MOJO, van een idee op een zolderkamertje in Delft tot pionier in de polder en concertgigant. Een bijzondere uitgave van Lebowski.

“Mojo Concerts”, het grootste rock-‘n-rollbedrijf van Nederland, bestond vorig jaar vijftig jaar. In deze door Irma Boom vormgegeven jubileum uitgave, staan uiteenlopende verhalen, reportages en interviews, geschreven door Nederlandse en Vlaamse schrijvers, voorzien van tal van originele foto’s. Dit uniek boek biedt een kijk in de werking van Mojo, een Delfts bedrijf omgeven door nationale en internationale wereldsterren, en een blik in de backstage-wereld van de concertgigant, die ooit begon op een zolderkamertje en in een zaaltje van de studentenvereniging in Delft…. 

MOJO organiseert nu al bijna vijftig jaar concerten in zalen, festivals op weides en evenementen in stadions. Zo’n 150 shows per jaar, waarvoor ruim 1 miljoen mensen een kaartje kopen. MOJO is verantwoordelijk voor een aantal van de grootste en succesvolste festivals in Nederland, Pinkpop, We Are Electric, Down the Rabbit Hole, PITCH, WOO HAH!, North Sea Jazz en Lowlands. Wat in 1968 door oprichter Berry Visser begon als een eenmansbedrijf op een zolderkamer in Delft, is uitgegroeid tot Nederlandse marktleider met een Amerikaanse wereldspeler (Live Nation) als eigenaar. Er is geen megaster te bedenken die niet door MOJO op een podium is gezet. Gedreven door liefde voor muziek en talent voor organisatie zetten 100 medewerkers op het hoofdkwartier in Delft zich dagelijks in om fans en artiesten een ultieme show te laten ervaren.

Berry Visser en Léon Ramakers hebben in Nederland de standaard gezet van het organiseren van evenementen. Of het nu Bruce Springsteen was of een jonge, aanstormende band, MOJO vond altijd wel in parken, stadions, op voormalige paardenrenbanen of in clubs als Paradiso, 013 en de Oosterpoort, een plek voor ze om te spelen.

Tot de MOJO-familie horen nu festivals als A Campingflight to Lowlands Paradise, North Sea Jazz Festival, Pinkpop, Down The Rabbit Hole, WE ARE ELECTRIC en WOO HAH!. Daarnaast tekent het bedrijf voor de organisatie van Symphonica in Rosso, Night of the Proms en Cirque du Soleil en boeken ze artiesten in het Nederlands clubcircuit, in o.a. Paradiso, Melkweg, Tivoli, 013, Effenaar, Nighttown, Paard en GelreDome.

Er is geen echte Nederlandse betekenis te vinden voor het Amerikaans woord ‘Mojo’. Toch is het in Nederland en ver daarbuiten een bekende naam voor het rock-,n-roll bedrijf, dat opgericht werd door Berry Visser en later werd geprofessionaliseerd door Léon Ramakers.

“In maart 1968”, zo lezen we, “had Berry de oprichtingspapieren van Mojo Concerts in handen. Om onduidelijke redenen belandden die echter pas in het najaar van 1969 bij de Kamer van Koophandel. Rond die tijd was het concert van Jethro Tull en Soft Machine op 7 september in het Concertgebouw in Amsterdam, reeds het eerste wapenfeit.”

Het is vijftig jaar na dato een mooi moment om eens terug te blikken op de geschiedenis van een bedrijf dat is meegegroeid met de live-industrie in Nederland, een geschiedenis van vallen, opstaan, faillisementen, overnames, eerste festivals, successen en blunders, allemaal door mensen die van hun passie hun beroep maakten.

Het boek is geen geschiedenisboek en geen overzichtswerk, maar een prikkelend en kleurrijk boek met een bonte mengeling van reportages, interviews, anekdotes en leuke verhalen, sommige waarheidsgetrouw, andere fictief of een combinatie van beide. U leest o.a. over de oprichters, Pinkpop, North Sea Jazz en de uitvaart van André Hazes.

Met verhalen, interviews en artikelen van o.a. Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart, Joris Luyendijk, Christine Otten, Wanda Bommer, Bert Wagendorp, Herman Brusselmans, Ivo Victoria, Sander Donkers, David Kleijwegt, Wilfried de Jong, Leon Verdonschot, Typex en Jerry Goossens.

In het boek wordt een blik gegund achter de schermen van de jaren van vallen en opstaan, faillissementen, overnames, eerste festivals, blunders en successen van een Delfts bedrijf, dat overeind bleef in een hectische wereld, beheerst door almaar duurder wordende, nationale en internationale supersterren.

MOJO diverse auteurs 544 blz. geïllustreerd Uitg. Lebowski ISBN 97890499305