Werner Thuswaldner over “Stille Nacht! Heilige Nacht! Die Geschichte eines Liedes”, uitgegeven door Residenz verlag. Warm aanbevolen.

Het boek vertelt het verhaal van een kerstlied dat 200 jaar geleden ontstond in een klein Oostenrijks dorpje en uitgroeide tot één van de beroemdste en meest geliefde melodieën aller tijden.

“Stille nacht! Heilige nacht! ” weerklonk voor de eerste keer op kerstavond 1818 en is vandaag het bekendste kerstlied ter wereld. Geschreven in 1816 door de onderpastoor Joseph Mohr en in 1818 getoonzet door de dorpsschoolonderwijzer en organist, Franz Xaver Gruber, is het kerstlied als “Tirools volkslied” bekend geworden, in 300 talen vertaald, op alle continenten gezongen en gedeeld door de belangrijkste christelijke kerken. Opgenomen in de rangen van immaterieel cultureel erfgoed van Oostenrijk in 2011, was het niet in de laatste plaats een gigantisch commercieel succes. Voor de 200ste verjaardag vertelt de gepassioneerde kenner Werner Thuswaldner het verhaal van een wereldwijd internationaal succes, de historische achtergronden, onbekende details uit de muzikale, politieke en religieuze geschiedenis, de invloed van de orgelbouwer Karl Mauracher, het Tirools gezin Strasser op de Kerstmarkt in Leipzig, de uitvoeringen door de zussen Rainer, de plaatsen Fügen im Zillertal en Hippach in Tirol (met het andere Stille-Nacht-Museum), bewerkingen, verschillende versies en nog veel meer. Gedroomde lectuur tijdens de kerstperiode. Warm aanbevolen.

Werner Thuswaldner, geboren in 1942 in Karinthië, werd opgeleid als technicus en studeerde Duitse literatuur en geschiedenis in Salzburg, en is sinds vele jaren hoofd van de culturele afdeling van “Salzburger Nachrichten”. Hij schreef boeiende, literaire werken voor theater en radio, non-fictie, romans, kinderboeken, en in 2002, de eerste editie van zijn boek, “Stille Night! Heilige Nacht!”, die de auteur ter gelegenheid van het jubileumjaar herwerkte en uitbreidde. Zeker lezen!

Werner Thuswaldner Stille Nacht! Heilige Nacht ! Die Geschichte eines Liedes 192 bladz. Duits geïllustreerd uitg. Residenz Verlag ISBN 9783701734542

https://www.stillenacht.com