Mozarts “trois dernières symphonies” door ensemble appassionato o.l.v. Mathieu Herzog op het label Naïve. Meesterlijk!

Het Frans label “Naïve” bracht de eerste opname uit van het schitterend nieuw orkest, dat onlangs werd opgericht door dirigent Mathieu Herzog, ensemble appassionato. Een ensemble geboren onder de meest veelbelovende omstandigheden, met o.a. veel leden uit de beste strijkkwartet ensembles van Frankrijk. Mozarts laatste drie symfonieën, een monumentaal en mysterieus drieluik, zijn waarschijnlijk de werken die tot nu toe, het best de bijzondere projecten van Mathieu Herzog en het ensemble appassionato symboliseren. 

Het ensemble appassionato werd door Mathieu Herzog opgericht om de grote lyrische en symfonische werken van het repertoire, stilistisch in eer te herstellen. Door de precisie van hun totaalwerk, de helderheid van de timbres en de instrumentale samenhang, brengt appassionato een totaal nieuwe interpretatie van de grote, orkestrale meesterwerken, met een bedwelmende energie.

De fenomenale dirigent, altviolist (foto), componist en orkestrator, Matthieu Herzog, heeft meer dan duizend concerten op zijn actief. Als stichtend lid van het “Quatuor Ebène” met tal van onderscheidingen, is hij de complete musicus. Als winnaar van het Concours International de Bordeaux en van de ARD wedstrijd in München, trad hij op in ’s werelds grootste zalen, Wigmore Hall in Londen, het Concertgebouw in Amsterdam, Musikverein in Wenen, het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs en Carnegie Hall in New York. Mathieu Herzog heeft reeds heel wat opnames voor de labels Warner Classics, EMI en Barclays, die alle geprezen zijn de pers met een Diapason D’Or, Shock of the world of music of Opname van het jaar door het tijdschrift Gramophone. Met zijn rijke ervaring en vanuit het delen van zijn kunst met musici als Mitsuko Uchida, Gyorgy Kurtag en Menahem Pressler, besloot Matthieu Herzog zich te wijden aan het orkest. En hoe!

Hij werkte meteen samen met Semyon Bychkov, die hem onmiddellijk aanbood om zijn assistent te worden. Herzog creëerde zijn eigen ensemble appassionato dat in 2018 reeds meer dan 45 concerten in Frankrijk en in Europa speelde. Met appassionato nam Herzog verschillende albums op voor de grootste labels, Sony, Warner, Universal. Hij dirigeert ook het Opera orkest van Nancy, het Britten-Pears Orchestra, de New Japan Philharmonic en de Royal Philharmonic in Londen. In 2019 debuteert hij met het Tsjechisch Filharmonisch Orkest. Mathieu Herzog is ook arrangeur voor zowel grote, klassieke musici als Phillipe Jarrousky en Natalie Dessay als voor de jazz-zangeres Stacey Kent en popzangeres Luz Casal. Gepassioneerd door literatuur en geschiedenis, werkt hij ook aan een biografisch opera-libretto over Georges Bizet. Fenomenaal. 

Hun frisse en moderne visie, plus een veelvoud aan repertoire, is doordrongen van de wens om muziek met iedereen te delen. Luisteren naar deze opname, gespeeld met zoveel passie en ambitie, respect en nederigheid, doet een meer menselijke en gepersonifieerde Mozart verschijnen, lichtgevender dan ooit. Het is een uitvoering met duidelijke klankkleuren, instrumentele samenhang, evenwicht, goed afgeronde karakters en navenante tempi. Mathieu Herzog demonstreert hier een visie met inzicht en kennis, die hem meteen in het pantheon van grote dirigenten plaatst.

Mozarts geniale, symfonische muziek wordt fijn, bijwijlen hardnekkig en droog staccato, transparant, gedreven en dynamisch, maar heel genereus gespeeld. Herzog weet uit zijn ensemble een klank en een samenklank te toveren, die deze van Harnoncourt van destijds, nog overstijgt. Dit moet u horen om het te geloven, dit is fenomenaal, dit is meesterlijk, dit mag u voor geen geld ter wereld missen! Mozarts symfonieën nrs. 39, 40 en 41 (“Jupiter”) werden opgenomen in het Auditorium “Jean-Pierre Miquel” in Vincennes.

MOZART les trois dernières Symphonies Ensemble Appassionato Mathieu Herzog cd Naïve V5457