“Lux” en “Enchanted Isle”, hemels mooie zang van “VOCES 8”, op het prestigieus label Decca.

“VOCES 8” is een a-capella-octet uit het Verenigd Koninkrijk, opgericht in 2005. Het heeft een divers repertoire, variërend van vroege Engelse en Europese Renaissance koorwerken tot hun eigen arrangementen. Mooiere stemmen kan u zich niet voorstellen! Heerlijke, hemelse muziek van topniveau!

Ze bedachten hun naam op weg naar een wedstrijd. De bariton, Paul Smith (foto) (één van de stichtende leden) vertelt “We hadden een naam nodig om op het podium te komen, we waren met acht man en we waren in Italië. We wilden iets dat aanvoelt als stemmen, maar dat tevens Latijns-Amerikaans aanvoelt, dus gingen we voor voces”. VOCES 8 toert sindsdien de wereld rond. In 2017 zongen ze in de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Japan en andere Europese landen. In de afgelopen seizoenen trad VOCES 8 op in de Wigmore Hall, Royal Festival Hall, Cite de la Musique Parijs, Tokyo Opera City, National Concert Hall Taipei, Nationaal Centrum voor uitvoerende kunsten Beijing, Shanghai Concert Hall, Operahuis van Tel Aviv en Mariinsky Theatre Concert Hal.

Hoogtepunten van het seizoen 2014/2015 waren uitvoeringen in Bozar in Brussel, Lund Festival, Berliner Dom, Hamburg Laeiszhalle, Canterbury Festival, 3 Choirs Festival, Moscow International House of Music, de ACDA National Convention in Salt Lake City, terugkerende bezoeken aan Tokyo Opera City , Wigmore Hall, Mariinsky Theatre Concert Hall, La Folle Journée France en een debuuttour door Canada. Artistieke samenwerkingen omvatten het Philharmonia Orchestra, London Philharmonic Orchestra, periode ensemble Les Inventions, violist Hugo Ticciati en cellist Matthew Sharp. In het seizoen 2015/16 was de componist van de groep in residentie Ola Gjeilo, naast Jim Clements als muziekarrangeur. Eerdere opdrachten waren van Roxanna Panufnik, Alexander Levine, Alec Roth, Ben Parry en Thomas Hewitt Jones.

Veelzijdigheid en de viering van verschillende muzikale genres staan centraal in de performance-ethiek van het ensemble. Dit seizoen treden ze op met barokviolist Rachel Podger met een nieuw innovatief project genaamd “Guardian Angel”. In het seizoen 2017/18 reisde het ensemble uitgebreid door Europa, keerde terug naar Rusland en maakte drie tournees naar de VS en debuutreizen naar Singapore en Mexico.

De leden van Voces 8 zijn Andrea Halsey (1ste sopraan), Eleonore Cockerham (2de sopraan), Katie Jeffries-Harris (alt), Barnaby Smith (contratenor), Blake Morgan (1ste tenor), Sam Dressel (2de tenor), Christopher Moore (bariton) en Jonathan Pacey (bas).

Met een doorlopend programma van opnames en live-uitzendingen, is VOCES 8 regelmatig te horen op internationale televisie en radio. Het ensemble is een Decca Classics artist en heeft veelgeprezen opnames uitgebracht die aan de top van de klassieke hitlijsten stonden. De groep voert ook arrangementen op maat uit, geschreven door Arranger in Residence, Jim Clements. Het ensemble verwelkomde een van de meest gevierde hedendaagse componisten, Jonathan Dove, als Composer in Residence voor twee seizoenen vanaf september 2017. Naast een commissie, gepland voor 2019 (Jonathan’s 60ste verjaardag), zal het associatiecentrum mogelijkheden bieden aan opkomende componisten die verbonden zijn met het onderwijsprogramma van de groep.

VOCES 8 is nl. gepassioneerd door muziekeducatie en het is het vlaggenschipensemble van de muziekliefdadigheidsinstelling VCM Foundation. De groep houdt zich bezig met een breed scala van straathoekwerk dat oploopt tot 40.000 mensen per jaar, en organiseert ook een jaarlijks programma met workshops en masterclasses in het “Gresham Centre” in de St. Anne & St Agnes Church (foto), het huis van de Foundation in Londen (Gresham Street in de City of London, nabij Barbican). Het ensemble richt zich op het ondersteunen van veelbelovende jonge zangers en kent acht jaarlijkse koorbeurzen toe via het VOCES 8 Scholars-initiatief.

Deze beurzen zijn gekoppeld aan de jaarlijkse Milton Abbey Summer School, waar amateur-zangers van alle leeftijden worden uitgenodigd om met VOCES 8 samen te werken en op te treden. Internationale onderwijspartnerschappen omvatten Bozar Brussel, Parijs Philharmonie, Wenen Konzerthaus en Heidelberg Frühling. Als officiële ambassadeurs van Edition Peters heeft het ensemble een verzameling songboeken en educatief materiaal gepubliceerd, waaronder de VOCES 8-methode. Ontwikkeld door Paul Smith, mede-oprichter van VOCES 8, is dit uniek lesinstrument beschikbaar in vier talen en gebruikt muziek om de ontwikkeling in rekenen, lezen en schrijven en taalkunde te verbeteren.

Hun cd ‘LUX’ is letterlijk en figuurlijk, een lichtgevende selectie van meer dan 400 jaar muziek, van Thomas Tallis en Gregorio Allegri tot Massive Attack (“Teardrop”) en Ben Folds (The Luckiest”), die verscheen op de soundtrack van Richard Curtis’ film “About Time”. Het album bevat o.a. ook populaire klassiekers zoals Allegri’s “Miserere” en Elgars “Nimrod”, samen met Paul Mealors “Ubi Caritas”, dat in 2011, in opdracht van prins William, op de bruiloft van de prins met Catherine Middleton werd gezongen.

Naast muziek van Radiohead (“Pyramid Song”) en Enya, en uit “Lord of the Rings” en “Game of Thrones”, staan op de cd “Enchanted Isle”, nieuwe arrangementen van Schotse en Ierse melodieën, naast composities op teksten van enkele van de grootste, Engelse dichters. Muziek die oorspronkelijk werd geschreven voor film of televisie is opnieuw gearrangeerd en voorzien van een subtiele, instrumentale ondersteuning, om sonoriteiten te creëren die doen denken aan waterverflandschappen of aan details van filigraan beeldhouwwerk. “Enchanted Isle” werpt een eigentijdse, sonore blik op een landschap met glooiende heuvels en groene valleien, ruige bergwanden en verborgen dorpjes. Magistraal!

In het derde nummer van de cd, de Traditional, “Carrickfergus”, zingt Sibéal mee. Sibéal Ní Chasaide (°1998) (foto) is een Ierse zangeres uit Ráth Chairn Gaeltacht  (County Meath). Ze is het best bekend door haar samenwerking met Patrick Cassidy die zijn arrangement van Patrick Pearse’s gedicht, “Mise Éire”, bij de officiële herdenking van de regering van de Ierse Republikeinse opstand, “Rising” (Paasopstand) in 1916, zong. De cd “Enchanted Isle” werd opgenomen in St. George’s, Chesterton in Cambridge. De cd “Lux” werd opgenomen in Dore Abbey, Herefordshire en in St. Michael’s Church, Highgate. En, ontdek voor de gelgenheid ook eens hun twee andere cd’s, “eventide” en “Winter” Dit zijn onvoorstelbaar mooie cd’s, want mooier kan menselijke zang niet zijn. Dit moet u horen om het te geloven, deze cd’s mag u voor geen geld ter wereld missen!

Voces 8 LUX cd Decca 4788053

Voces 8  Enchanted Isle cd Decca 4834670