“Advent live”, The Choir of St John’s College, Cambridge’s advent service op het label Signum Classics. Hemels mooi!

De advent dienst van het prestigieus koor van St John’s College Cambridge is een hoofdbestanddeel van de Britse koorwereld. De service biedt geliefde favorieten uit de kerstperiode naast nieuwe werken die speciaal voor de dienst zijn gecomponeerd. “Advent Live” is hun eerste cd met een selectie van live opnames van vier van hun Advent Carol Services, die sinds 1981, elk jaar door BBC Radio 3 worden uitgezonden. Deze cd met live-opnamen bevat uitvoeringen van het koor van hun vier meest recente services van 2014-17. 

Het koor van St John’s College, Cambridge maakt deel uit van de Engelse kathedraaltraditie, die is opgericht om de dagelijkse liturgie in de College Chapel te zingen, hoewel het apart staat van andere Engelse koren van deze traditie door de frequente opname van continentale werken in haar repertoire en de nadruk op polyfone interpretaties. Naast het koor van King’s College, Cambridge, is het één van de twee bekendste collegiale koren in Cambridge. De vroegste geschiedenis van het koor is onduidelijk, maar het is bekend dat de oorsprong teruggaat tot de oorspronkelijke oprichting van het College in 1511. De huidige opstelling van het koor begon in 1670. Het koor bestaat uit vijftien koorgeleerden en twintig koorknapen en Probationers, die allemaal lid zijn van St John’s College en van wie velen uitgroeien tot vooraanstaande musici.

De Adventservice van St John’s College, Cambridge biedt een verscheidenheid aan nieuwe opdrachten Deze cd met live opnames bevat uitvoeringen van één van de beste, collegiale koren ter wereld, bekend en geliefd bij miljoenen door uitzendingen, concertreizen en meer dan 90 opnames. Het koor staat bekend om zijn rijke en warme klank, zijn expressieve interpretaties en zijn vermogen om in verschillende stijlen te zingen. Het koor wordt momenteel gedirigeerd door Andrew Nethsingha in een lange rij van vooraanstaande dirigenten, recent dr. George Guest, dr. Christopher Robinson en dr. David Hill.

De cd met wel vijf wereldpremières (*), bevat een groot aantal werken die zijn geschreven voor het koor, en bevat ook muziek gecomponeerd en gearrangeerd door leden van het St John’s College, waaronder voormalig koorstudent James Burton, de voormalige orgelstudenten Stephen Cleobury en Ian Shaw, en de huidige collega Tim Watts. De arrangementen zijn van de hand van  Christopher Robinson (°1936), Edgar Pettman (1866-1943) en Sir David Valentine Willcocks (1919-2015). De Advent Carol-services vormen een zeer belangrijk onderdeel van het jaar van het koor en de cd  biedt dan ook een unieke deelname aan deze ervaring. 

De vooraanstaande, Engelse koordirigent en organist Andrew Nethsingha (°1968) (foto’s) is de huidige muziekdirecteur van St John’s College in Cambridge, waar hij eerder Organ Scholar was. Hij was ook de voorzitter van de vereniging van organisten van de kathedraal en trad op in het Verenigd Koninkrijk, Noord-Amerika, Zuid-Afrika, China en veel Europese landen. Zijn vroege muzikale opleiding was als koorzanger in de kathedraal van Exeter, waar zijn vader Lucian Nethsingha, al meer dan een kwart eeuw organist was. Hij was muziekwetenschapper aan het Clifton College in Bristol, waar hij bij Gwilym Isaacs studeerde, voor hij zijn orgelbeurs voor St John’s Cambridge behaalde. Later studeerde hij aan het Royal College of Music, waar hij zeven prijzen won, en aan St John’s College, Cambridge.

Hij heeft Organ Scholarships gehouden onder Dr. Christopher Robinson in de St George’s Chapel, Windsor en Dr. George Guest, die beiden organist en muziekdirigent waren aan het St John’s College in Cambridge. Na de functie van assistent-organist te hebben bekleed in de kathedraal van Wells, was Nethsingha acht jaar lang de Master of the Choristers en organist van de kathedraal van Truro en werd hij de jongste kathedraalorganist van het land. Gedurende deze periode nam de reputatie van het koor aanzienlijk toe. Hij volgde in 2002 David Briggs op in Gloucester Cathedral en bekleedde ook het artistiek directeurschap van het Gloucester Three Choirs Festival en het dirigentschap van de Gloucester Choral Society.

Track list

A hymn of St. Columba (Benjamin Britten)

Tomorrow shall be my dancing day (James Burton)

The truth sent from above (Ralph Vaughan Williams)

Adam lay ybounden (Ian Shaw)*

The cherry tree carol (trad. arr. Stephen Cleobury)

Vigilate (James Long)*

Fuit homo missus a Deo (Giovanni Pierluigi da Palestrina)

This is the record of John (Orlando Gibbons)

The linden tree carol (Malcolm Archer)*

There is no rose (John Joubert)

The birth of speech (Tim Watts)*

The angel Gabriel from heaven came (Basque carol arr. Edgar Pettman)

I know a flower (Francis Jackson)

Glory to the Christ Child (Alan Bullard)

Lux mundi (Paul Comeau)

I sing of a maiden (Ian Shaw)*

Tomorrow shall be my dancing day (trad. arr. David Willcocks)

The clouded heaven (Judith Bingham)

Noe, noe (David Bednall)

Choir of St John’s College Cambridge Andrew Nethsingha cd SIGCD535