: Notre Dame – Intermezzo, Stravinsky: Circus Polka en Elgar: Pomp and Circumstance. Fenomenale uitvoeringen die behoren tot de beste, ooit gerealiseerd !

HERBERT KEGEL DRESDNER PHILHARMONIE BEETHOVEN · BRAHMS ALBINONI · GLUCK · GLINKA MUSSORGSKY · GRIEG · SIBELIUS RÖSEL · FUNKE · BÜCHNER · HARGAN · KOVÁTS · LORENZ LEIPZIG RADIO CHORUS BERLIN RADIO CHORUS DRESDNER PHILHARMONIE MDR SINFONIEORCHESTER 8 cd -Box Capriccio C7275