Hemelse “Essentia”, muziek voor altviool en orkest van Bartók, Brahms, Kugel, Paganini en Bloch, door Dana Zemtsov en het Estonian National Symphony Orchestra o.l.v. Daniel Raiskin, op het label Channel Classics.

De jonge, talentvolle, Mexicaanse altvioliste Dana Zemtsov stelde voor haar nieuwe cd, een interessant en ontroerend programma samen rond de verscheidenheid aan culturele invloeden. 

“Eén van de grootste dilemma’s van onze generatie is waar we vandaan komen, wie zijn wij, wat is onze identiteit?”, vertelt Dana Zemtsov (°1992). “Globalisering”, vervolgt ze, “heeft de hele wereld dichterbij gebracht en onze culturen steeds meer samengebracht. Zelf ben ik een product van deze mix, geboren in Mexico, van Russische ouders met een Joodse achtergrond, gestudeerd aan een Franse school in Noorwegen en opgegroeid in Nederland. Daarom heb ik vaak nagedacht over deze vragen: welke cultuur staat het dichtst bij mij? Wat ben ik? Ik kon me thuis voelen en contact leggen met al deze culturen en toch ben ik niet echt deel van een van deze culturen.”

De muziek op dit album verkent het tegenovergestelde perspectief. Elk stuk is erg sterk beïnvloed door de cultuur van de componist. Je kan meteen het Hongaars landschap ruiken in Bartoks Concerto, Italiaanse roots in Carnevale di Venezia, de Joodse ziel in Blochs Nigun en Russisch-orthodoxe gezangen in Preghiera van de Oekraïense altviolist en componist, Michael Kugel (foto). Er is echter een diepere betekenis aan de titel van de cd, omdat het programma ook de spirituele en vleselijke aard van de mens raakt.

“Tijdens  het samenstellen van dit programma”, gaat ze verder, “realiseerde ik me plotseling de sterke religieuze connectie tussen de tweede beweging van het Bartok-concerto en de twee gebeden die daarop volgen. Dit wordt gevolgd door de contrasterende ‘danse macabre’ in het derde deel, dat voor mij heel erg geassocieerd is met het vleselijk ritueel van carnaval, wanneer men zijn meest primitieve instincten mag loslaten. Ik geloof dat elk van deze stukken de diepste wortels en de kern van de mensheid verkent, ongeacht waar we gaan of wat we doen.”

Directeur, producer en opnametechnicus van het prestigieus, Nederlands platenlabel Channel Classics Records, is C. Jared Sacks (foto). Hij is opgegroeid in Boston in de Amerikaanse staat Massachusetts en genoot zijn opleiding aan het Oberlin Conservatory en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Met 15 jaar ervaring als hoornist besloot Jared in 1987 van zijn hobby, muziekopnames maken, zijn beroep te maken. Het label startte in 1990 en werd genoemd naar de straat waar hij destijds woonde, de Kanaalstraat (“Channel”) in Amsterdam. Jared en zijn vrouw Lydi Groenewegen en een groep assistenten werken nauw samen met distributeurs in 37 landen bij de promotie van de opgenomen artiesten en verspreiding van de cd’s.

“Ik ben in de eerste plaats Jared Sacks eeuwig dankbaar voor de gelegenheid om deze onvergetelijke ervaring te beleven”, vertelt Dana Zemtsov nog. “Ik zou niet gelukkiger kunnen zijn dan dit te kunnen hebben gedaan met het Estonian National Symphony Orchestra en één van de beste musici met wie ik had kunnen samenwerken, de Nederlands-Russische dirigent Daniel Raiskin (°1970), chef-dirigent van het Staatsorchester Rheinische Philharmonie in Koblenz.

Op de cd staan het meesterlijk Concerto voor altviool en orkest van Béla Bartók, “Preghiera” voor altviool en strijkorkest van Michael Kugel (°1946), de wereldberoemde, Hongaarse dans nr. 5 van Johannes Brahms, “Baal Shem – 3 Pictures of Hassidic Life” van Ernest Bloch, en de Variaties op “O mamma, mamma cara” van Niccolò Paganini.   Alles prachtig en diep doorleefd gespeeld, een prachtige klank en perfect samenspel. Ontdek de sonore schoonheid van de altviool. Warm aanbevolen.

Essentia Bartók Brahms Kugel Paganini Bloch Dana Zemtsov Estonian National Symphony Orchestra Daniel Raiskin cd Channel Classics SKU41018