St. Thomas Choir Leipzig, 4 dvd’s, uitgegeven door accentus music. Magistraal!

Het St. Thomas Koor Leipzig (Thomanerchor Leipzig), opgericht in 1212, is één van de beroemdste en meest prestigieuze jongenskoren ter wereld. Deze box bevat de bekroonde twee uur durende documentaire “Die Thomaner – A Year in the Life van het St. Thomas Boys Choir Leipzig” van Paul Smaczny en Günter Atteln, en de adembenemende opnames van twee van Johann Sebastian Bachs meesterwerken, zijn Matthäus-Passion en zijn h-moll Messe.

Het St. Thomas Jongenskoor (“Die Thomaner”) is het oudste cultureel etablissement in de stad Leipzig. De markgraaf van Meißen, Dietrich, (der Bedrängte) von Meißen, stichtte in 1212 de abdij van St. Thomas volgens de regel van Augustinus, het “Augustiner-Chorherrenstift zu St. Thomas”. Aan het klooster was een school verbonden met het doel, priesters op te leiden.

De musica sacra heeft 800 jaar lang alle politieke, gemeentelijke, religieuze en onderwijskundige controverses overleefd en heeft het verleden van het koor vorm gegeven. Door de invloed van de vele St. Thomas Cantors, onder wie de beroemdste, Johann Sebastian Bach (Thomas Cantor 1723-1750), werden de stad Leipzig en de St. Thomas kerk, hét centrum van protestantse kerkmuziek. Bach was daarenboven als Thomascantor verantwoordelijk voor de muziek in de beide hoofdkerken van Leipzig, zowel de Thomaskerk als de Nikolaikerk.

In de Thomaskerk treden het Thomanerchor en het Gewandhausorkest geregeld op. Vrijdags om 18.00 uur en zaterdags om 15.00 uur in een motet en zondags in de eredienst om 9.30 uur. Bij bijzondere gelegenheden en op feestdagen worden in de Thomasconcerten overwegend werken van Johann Sebastian Bach en Felix Mendelssohn Bartholdy uitgevoerd. In deze kerk beleefden veel werken van Johann Sebastian Bach hun première. Van 1723 tot 1750 dirigeerde Johann Sebastian Bach nl. dit koor. Toen naderhand Bachs werken in Leipzig in vergetelheid geraakt waren, nam Mendelssohn het initiatief ze opnieuw uit te voeren. Daarmee ontstond de beroemde Bach traditie in Leipzig.

Tegenwoordig bestaat het koor uit 92 jongens die 9 tot 18 jaar oud zijn. Toen Johann Sebastian Bach het koor dirigeerde, bestond het uit slechts 16 jongens. De leden, die “Thomaner”, genoemd worden, wonen in een kostschool, het Thomasalumnat, en zitten op de Thomasschule, een gymnasium waar ze een talenpakket aangeboden krijgen met de nadruk op muzikale vorming. De jongste leden bezoeken een basisschool.  Sinds 2016 is Gotthold Schwarz (°1952) (foto) uit de Schumann stad Zwickau, hun cantor.

De St. Thomas kerk is de thuisbasis van het jongenskoor, een koor rijk aan traditie, dat zich inzet om het rijk muzikaal erfgoed voort te zetten. Deze uitgave bevat de bekroonde twee uur durende documentaire “Die Thomaner – Een jaar in het leven van het St. Thomas Boys Choir Leipzig” door Paul Smaczny en Günter Atteln evenals de adembenemende opnames van twee van de belangrijkste koorwerken van Johann Sebastian Bach : de Matthäus-Passion en de mis in B-mineur.

In de Mattheus Passie zijn de solisten Christina Landshamer, sopraan, Stefan Kahle, alt, Wolfram Lattke, tenor, en Klaus Mertens en Gotthold Schwarz, bas. Het orkest is het Gewandhausorchester Leipzig. In de h-moll Messe zijn de solisten Reglint Bühler, sopraan, Susanne Krumbiegel, mezzo-sopraan, Susanne Langner, alt, Martin Lattke, tenor en Markus Flaig, bas. Het orkest is hier het Freiburger Barockorchester. Thomanerchor Leipzig staat o.l.v. Georg Christoph Biller. 

De Duitse dirigent en componist, de zoon van een predikant, Georg Christoph Biller (°1955) kreeg van 1965 tot 1974, als lid van het Thomanerchor, muziekles van Erhard Mauersberger en Hans-Joachim Rotzsch. In 1974 verliet hij de Thomasschule en van 1976 tot 1981 studeerde hij orkestdirectie bij Rolf Reuter en Kurt Masur en zang aan het conservatorium van Leipzig. In 1976 stichtte hij het „Leipzigse Vocaal ensemble“ en van 1980 tot 1991 leidde hij het koor van het Gewandhaus in Leipzig. Tegelijkertijd doceerde hij koordirectie aan de lutherse hogeschool voor kerkmuziek in Halle. In 1982 werd het mannensextet “Arion-Collegium opgericht”. In dat jaar studeerde hij af als orkestdirigent aan de zomeracademie van het Mozarteum in Salzburg.

Vanaf 1983 werd hij lid van de Akademie der Künste in Berlijn en vervolgens  doceerde hij koordirectie aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Frankfurt am Main en aan de Hochschule für Musik in Detmold. Van 1992 tot 2015 was hij in Leipzig de zestiende Thomascantor sinds Johann Sebastian Bach. Hij voert sinds 1992, de Bach-cantates periodiek in chronologische volgorde uit met het Thomanerchor en het Gewandhausorchester. Sinds 1994 is hij daarnaast Professor koordirectie aan het conservatorium van Leipzig.

St. Thomas Choir Leipzig Die Thomaner A Year in the Life of the St. Thomas Boys Choir Leipzig Johann Sebastian Bach St.Matthew passion Mass in B minor Thomanerchor Gewandhausorchester Leipzig Freiburger Barockorchester Georg Christoph Biller 4 DVD accentus music ACC 70447