Ontdek muziek van Juan Crisóstomo Arriaga, “de Spaanse Mozart”, op het label Chandos.

De schitterende reeks “La Música de España” van BBC Philharmonic, wordt o.l.v. Juanjo Mena en met medewerking van de Noorse sopraan Berit Norbakken Solset, verder uitgebreid met composities van de Spaans-Baskische componist, Juan Crisóstomo Arriaga (1806-1826). Sedert het “Arriaga Kwartet” zich in 1980 noemde naar deze jong overleden componist, lag het verder onderzoek naar zijn werk in Bilbao en Parijs niet stil. Bekroning is deze cd uitgave. Een heuse ontdekking! 

Juan Crisóstomo Arriaga (1806-1826) kreeg zijn eerste muzieklessen van een oudere broer en van zijn vader, die organist was in de kerk van het dorp Berriatúa in de Spaanse provincie Biskaje in de regio Baskenland. Hij kreeg daarnaast vioolles van Faustino Sanz, een violist van het orkest van de plaatselijke Santiago kathedraal, en in 1804 verhuisden ze naar Bilbao, waar zijn vader handel dreef in o.a. wol, rijst, was en koffie. Juan Arriaga was een wonderkind die op dertienjarige leeftijd reeds een kleine opera (Opera Semiseria), “Los esclavos felices” naar Luciano Francisco Comella y Comella (1751-1812) componeerde. Deze werd in 1820 in Bilbao met veel succes opgevoerd. Weet dat de jongen toen nog van niemand compositieles had gekregen! De heerlijke ouverture tot deze opera is opgenomen op de cd.

Door de contacten die zijn vader legde, kon Arriaga in 1821 zijn muziekstudies aan het Conservatoire national supérieur de musique in Parijs aanvatten bij Pierre Marie Baillot, (viool), François-Joseph Fétis, (compositie) en de beroemde Luigi Cherubini, (contrapunt). Deze laatste was zeer onder de indruk van een Stabat Mater dat de jongen had gecomponeerd. Arriaga overleed echter, tien dagen voor zijn twintigste verjaardag, aan tuberculose. Hij werd begraven op het Cimetière du Nord in Montmartre in Parijs.

Door zijn wonderlijk talent en zijn knap gecomponeerde muziek op 13- en 15 jarige leeftijd, kreeg hij de bijnaam, “Spaanse Mozart”. Daar kwam nog bij dat hij op dezelfde dag als Mozart (27 januari), was geboren. Hij kreeg daarom trouwens de voornamen, Juan en Crisóstomo. Mozarts oorspronkelijke doopnaam was immers Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Stilistisch valt de muziek van Arriaga weliswaar eerder te vergelijken met de muziek van Rossini en met het toen bloeiend bel canto.

Op de cd staan de ouverture tot ‘Los esclavos felices’ (1819, herzien ca.1821), de cantate voor sopraan en orkest “Herminie” (ca.1825), een Ouverture in D, op.20 (1821), “Hymen! viens dissiper und vaine frayeur”, een aria voor sopraan en orkest uit zijn opera, “Médée” (datum onzeker), en een “Symphonie à grand orchestre” (ca.1824). BBC Philharmonic laten zich, dit keer in het gezelschap va de Noorse sopraan, o.l.v. Juanjo Mena, opnieuw van hun beste kant horen en alle partituren werden geredigeerd door Christophe Rousset. Stephen Rinker, Carwyn Griffith en Philip Halliwell, tekenden voor de uitstekende opname kwaliteit. Warm aanbevolen!

ARRIAGA Berit Norbakken Solset BBC Philharmonic Juanjo Mena cd Chandos CHAN 20077